Băi, dacă n-aveți nimic mai bun de făcut miercuri dimineața pe la 5 și ceva, cînd răsare Soarele (5:32 pentru București, îmi zice aplicația mea Phases), luați niște ochelari speciali (din ăia de eclipsă), sau un ecran de sudură, cum sigur ați făcut la eclipsa parțială de Soare (dacă mai sînteți în stare să citiți aici), și cătați către răsărit.
Poate ați mai văzut, o dată, acum opt ani, ce urmează să se întîmple, dar sigur nu veți mai vedea niciodată asta. Este vorba de tranzitul planetei Venus prin fața Soarelui. Ultima dată asta s-a întîmplat pe 8 iunie 2004. Înainte de asta nici unul dintre cei în viață astăzi (sau atunci) n-a mai văzut minunea. Pentru că s-a întîmplat tomnai pe 6 decembrie 1882. Și o să se mai întîmple doar prin decembrie 2117, deci chiar e ultima ocazie să vedeți tranzitul, ba chiar o să povestiți nepoților despre fenomen.
Da’ ce e tranzitul ăsta? În principiu, înseamnă că Venus se găsește între Pămînt și Soare. Asta se întîmplă destul de des, adică o dată la 584 de zile, în medie. Dar cum cele două orbite sînt nițel înclinate una față de alta, nu de fiecare dată se întîmplă ca cele trei corpuri cerești să se alinieze. De fapt, o fac destul de rar. Mai precis, e un ciclu clar: undeva, în jur de 6 iunie, se întîmplă o situație din asta (numită conjuncție inferioară), în timpul căreia are loc și o aliniere. Fix opt ani mai tîrziu, alinierea se repetă. După încă 105 ani și 6 luni, undeva în jur de 6 decembrie, cele două planete plus Soarele sînt din nou în linie. Asta iar se repetă peste 8 ani. După care aliniamentul se reface după fix 121 de ani și 6 luni, adică din nou pe la 6 iunie.
Iar miercuri dimineață aliniamentul ăsta se va întîmpla pentru ultima dată în acest secol și în timpul vieților noastre. Eu zic să nu-l pierdeți.
La noi se va vedea de la răsăritul Soarelui (cum spuneam, la 5:32) pînă la 7:55, cînd ultima bucățică a discului planetei Venus părăsește discul solar. Prin alte părți e nițel altfel: în Asia și nordul Americii de Nord se vede totul. În America de Sud nu se vede nimic. O hartă cu vizibilitatea tranzitului o să vă ajute dacă sînteți prin alte părți, iar Institutul Astronomic al Academiei vă dă o mînă de ajutor în acest sens. Nu încercați trucul cu proiecția, cică nu ține. De fapt, puteți să-l încercați, să vă convingeți singuri.
Orice ați face, nu uitați o chestie extrem de importantă: NICIODATĂ SĂ NU VĂ UITAȚI LA SOARE DIRECT, FĂRĂ OCHELARI SPECIALI, DE ECLIPSĂ. Să nu ziceți că nu v-am spus.
10 comments
1 ping
Skip to comment form ↓
dominic
June 5, 2012 at 12:45 (UTC 3) Link to this comment
Am fost in 2004, la Observatorul de la Filaret si am vazut cum devine chestia.
Decat sa ma trezesc maine la 5 dimineata, prefer sa mai astept 121 de ani… 😉
Tata Uraniu
June 5, 2012 at 18:22 (UTC 3) Link to this comment
Mișto pozele de la parțială. Păi, ce să spun, baftă la așteptat! Deși nu e 5, e 5:32. Și ține pînă la 7:55! 😉
dominic
June 5, 2012 at 22:34 (UTC 3) Link to this comment
Hmm… ora de cafea e dupa 8, iar fara cafea nu reusesc sa deschid ochii sa vad nici Soarele, nu mai zic de “puricele” de Venus care se plimba pe el.
Apropo de poze, ambele sunt mai neconventionale. Cel putin aia reflectata in geamurile palatului probabil ar face un astronom sa se sufoce de indignare 😀
Adrian Cirligel
June 6, 2012 at 08:52 (UTC 3) Link to this comment
Pus ochelari (stare inca buna de la totala din 98′). Iesit trei sferturi pe geam! Vazut nimic! … Deschis ochii! Vazut tot nimic! … sau ma rog… am vazut cam ce se poate vedea intr-o zi normala. N-am deslusit deloc pa Venus! O fi timida! Ma duc sa-l sun pe … (stai ca s-a mai facut gluma!)
As astepta si eu inca o suta doojde ani dar am banuiala ca va fi tot la crapat de ziua!
dominic
June 6, 2012 at 13:09 (UTC 3) Link to this comment
Nu am vazut “eclipsa”, dar am remarcat racirea pe care o observasem si la eclipsele totale. Azi dimineata erau cu vreo 5 grade mai putin decat ieri la aceeasi ora. Ciudat e ca efectul persista si dupa 6-7 ore… Tot rece e. Sunteti siguri ca Venus nu mai obtureaza discul solar si acum? 😆
Tata Uraniu
June 6, 2012 at 13:12 (UTC 3) Link to this comment
😆 foaarte bună asta! vezi că o să persiste efectul și la noapte, something’s afoot 😉
dominic
June 6, 2012 at 13:16 (UTC 3) Link to this comment
@Adrian Cirligel: In 2004, am incercat si eu cu ochelari din’aia. S-a vazut foarte bine pana am facut greseala sa sterg ochelarii. S-ar parea ca Venus era gata fixata pe una dintre lentile (probabil de vreo musca, ceva…). 😀 Pe urma a trebuit sa apelez la o scula mai profesionala.
windy
June 5, 2012 at 15:33 (UTC 3) Link to this comment
🙂 I’d thought she is glued it on 😉
Raul
June 6, 2012 at 00:56 (UTC 3) Link to this comment
Nic, da astrele ce zic despre asta daca sunt pesti? O sa-mi mearga bine?
cruela de vila
June 6, 2012 at 01:33 (UTC 3) Link to this comment
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html
Ce-o să faceți mâine dimineață, la ora 5:32 | Jurnal roz de cazarmă și nu numai
June 5, 2012 at 11:53 (UTC 3) Link to this comment
[…] ce urmează să se întîmple, dar sigur nu veți mai vedea niciodată asta. Este vorba deeeeee… CONTINUAREA AICI. Related posts:December 8, 2010 — O chestie pe care-a ratat-o Boc […]