«

»

Feb 28 2017

Cercetătorii fac lucruri ciudate

*Flower-power se întoarce! Serios, Departamentul Apărării de la americani a constatat că muniția militară a poluat vreo 60.000 de kilometri pătrați de teren. Depoluarea ar costa cel puțin 35 de miliarde de dolari. Drept care DOD (Department of Defense) s-a adresat programului Small Business Innovation Research (SBIR) cu o cerere aproape de neauzit, practic “Make Love, Not War!”. Despre ce e vorba? DOD a venit cu ideea (și le-a cerut celor interesați) să inventeze muniție de antrenament biodegradabilă și care să conțină semințe modificate genetic. Semințele ar fi modificate să nu germineze timp de cîteva luni, iar cînd ar face-o, plantele ar consuma contaminanții din sol și componentele biodegradabile din muniție. Beneficiile ulterioare ar putea fi colosale, iar progresele în inovarea de noi materiale s-ar putea “prelinge” în industriile civile și ar putea ajunge să înlocuiască mari cantități din plasticul prezent peste tot astăzi. Ideea nu e nouă, unchiul meu avea în curte un obuz explodat cu o floare în el, trecuse frontul prin sat și toată lumea avea metafore pe prispă, dar parcă ce vor americanii e și mai și!

*Salmonella este una dintre sperietorile alea la care tresărim toți. Milioane se îmbolnăvesc anual de la asta. Dar cercetătorii de la Duke University tocmai au reușit s-o machieze pe afurisita bacterie într-un mod foarte special. Au antrenat-o să se ia la bătaie cu unul dintre cele mai agresive canceruri la creier, pe nume glioblastomul. Problema cu acest cancer e că nici chirurgia nu-l tratează complet, nici medicamentele nu prea reușesc să treacă de bariera sînge-creier, deci are nevoie de un oponent agresiv și pus pe bătaie. Iar cercetătorii au reușit să și-o atragă de partea lor pe bacteria Salmonella typhimurium. Doar că în loc să atace sistemul digestiv, au modificat-o genetic și au transformat-o într-un fel de rachetă sînge-tumoră care se “autodetonează” după ce a pătruns profund în interiorul bubei. Testele de laborator cu șoareci cu cazuri extreme de glioblastom au arătat rate de supraviețuire de 20%, cu tumori intrate în remisie timp de 100 de zile – echivalentul a 10 ani de oameni. Ca să înțelegeți cît de extraordinar e rezultatul, trebuie să știți că la oameni vîrsta mediană de supraviețuire e de doar 15 luni. Și numai 10% reușesc să-și prelungească viața vreo 5 ani de la data diagnosticării. Iar șmecheria celor de la Duke funcționează în felul următor: modificarea genetică face Salmonella să fie deficientă în purină, un amino-acid abundent în tumori. Așa că odată injectată în creier, bacteria se instalează adînc în tumori, unde începe să se multiplice, profitînd de abundența de purină. În același timp, Salmonella a mai fost modificată pentru a produce încă două substanțe, în mediul cu puțin oxigen din tumori: două grenade, poetic numite Azurian și p53, care le fac pe celule să se autodistrugă, explodînd atît celulele bolnave, cît și bacteriile de Salmonella. Aaa, și normal, toxicitatea naturală a bacteriei a fost dezactivată, cum ar fi fost să ai belele astea pe cap și să mai și zaci la pat de Salmonella? Iar ăsta e doar începutul. Anul ăsta o să tot auzim de minuni genetice. De la lupta anti-malarie pînă la viața fără boli, facem pași uriași, și veți putea povesti nepoților cum ați fost martorii istoriei.

Text apărut în Cațavencii din 18 ianuarie 2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450