«

»

Jan 21 2016

Planete aliniate aveeeem!

În antichitate, astronomii aveau habar doar de 5 planete: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Sînt singurele vizibile cu ochiul liber. Iar acum, sînt vizibile și pentru voi, toate odată! Și – minune mare! – sînt și aliniate. Chestie care se întîmplă foaaaarte rar și bineînțeles că are o semnificație aparte, cum numai semnele zodiacale mai au.

planeteNici nu trebuie să faceți mari eforturi pentru a le vedea: vă sculați frumos cu noaptea-n cap (pe bune, imediat înainte de răsăritul Soarelui) și vă uitați spre răsărit. Înainte ca Soarele să apară și să le acopere cu strălucirea lui, veți putea să le vedeți, în ordine dinspre răsărit, pe Mercur, Venus, Saturn, Marte și Jupiter. E esențial să vă uitați înainte de răsăritul Soarelui, altfel Mercur, care și așa e greu de prins, va fi de-a dreptul invizibil. E ușor să vă prindeți care-s planetele: le căutați pe cele care nu clipesc.

Cele cinci planete se văd cu ochiul liber, mai ales dintr-un loc fără prea multeplanete august lumini (dacă sînteți la țară, undeva, spectacolul va fi garantat). Dar e cu atît mai ușor să le prindeți dacă aveți un binoclu mai serios, din ăla militar. Și atunci îl puteți îndrepta și spre Jupiter și îi veți vedea pe cei patru sateliți galileeni – Io, Ganimede, Callisto și Europa (i-a văzut și Galileo cu primul telescop ever). Dacă nu apucați acum să vă treziți, stați liniștiți la căldurică, spectacolul se repetă zilnic pînă pe vreo 20 februarie.

E prima dată din ianuarie 2005 cînd se întîmplă ca toate cele cinci planete vizibile să fie, haha, vizibile împreună pe cer. Dar vă înțeleg dacă e greu să săriți din pat la 7 dimineața și să ieșiți afară pe frigul ăsta. Ba, mai mult, vă înțelege și natura. Drept care vă oferă ocazia să revedeți același spectacol în condiții mult mai bune: între 13 și 19 august, la apus, cele cinci planete vor fi vizibile din nou. Și aș paria că în august o să aveți și o bere în mînă. Singurele motive pentru care mai degrabă vă bateți cu gerul prerăsărit sînt că în perioada aia o să fie lună plină, iar Mercur va fi foarte aproape și de Soare, și de Jupiter, deci l-ați vedea mai greu.

Hai, săriți din paturi și simțiți-vă și voi ca strămoșii din antichitate! După care vă puteți dezgheța, înapoi la căldurică, la o cafeluță și-un croissant. Numai ca să ieșiți din nou în ger, pe motiv de serviciu.

PS Dați cu încredere click pe imagini, o să vedeți mai bine ce trebuie să căutați.

PPS Apropo, imaginile sînt obținute cu o aplicație tare faină, SkySafari se cheamă, v-o recomand călduros.

1 comment

  1. Serafina Ava

    Eu am văzut seara un corp ceresc (cu ochiul liber) care nu părea sa fie o stea….era prea mare si nu sclipea deloc deloc!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450