«

»

Dec 07 2011

Ultima eclipsă totală a anului! Hai, luați-o și pe asta, să plec și eu acasă…

Lume, lume! E criză, pică (sau nu) euro, se plătesc (sau mai degrabă, nu) prime de Crăciun, dar un lucru e sigur: Universul merge înainte. Și odată cu el, Sistemul nostru Solar, ba chiar și vecinătatea noastră apropiată, adică Luna. Care, de bine ce merge înainte, intră din nou în conul de umbră al Terrei, provocînd, așadar, încă o eclipsă. A treia anul ăsta, după eclipsa parțială de soare din 4 ianuarie și aia totală de lună din 15 iunie, despre care, după cum vedeți, am scris deja.

Prin urmare, nu puteam rata evenimentul de sîmbătă, 10 decembrie: o eclipsă totală de lună din care noi vom vedea cam jumate, cealaltă petrecîndu-se înainte ca Luna să răsară pe meleagurile noastre. Și nu, poza din stînga nu e de sîmbătă, ci de la o eclipsă de prin 2003, în San Francisco. Deși am vrea noi

Am aflat și eu – n-aveam habar, dar astro-info m-a lămurit – că asta e ultima eclipsă totală de lună pînă în 28 septembrie 2015, așa că nu ezitați, musai s-o vedeți.

O chestie drăguță e că, la răsăritul ei (aplicația Phases de pe iPhone-ul meu – atît de vechi încît nici vintage nu mai e – spune că la ora 16:33) luna o să fie deja în eclipsă totală, care începe pe la 16:06.

Aici e momentul să bag detalii: cînd e cîte o eclipsă de lună, satelitul intră (vezi imaginea de mai jos) mai întîi în penumbra Pămîntului, apoi în umbră, stă nițel pe-acolo și dup-aia, trecînd din nou prin penumbră, iese și se termină eclipsa.

Toate momentele importante ale vieții unei eclipse (cînd intră primul “colț” al lunii în penumbra sau umbra Terrei, cînd intră și ultima bucată în umbră, cînd iese primul și/sau ultimul petec de pămînt lunar din umbra noastră) sînt atent prezise și măsurate spre bucuria privitorilor din toată lumea și enervarea celor cărora li se fîlfîie. În cazul de acum, cînd începe eclipsa noi sîntem în partea verde deschis a Terrei, deci nu vedem luna deloc.

Și pe toate momentele ăstea tandre ale eclipsei de sîmbătă le puteți vedea pe PDF-ul pe care l-am descărcat am vrut să-l descarc de pe eclipse.gsfc.nasa.gov, da’ mi-am dat seama că ar fi plictisitor, deci descărcați-l voi, ăia pasionații. (La NASA există un maniac, Fred Espenak îl cheamă, celebru pentru determinarea cu care vînează și detaliază toate eclipsele.) Pentru interesați: în PDF-ul ăsta, timpii diverselor etape ale eclipsei sînt în “UT”, sau timp universal, care-i ăla măsurat la Greenwich. Al nostru e cu două ore mai avansat. Mai ales iarna. După cum vedeți, la 16:33, cînd răsare luna la noi, eclipsa e în plină desfășurare (pe harta vizibilității eclipsei, România e între U2 și U3, adică timpul dintre intrarea ultimei bucățele de lună și ieșirea primului colț în/din umbra Terrei).

Faptul că eclipsa e deja începută cînd răsare Luna n-ar trebui să vă îngrijoreze defel. Pentru că în eclipsă totală luna o s-o mai țină pînă pe la 16:57, dup-aia încă vreo douăzeci de minute va fi eclipsă parțială iar tot circul (ieșirea completă a Lunii din penumbră) se termină pe la 19:30.

Deci tot ce aveți de făcut e să găsiți un loc înalt (blocul vostru, Palatul Parlamentului, vreun munte mai frumos) și să priviți spre est, pe la 4:30. N-o să vă pară rău, mai ales dacă sînteți îmbrăcat suficient de călduros.

24 comments

Skip to comment form

 1. Mostrofontz

  La naiba mai Taicale, n-ai ceva pile la ala de comanda norii?! Ca io o sa fiu sambata la Tg Mures si m-am uitat pe 3 prognoze si toate-s cu nori, iar doua chiar cu ninsoare! Hai ajuta-ma, ca nici Draconidele n-am putut sa le vad, ca a plouat! Ca vreau si io sa vad cum dispare luna!

 2. Tata Uraniu

  🙂
  Sucks, chiar nu mai știu pe nimeni la departamentul ăla… Da’ încearcă și tu (nu știu, lansez idei) să pleci din Tîrgu Mureș, preferabil către Australia, s-o vezi pe toată. Eclipsa, nu Australia, zic.

 3. creola

  Sănătate și bucurii!La mulți ani!

  1. Tata Uraniu

   Mulțam frumos!

 4. macanta

  pleci in alta galaxie?sau ai liber de sarbatori?:)

  1. Tata Uraniu

   neah, p-aici, prin zonă.

 5. catalin

  Mai Tata, uite sa nu plictisesti acasa, la batut covoarele.

  Mi-o dat unu’ un puzzle, zice ca e imposibil de rezolvat daca nu stii fizica. Eu nu stiu, deci nu mi-o iesit. Asa ca il dau la altii sa-si bata si ei capetele:

  Pe fiecare fata a unui poliedru se duce un vector normal indreptat spre exterior, avind lungimea egala cu aria fetei respective. Este adevarat ca suma tuturor acestor vectori este 0? Cica, daca e prea simplu poliedru, problema ramine la fel si cind lucrezi intr-un spatiu cu mai multe dimensiuni.

  Mult success! :mrgreen: :mrgreen:

  1. Tata Uraniu

   😆
   Da, așa, la prima strigare, aș zice că se rezolvă cu legea lu’ Gauss (sau teorema divergenței, dacă vrei).
   Ce zice legea asta, în forma generală, e că “fluxul printr-o suprafață închisă este proporțional cu sarcina inclusă în suprafața respectivă”. Dacă e vorba de cîmp electric, fluxul (mărimea lui înmulțită cu suprafața prin care trece cîmpul) luat pe toată suprafața, e proporțional cu sarcina electrică din interior. Dacă e vorba de cîmp gravitațional, e vorba de masa inclusă în suprafața închisă.
   Ei, io aș ghici că asta-i legea care ar trebui folosită aici. Și aș lua centrul de greutate al poliedrului în calcul. Da’ recunosc că tre’ să mă mai gîndesc nițel.

 6. Tata Uraniu

  Aaa, mai am o idee: pot să iau poliedrul meu și să mă joc cu presiuni, de la un gaz din interior: poliedrul stă pe loc, deci forța asupra lui e zero. da’ forța e suma presiunilor pe fețe înmulțite cu suprafețele: F=suma (presiune x aria suprafeței=presiune x suma suprafețelor. în sens vectorial, asta dă zero.

 7. catalin

  Dai cu tunul si nu mai gasesti asa un freak! 😀 😀

  1. Tata Uraniu

   😆

 8. catalin

  Am si eu o intrebare, daca gasesti timp cindva.

  Cum se misca dom’le o racheta prin spatiu? Nu cum pleaca de pe Pamint, unde are atmosfera, nu — prin spatiu. Ca doar nu mai e nici o frecare acolo.

 9. Tata Uraniu

  vine și răspunsu’ ăsta…

 10. catalin

  Craciun fericit mai tata si cit mai multi cititori!

  Si poate la anu’ apare si ala micu’, Plutoniu parca ziceai ca vrei sa-i spui. :mrgreen:

  1. Tata Uraniu

   😆 Nu știu, mai vedem…
   cît despre urări, mulțam frumos și Crăciun fericit, alea-alea, fie ca… și ție! Să ne auzim cu bine și la anu’ (și cu mai multe postări, știu…)

 11. Mostrofontz

  Mai Tata, Craciun fericit si sper ca ai fost cuminte, iar Mosu’ ti-a adus ce trebuia sa-ti aduca.
  Mi-a placut aia cu “S-aduca paharuri multe/La fetite si la beti”… N-ai avut nici o contributie la asta?!
  Oricum, e mai frumos originalul:

  http://www.youtube.com/watch?v=GpdIvhDp5ak

  1. Tata Uraniu

   :))
   Mulțam, Mostrofoanțe, și ție la fel! Cît despre pahare, ce pot să zic? Să fie, să tot fie!

   Hai, să avem un an nou bun!

 12. Dedi

  Nimic despre Lovejoy, steaua Craciunului? Daca asta a trecut si acum 2000 de ani? Astia ziceau ca cica pe la nasterea lui Cristos ar fi stralucit o supernova ceva. Ei, cum e?

  Steaua sus rasare
  O echipa mare
  Steaua straluceste
  Si lovejoy vesteste

  La anu’ si la multi ani!

  1. Tata Uraniu

   Servus, Dedi, și scuze că abia acum răspund, am fost nițel ieșit de lîngă calculator. vreo săptămînă. 😀

   Cică ar fi fost o supernova, ca în 4 î.Chr. deci, mă rog, nu se schimbă nimic… 😉
   Mulțani și vouă!

 13. Dedi

  Deci, cometa, supernova sau ler? Ce a fost la Nastere? 🙂

 14. Roxana

  Intrebare, in associatie libera cu subiectul de mai sus- de fapt doar cu luna.
  Cum se face ca desi Luna se invirte in jurul axei, si nici noi nu stam chiar ficsi, vedem tot timpul aceeasi fatza a Lunii?
  Ps desenele tale imi amintesc de un anumit prof de liceu :)))

  1. Tata Uraniu

   Uite, am povestit despre asta (inclusiv cu un desen din ălea de le pomenești tu) aici:

   https://www.sciencefriction.ro/2010/12/14/vorbiti-scriti-fiziceste/
   Pe scurt, ideea e că, da, luna se rotește în jurul propriei axe, iar noi ne rotim și noi în jurul axei polare, dar se întîmplă că timpul în care se rotește luna în jurul axei să fie FIX cît timpul necesar ca să facă un tur complet în jurul Pămîntului. De fapt, nu “se întîmplă”, există un motiv pentru care chestia asta se petrece. Dacă n-am scris încă despre asta, o să scriu în curînd.

 15. Roxana

  Merci, m-am lamurit. Primit ca ma abtin de la intrebari pina cind termin de citit toate postarile.
  Ai adresat cumva, pe undeva expresia “once in a blue moon”? Oops

 16. Tata Uraniu

  ha, m-ai prins! De “blue moon” încă n-am vorbit, da’ dacă vrei harvest moon uite-aici:
  https://www.sciencefriction.ro/2011/09/28/luna-mere/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450