«

»

Jun 11 2012

Împăratul zburător al muștelor

A venit vara și e o muscă-n redacție care ne scoate pe toți din sărite. Așa mi-am amintit de un mai vechi experiment (prin care muștele vor ajunge să facă ceva util), experiment pe care n-am mai apucat să-l fac eu dar vă îndemn pe voi să-l încercați. Nu vă trebuie prea multe ingrediente: cîteva bețe de chibrit, o lamă de ras, niște superglue, un borcan și patru muște.

Iată ce aveți de făcut (desenele ar trebui să vă ajute): 1) Tăiați un băț de chibrit pe lungime, cu grijă. Pe una dintre jumătăți lăsați scăpăriciul. 2) Lipiți cele două bucăți în cruce (ca un avion, că doar asta faceți de fapt aici) și adăugați și o coadă plus două aripioare de profundor. Dup-aia prindeți patru muște (vii) într-un un borcan și băgați-l în congelator. În cîteva secunde muștele intră-n amorțire. Să nu dureze prea mult pașii următori, că rămîneți fără “motoare”. 3) Picurați cîțiva stropi de superglue pe aripile avionului. 4) Scoateți muștele din congelator și montați motoarele pe aripă, atașîndu-le piciorușele în picăturile de superglue. 5) Respirați asupra avionului. Aerul cald expirat le va aduce la viață pe muștele înțepenite, care la modul ideal vor începe să dea disperate din aripi.

Dacă ați parcurs toți pașii de mai sus corect, avionul ar trebui să arate ca în figura (6) și să fie perfect funcțional, iar muștele îl vor purta pe cele mai înalte culmi ale… pe cele mai înalte culmi, adică pînă-n tavan. Iar dacă vă folosiți imaginația, puteți configura un aeromodel extrem de performant.

 

Și vă propun și un concurs: cel mai fain avion va fi premiat cu un almanah “Cațavencii”, cred că mai găsesc unul pe-acasă.

PS: S-ar putea ca niște muște să fie chinuite în procesul industrial, dar cumva nu cred că fundația “Patru lăbuțe” va protesta. Că muștele au șase picioare.

16 comments

Skip to comment form

 1. Silvia

  Mai bine prind vreo 4 indivizi care se amuza torturand muste nevinovate, ii lipesc pe o capota de Dacia veche si ii dau drumul de pe terasa blocului sa vad daca zboara…

  1. Tata Uraniu

   Dragă Silvia, muștele nu sînt niciodată nevinovate. Albinele, da. Muștele, nu.

  2. Azgardu

   Subscriu.

 2. Ioana

  Fii atent ca in curand o sa sara lumea la gatul municipalitatii ca indrazneste sa dea cu chemicale si sa omoare saracii tantari! Ce mama ei?! sunt si ei niste fiinte lasate de al de sus pe pamantul asta…

 3. Ioana

  substante chimice* scuze!

 4. Radu

  Posibil rafinament pentru cei cu posibilitati materiale deosbite: fuselaj din balsa pentru autonomie crescuta si performante mai bune la altitudine.

  @Silvia: nu stiu ce se-ntampla cu oamenii in ziua de azi, peste tot vad numai cruzime. Am incercat recent sa infiintez un ONG pentru protectia capuselor care au avut de suferit foarte mult de cand cu popularizarea asa zisei boli Lyme, dar mi-a fost greu sa gasesc sustinatori. Ca intotdeauna aparatorii animalelor sunt mult mai greu de gasit decat oamenii de nimic. Cel mai mult de furca am avut cu cei de la Patru Labe (sic), cica era conflict de interese.

 5. papss

  si cand se aprinde sacpariciul devine avion cu reactie:))

 6. Cosmin

  Si neaparat pe piesa asta > http://www.youtube.com/watch?v=dV–UG3NfU4

 7. Paul

  Sa-mi salvez neaparat articolul asta in caz ca nu-l mai gasesc online cand imi strang materialele. :)))

 8. Tata Uraniu

  materialele pentru ce? (now I’m confused)

  1. Paul

   muste. n-am vazut decat doua prin casa vara asta.

 9. Quasar

  Pai hai sa luam experimentul pas cu pas:
  1) presupunand ca mustele pot sa ridice chibritul, ele sunt coliniar aliniate pe aripa. cum echilibrezi toata hardughia sa aiba centrul de greutate chiar sub mijlocul aripii principale
  2) cred ca e destul de greu sa gasesti muste cu muschii egali. cum ai grija ca mustele de pe dreapta sa traga “in sus” la fel de tare decat cele de pe stanga. la un avion, asta e simplu: portanta e data de forma si marimea aripii, iar aripile sunt construite simetrice. aici insa portanta e data de forta mustelor. in plus, la cel mai mic dezechilibru, toata hardughia se rastoarna necontrolat: mustele “trag” avionul pe o directie normala la suprafata aripii, dar daca aripa se inclina, directia pe care mustele aplica forta nu mai e aceeasi si de sens opus cu cea gravitationala. iar dezechilibrul nu face decat sa se strice tot mai tare (de fapt, aici vorbim la modul ideal de un echilibru instabil). problema e oarecum similara cu: http://en.wikipedia.org/wiki/Pendulum_rocket_fallacy
  3) cum faci toate mustele sa zboare deodata? cum te asiguri ca toate sunt lipite la fel (cu acelasi numar de picioare in lipici, ca sa traga in aceeasi directie).

  probleme ar mai fi, dar promit ca tac daca vad ca cineva a facut experimentul… :)

  1. Tata Uraniu

   Păi, așa zic și io: să facă cineva experimentul și-om vedea. :D

 10. windy

  ai incerca cu bondari ??? :D . il facem airbus :)

 11. dominic

  Am uitat mustele in congelator si avionul zboara invers si are niste trepidatii groaznice. Nicio musca nu mai vrea sa dea din aripi… Toate dardaie (ceea ce duce la trepidatii) si stranuta de mama-focului, propulsand avionul inapoi :D

 12. Tata Uraniu

  :lol:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: