«

»

Oct 29 2015

Privește cerul: se aliniază planetele

Viața în oraș are lucrurile ei bune. La supermarket găsești ce vrei, Centrul Vechi e aproape, ai acoperire la mobil… Și totuși, este ceva ce mie-mi lipsește: cerul. Cerul de noapte, în beznă aproape deplină, cînd se văd mii de stele și-ți picură în vene o liniște și o frumusețe cum puține lucruri aduc.

Uneori, însă, și din oraș se pot gusta cîteva surprize celeste, mai ales dacă te nimerești în vreun parc suficient de întunecat.

De exemplu, zilele astea se aliniază astrele. Nu, nu-și dă demisia Oprea, nu se află adevărul despre îmbîrligăturile din politică, nu se rezolvă situația de rahat a României. Nu sînt destule astre care să se alinieze pentru așa ceva.

E vorba de ceva mai banal: Venus, Jupiter și Marte, cele mai strălucitoare planete de pe cer, sînt grupate (aparent) împreună, arată spectaculos și se văd cu ochiul liber.

Tot ce aveți de făcut este să vă sculați cu noaptea-n cap, să găsiți un loc întunecat și să, vorba aia, priviți cerul.

Cu noaptea în cap, pentru că totul se petrece în orele alea tîmpite de dinainte de răsăritul Soarelui. Pe la 5:30 ar fi genial. Vă promit, merită efortul.

Căutați estul (zona pe unde răsare Soarele), găsiți apoi sudul. Dacă n-aveți busolă sau smartphone, faceți așa: întindeți mîna stîngă spre est. Apoi, mîna dreaptă în “L” față de aia stîngă, ca un agent de trafic. Ăla-i sudul. (Mai e și varianta cu găsitul stelei polare, care arată Nordul, apoi în partea opusă e Sudul, și între Nord și Sud, la mijloc stînga, aveți Estul. Da’ asta, deja, pare complicat.) Ei bine, dacă priviți fix la jumate între Sud și Est, vă uitați către direcția Sud-Est. Asta ne interesează pe noi. Acum faceți așa: strîngeți mîna pumn, și cu brațul întins înspre SE (da’ puțin către Est), urcați doi pumni și jumătate deasupra orizontului. Gata, ați ajuns. Fix acolo ar trebui să se vadă ceva de genul ăsta:

planete

Cele trei planete vor străluci frumos la picioarele din spate ale Leului. Bine, dacă vă așteptați să vedeți pe cer umbrele astea în formă de Leu, de Taur sau mai știu eu ce, suspectez că nu ați mai privit de mult cerul, iar asta e grav și trebuie remediat. Dar aveți tot viitorul înainte.

De fapt, veți vedea mai degrabă ceva în genul ăsta:

aliniament planete

Nu, nici liniile alea dintre stele nu le vedeți. Pe bune, lăsați tot ce faceți și uitați-vă la cer. Nu acum, diseară.

Dar ca să vedeți planetele, ttrebuie să faceți asta, cum spuneam, dimineața cu noaptea-n cap. O să le recunoașteți ușor: planetele nu pîlpîie, ca stelele.

Cel mai strălucitor dintre cele trei puncte este Venus. Dup-aia e Jupiter, de vreo 12 ori mai puțin strălucitor, iar Marte se vede de 250 de ori mai slab. Eu zic să vă bucurați de poza asta, pentru că următoarea ocazie pe prin 2021 și poate o să fiți ocupați atunci: pisici, copii, ferme la țară (că încolo se îndreaptă omenirea, predicțiile spun că ar putea urma foamete și secetă…).

Iar săptămîna următoare, intră și Craiul nou în scenă. Pe 7 noiembrie Jupiter și semiluna vor fi foarte aproape una de alta, și imediat sub ele vor fi Venus și Marte.

Pe bune, n-o să vă pară rău, și poate faceți și vreo poză mișto. E calea de intrare în universul astrofotografiei, care vă va strica pentru totdeauna somnul și vă va scoate mii de euro din buzunar, pentru că toată aparatura aia nu vine gratis. Da’ uite ce frumuseți puteți surprinde:

astrofotografie

Acum, să știți că, pentru început, e suficient să aveți cîteva aplicații în telefon, măcar să găsiți constelațiile și stelele. O să mai povestesc eu despre ele, dar pînă atunci, descărcați și voi Stellarium, SkySafari, SkyView sau Night Sky (v-am dat linkurile pentru AppStore, dar le găsiți voi și pentru Android) și folosiți-le ca să vă jucați cu cerul. You’re welcome!

2 comments

1 ping

  1. Larisa

    Ambele zone, atat ce rurala cat si cea urbana, au aspectele lor pozitive si negative. Ce-i drept, multi tineri din zona rurala si-ar dori sa stea la oras, asta e clar si motivele sunt multe. Avantaje sunt, dar trebuie sa-ti si permiti asta, sa stai bine si cu stresul, nu e totul atat de roz. Acum, ca tot eram la partea cu astrele, chiar nu am stiut de asta, mi-as fi dorit sa ma pot uita. Azi, cerul a avut cateva nuante tare placute, spre seara. Culori aprinse, rosu si roz, neobisnuit de luminos.

  2. Oana

    Cam asta e si diferenta dintre a sta la oras si a sta la tara. Cred ca la tara te bucuri mai mult spiritual si e mai multa liniste. La oras ai putea sa te bucuri material dar iti este si mai usor sa iei contact cu locul de munca si iti usureaza viata intr-o oarecare masura. Imi place cum se vede cerul si de multe ori ma opresc pentru cateva minute cand sunt la tara si il privesc.

  1. Planete aliniate aveeeem! » Science Friction

    […] vizibile și pentru voi, toate odată! Și – minune mare! – sînt și aliniate. Chestie care se întîmplă foaaaarte rar și bineînțeles că are o semnificație aparte, cum numai semnele zodiacale mai […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450