«

»

Dec 14 2010

Vorbiți, scriți fizicește!

Dacă ați „ieșit afară“ zilele trecute (ca și cum vi se întîmplă, uneori, și să ieșiți înăuntru) poate ați remarcat că e lejer mai rece și mai vîntos. Dacă, în schimb, ați stat zilele trecute, precum Tata Uraniu, cu nasul în televizor și degetele pe telecomandă, poate ați remarcat altceva, și anume titlurile știrilor: „Vine frigul!“. Să ne scuze prezentatorii TV din lumea întreagă pentru colegii lor români, dar e o prostie. Și nu e singura pe care o putem auzi/vedea de cînd cu democratizarea (a se citi „scăderea standardelor“) televiziunilor mari și mici.

Da, folosim o mulțime de expresii, fin’că așa le-am auzit, fin’că nu ne-am oprit niciodată să ne gîndim o secundă la ele, pentru că dacă am sta nițel, am vedea că „nu fac sens“, fir-ar ele să fie de englezisme… Există cîteva destul de utilizate, de altfel inventariate de Phil Plait, doctor în astronomie și autor al site-ului www.badastronomy.com. Par egzamplu, auzi mereu, să zicem în cazul vreunei aburite precum Bianca Drăgușanu, despre „ascensiunea meteorică a vedetei“. Băi, frate, nu zic nu, o fi ea fierbinte pentru unii, ca un pietroi prăvălindu-se în atmosferă cu 20.000 km/h, și poate lasă o dîră de (par)fum în urmă, da’ hai să lămurim un lucru: meteorii CAD, nu sînt în ascensiune! Cu alte cuvinte, dacă evoluția fătucii e meteorică, direcția e cumva prestabilită și predictibilă. Și nu în sus.

Uite încă una: „sîntem cu ani-lumină înaintea concurenței!“ (zice cîte-un corporatist la vreo ședință). Cînd, de fapt, ar vrea să spună „cu ani de zile…“, dar, nu-i așa, sună un pic mai star-trek-ian în felul ăsta. Anul-lumină e o măsură pentru distanță, în ciuda cuvîntului „an“ din componență: este distanța parcursă de lumină într-un an, recte aproape 10 trilioane de kilometri. Sau, ca să fim riguroși, exact 9.460.730.472.580,8 km. Astronomii folosesc această unitate pur și simplu pentru că e incomod inclusiv să folosești valoarea în notație științifică, adică 1013 km. E drept, în limba română poți și să spui „sînt cu trei metri înaintea ta“, dar n-are nici un sens cînd vorbim de avansuri tehnologice. Cu excepția, poate, a urmăririlor din Star Trek.

Ultima dintre expresiile greșite prezentate de Phil Plait este „fața întunecată a Lunii“. O știți, măcar în engleză, e un album celebru al lui Pink Floyd care se cheamă The Dark Side of the Moon. Uite, numai săptămîna trecută, în Dilema Veche, amicul Cristian Ghinea își începe articolul Wikifîs (fain, de altfel!) uite-așa: “În caz că trăiți pe partea întunecată a Lunii, unde nu bate Internetul și nu ajung televiziunile…”. Ei bine, ca o noutate pentru unii – sigur nu și pentru Cristi, sînt convins că acolo a fost doar o figură de stil – , Luna nu are nici o față/parte întunecată permanent. Doar pentru că noi vedem mereu aceeași față, iar cînd o vedem e pentru că o luminează Soarele, nu înseamnă că cealaltă față/emisferă e mereu în întuneric. Iar noi vedem aceeași față dintr-un motiv simplu: Lunii îi trebuie tot atîta timp să se rotească în jurul propriei axe cît îi trebuie și să se învîrtă în jurul Pămîntului. De exemplu (vezi în poză, partea cu stegulețul e cea care stă mereu spre noi) cînd Luna e între Soare și Terra, fața aia pe care n-o vedem noi primește lumina solară, iar cea pe care ar trebui s-o vedem, fin’că Luna o ține mereu îndreptată spre Pămînt, nu se vede pe motiv că razele Soarelui n-ajung la ea. E luna nouă.

T.U. nu s-ar fi lansat în toată povestea asta dacă n-ar fi auzit chestiile cu „vine frigul“. Dom’le, nu vine nici un frig: ce se întîmplă este doar că solul și aerul nu se mai încălzesc, aia e tot. Adică, de fapt, nu mai vine căldura. Și, apropo: frigul nici nu intră în casă dacă lăsăm geamul deschis. V-ați prins, doar iese căldura! Frigul nu e decît absența căldurii, la fel cum întunericul e absența luminii. Deci nici ăsta nu poate veni. Dar ar fi nesperat de frumos să fugă din mințile unora. Iar aici doar educația face diferența! :wink:

Și cum tot vorbeam de “Dark Side…”, iaca și o dedicație muzicală:

27 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. bad 'the lumberjack' mf

  nu-s de acord cu aia cu the dark side of the moon. aici termenul ‘dark’ e folosit ca ilustrare a ‘ignorantei’ noastre in legatura cu partea aia de luna,nu ca lipsa a luminii. exact ca la ‘ dark matter’

  1. Tata Uraniu

   Unde aici? Aici, în cîntec, de acord. Aici, peste tot în presă, e chiar ignoranță, nu ilustrare a ei. Și la “dark matter” sensul e exact ăsta: lipsa luminii, pentru că materia întunecată nu emite radiații electromagnetice. Singurul mod în care interacționează cu radiația este prin intermediul gravitației.

 2. Mostrofontz

  Bine ma Tata, daca zici tu… Da’ sa nu te mai aud ca ceri “bere rece”, ci “bere lipsita de caldura”, sau “bere saracita in caldura”…

 3. Mostrofontz

  Sau sa nu mai zici “mi-e frig”, ci “simt o lipsa de caldura in mediul inconjurator”…

 4. Tata Uraniu

  Neee, Mostrofontz, aici trișezi: e una să spui “bere rece”, e altceva să spui “vine frigul”. Dar asta știi și tu. 8)

  1. Mostrofontz

   Da, asa-i, da’ daca raceala e lipsa caldurii, atunci fa bine si fii consecvent, academic si precis in exprimare. Sa nu lasam loc de interpretari… Oricum dupa a treia bere nu cred ca te mai intereseaza asa mult temperatura… :mrgreen:

   1. Tata Uraniu

    Păi, eram consecvent. “Rece” (cum e la bere, par egzamplu, unde te contrazic iar: mă interesează temperatura și dup-a șaptea bere;), că doar nu le bei calde, ca englejii) e adjectiv corect din limba română: “RÉCE, reci, adj. 1. Care are o temperatură (mai) scăzută față de o limită dată, față de un mediu oarecare sau față de căldura corpului omenesc; lipsit de căldură; care dă senzația de frig, care aduce frig”. Bine, nu-s de acord cu “aduce frig”, da’ mai greșesc și ăștia. “Mi-e frig” e iarăși corect, se referă la senzația de frig, nu la venirea lui. Adică da, la senzația de absență a căldurii. Dar venirea frigului și a întunericului pur și simplu nu-s corecte. Cînd spui “vine frigul” nu spui, de fapt, “vine o senzație de rece, dată de temperatura joasă a mediului ambiant”. Știi la ce mă refer: în mintea noastră, frigul și întunericul sînt concepte în sine, cînd ele, de fapt, sînt un fel de non-concepte, că nici nu știu cum să le zic.

 5. Mostrofontz

  Am una cu care nu-s total de acord. Aia cu “meteorica”. Meteoric are un sens figurat care nu se refera la cadere, ci la ceva ce vine pe neasteptate si trece repede (http://dictionare.edu.ro/definitie/meteoric). Asa incat, desi suna nitel cam fortat, cred ca poti sa zici totusi “ascensiune meteorica”.

  1. Tata Uraniu

   Păi sensul figurativ e “Care se ivește pe neașteptate, produce o puternică impresie și trece repede; trecător; efemer”. Deci “ascensiune meteorică” înseamnă “ascensiune care se iveste pe neasteptate”… e forțat rău.

 6. bad 'the lumberjack' mf

  si dark e tot la figurat. daca spun ‘in the dark ages of mankind our ancestors used to live in caves’,se intelege ca le taiase lumina?

  1. Tata Uraniu

   Nope. În ce spui tu, e la figurat. În ce spun eu, nu. Mă rog, repet: în cîntec e, dar în expresia uzuală “fața întunecată a lunii”, nu e nici o figurativeală.

 7. Mostrofontz

  Faceam si eu misto de tine… :D Mi-e tare somn; cred ca o sa ma duc sa ma culc.
  Dar explica-mi totusi ce te faci cu absenta unui electron, care este denumita “gol” (mie imi place un termen mai vulgar, “gaura”), i se asociaza masa, etc. Deci vezi ca si fizicienii astia mai calca pe de laturi, nu de alta, dar e mai simplu asa. Asa si cu “vine frigul”: e mai simplu sa consideram frigul un concept diferit, chiar daca el nu exista.

  1. Tata Uraniu

   Asta cu golul/gaura e ca aia cu culorile quarcilor. E mai simplu, e drept. Pe de altă parte, numele “gol/gaură” e suficient de sugestiv, nu ascunde absenta electronului, ci o scoate în evidență.

   1. Mostrofontz

    Pai si nu te deranjeaza ca se spune ca “se deplaseaza golul”? Cum poate sa se deplaseze “lipsa” electronului? E ca si cu “vine frigul”: se deplaseaza, cum zici tu, lipsa caldurii… E mai simplu insa cu “vine frigul”; pune si tu “frig” in loc de “gol”, si gata! Ca notiunea de gol e creata relativ recent (si a fost creata sa fie sugestiva), da’ aia de frig exista de multe mii de ani in toate limbile (ma rog, poate or fi cateva limbi de pe la ecuator, unde n-o exista notiunea de frig… :D), cand nu prea aveam habar cum e cu frigul asta si cu energia…

 8. catalin

  Cica asta ar fi un joc pentru fizicieni:

  http://fantasticcontraption.com/#

  (atentie, da dependenta. Am luat injuraturi de la colegi care-au spus ca au stat nopti intregi sa termine toate nivelele).

  Daca ai ad-block, sa stii ca e un ad la inceput care dureaza vreo 30 de secunde (si de-aia ti se pare ca jocul nu merge).

  1. Mostrofontz

   Prin ’93-’94 eu am fost campion (autodeclarat) la TIM (The Incredible Machine): am reusit sa termin toate nivelele pe cinstite si fara trisat… Pe la ultimele 3-4 am stat sa cuget cate 2 zile…
   Tata, tu ai jucat TIM? Mie mi-a placut foarte mult! Imi amintesc si acuma puzzle-urile alea pe Luna (unde parca cadeau baloanele) si pe Saturn. TIM2 mi-a placut mai putin, iar TIM3 n-am jucat.

   1. Tata Uraniu

    Moaa, TIM! Cîte nopți am pierdut pe ăla, la Măgărele… TIM 2-3 n-am jucat, da’ țin minte ce fascinat eram de maimuțele alea care bicicleau la undița cu banană.:))

 9. Mostrofontz

  Da, si mie-mi placeau maimutele. Si soarecii care se speriau de pisici…

 10. Mostrofontz

  Bai, nu stiu daca frigu’ poa’ sa vina au ba, da’ io vreau sa vina Soarele. Ma rog vorba vine, ca ma bate Tata…:
  http://www.youtube.com/watch?v=U6tV11acSRk

 11. chat noir

  taicu imi tot baga la fileu astronomie pe paine, mostrofontz, in afara de cunostintele sale mai ma delecteaza si cu cate-o melodie, catalin imi aduce jocuri nebune ce-mi amintesc si mie de tim.
  cruela e pe podium, cu bancurile, badmf se joaca-n poiata cu Yoda.

  da’ vodca si berea cine-o da? oare-mi revine mie sarcina asta murdara?
  badmf, tu de ce taci?

  mostrofontz, chiar asa, ai vreo adresa de unde sa accesez tim?

 12. Mostrofontz

  Mai pisoi negricios, TIM e joc de DOS; iti trebuie DosBox, sau ceva similar, ca sa-l poti rula cum trebuie sub Windows. Nu stiu cum merge DosBoxu’ asta sub Vista sau 7, dar in XP merge bine. Acuma nu stiu daca nu ma cearta Taica daca-ti dau link-uri la site-uri “deocheate”. Jocul e, cred, inca sub licenta (nu stiu cine o mai are, ca Sierra a murit). Ce-ti sugerez e sa dai un advanced search pe Google, bagi expresia exacta “the incredible machine”, dai un scroll, asa peste vreo 4-5 link-uri, pana dai de “best old games”. De acolo te descurci tu, ca esti pisoi mare. Daca vrei TIM2 sau TIM3, mai cauti si tu. Insa dupa mine tot primul e cel mai bun. Zi daca nu reusesti, sa-ti dau un link.

  P.S. Da, ai dreptate, e o problema serioasa cu berea… Eu vodca nu mai beau de cand m-am imbatat cu ea rau de tot (de doua ori) acu’ vreo 20, da’ de la bere nu m-as da in laturi…. Deocamdata studiaza una virtuala, care-mi placea mie cand eram in Texas:
  http://www.arrogantbastard.com/home.asp

 13. chat noir

  mostrofontz, merci, dar deja am gasit. inclusiv emulator pentru windows.
  cert este ca nu mai are acelasi farmec.

  raman la bere.

  1. Mostrofontz

   Mai, asta e cu jocurile vechi; exista un proiect pe sourceforge sa-l porteze pe Windows, da’ vad ca nu e nimica acolo… Oricum, succes daca-l joci!

 14. Mostrofontz

  Bai, e cam off-topic, dar poate il lamureste Tata pe Dan Arsenie cum e cu viteza luminii si viteza cu care se transmit informatiile:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/voyager-1-la-granita-sistemului-solar-in-cinci-ani-vom-fi-dincolo-915652.html
  A modificat nitel articolul initial, dar din comentariul lui se vede ca n-a priceput nimica:

  “recitind, cam asa se intelege, cum spuneti voi. eu insa doream sa transmit ca, din 70 pana astazi, modurile de transmisie a datelor s-au diversificat. si, astazi, acest transfer s-ar putea face mai rapid, prin alte mijloace decat cele radio”.

  Toata asta era referitor la faptul ca datele de la Voyager, aflata la 17.4 miliarde de kilometri, fac circa 16 ore pana la noi. Un calcul simplu arata ca atata trebuie sa faca…

 15. Sebastian

  Tata Uraniu,
  Iti citesc blogurile si imi plac. Nu mai e proaspata fizica mea, dar mi-a placut si ea. In legatura cu vine frigul, eu cred ca in viata reala, nestandardizata, mai e un efect important si anume miscarea maselor de aer. Cand deschid geamul sunt destul de convins ca vine aer rece de afara (deci frig), pt ca se intampla instant. Dar sa zicem ca asta nu e argumentul cel mai bun. Revenind la meteorologie, ea de fapt se bazeaza pe miscarea maselor de aer pt prognoze. Daca masele de aer vin din sud in general vreme calda (eventual si umeda), daca vin din nord… inseamna in general ca… tine-te bine: vine frigul. In Romania in general “frigurile” vin din Rusia, in SUA din Canada. E adevarat ca mai sunt multi alti factori dar se poate explica asa.

  1. Tata Uraniu

   asta cu fronturile de aer e foarte convingătoare. Aproape m-a prins:D. Da’ uite un fel de contraargument: aerul rece vine pentru că pleacă ăla cald: se dilată, scade densitatea, urcă mai sus și locul e luat de aerul rece. Deci, pleacă căldura:)).
   Pe bune vorbind, însă, da, aar fi o explicație acceptabilă a expresiei. Sau, mai degrabă, a corectitudinii expresiei.

   1. Sebastian

    N-am facut inca experimentul, dar desi ar fi putin important, cred ca se poate testa cu o lumanare pusa la geam directia in care se misca aerul cand deschizi geamul. Tot n-ar fi relevant, pt ca se pot intampla ambele fenomene simultan, si anume intrarea de aer rece si pierderea de caldura din camera (suspectez ca se si intampla simultan). Vezi ca fizica mea e mai ruginita cum ziceam, si nu mai stiu exact, dar cred ca vidul nu poate tine caldura, deci in mediul inconjurator ea e tinuta de aer (exista si alte surse de caldura cum ar fi obiecte solide de ex, care pana la urma tot aerului cedeaza caldura). Asadar in final vorbim de aer cald… sau mai putin cald cand zicem ca e cald sau respectiv frig. Caldura se transmite intre moleculele de gaz, intrebarea e ce se misca mai repede: caldura intre molecule sau moleculele de gaz in spatiu.

    Am dat un pic acum cu google dupa miscarile de mase de aer, si as sumariza cam asa ce am inteles: cand se misca fronturile atmosferice si vine brusc o masa de aer dinspre mama Rusia (sau Canada :P) de ex, se cheama ca vine o masa de aer rece continental, adica rece si uscat (geruri de crapa pietrele). Putem zice deci ca vine frigul (aerul rece), pt ca temperaturile in general scad brusc, de obicei sub cotele asteptate. Sau poate ca sa fim corecti ar trebui sa exprimam ca atare faptul ca vine aer rece continental… dar suspectez ca si prezentatorii aia se gandesc ca nu cumva sa-i… lase rece expresia asta pe telespectatorii de rand. Aveam 9 ani la revolutie, dar inca tin minte buletinul meteo de pe vremuri cand eu cel putin la varsta aia nu intelegeam nimic din el; cine stie, poate ca efectul pozitiv a fost ca m-a motivat sa ajung sa-l inteleg :lol:

    http://www.uwsp.edu/geo/faculty/ritter/geog101/textbook/temperature/temperature_air_masses.html

 1. Cavalerii mesei profunde a Lunii | Science Friction

  […] asteroizi facem referire, desigur. Care au sfîrșit, mult mai frecvent, pe ailaltă parte a Lunii (cea invizibilă, nu întunecată, cum greșit cîntă strașnicul ansamblu Pink Floyd. Chiar, ce e ăla un […]

 2. Cînd sfinții plîng - Despre ploaia de stele zisă "Perseide" | Science Friction

  […] de meteori“, un spectacol mult mai impresionant. Deci, v-ați prins cum stă treaba cu „ascensiunea meteorică“, da? Ăștia cad, nu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: