Stimate domnule Uraniu, țin nespus să vă pun și subsemnatul o chestiune. Deci sunt pensionar, fost consilier local de Vlașca și intelectual cu preocupări specifice printre care pescuitul de pește. Am așteptat cu toții, noi, pescarii pensionari din urbe, primul îngheț de săptămîna precedentă cu nespusă bucurie pentru a pescui pește la copcă care face parte din plăcerile iernii. Prin urmare ne situam pe baltă, subsemnatul cu băieții și încercam la boț de mămăligă. Afară erau minus unșpe, ceea ce au dat și la televizor, iar gheața era groasă, numai bună de stat pe ea și de băut vin fiert din termos în jurul copcii, ceea ce am și făcut și ne-am încins nițel de unde au început contradicțiile, ceea ce e bine, fiindcă așa se naște progresul. Ca să nu ne luăm la bătaie cu bețele de la undițe am pus rămășag. Totul a început cînd eu am zis că „uite crapul ăsta care l-am prins, ce sînge rece trebuie să posede, sigur are un antigel natural în el dacă poate trăi și la minus unșpe cît e acum“. La care domnul Manole, fost magistrat, mi-a răspuns să nu fiu prost, jignindu-mă, că n-are cum viețui la o așa temperatură deoarece a cumpărat și el la viața lui pește congelat și nici nu putea mișca de țeapăn ce erea darămite să și înoate. La care eu am întrebat că atunci cum de am capturat pește viu la ce ger este afară la care el mi-a răspuns că sigur nu e așa ci mai degrabă că sub apă pe fundul bălții nu este gheață deoarece e nisip și de-aia, deoarece și domnii de la primărie dau cu nisip pe stradă cînd îngheață. Eu vă rog mult de tot să-mi confirmați că am dreptate deoarece vreau să cîștig rămășagul și să-l văd pe dl. Manole cum se dezbracă de tot și face trei tumbe prin zăpadă. Mii de mulțumiri anticipate,
al dumneavoastră,
Moș Geigerilă
Stimate domnule Moș Geigerilă, că peștii nu înoată la -11oC în apă e clar din simplul motiv că la temperatura aia doar ar sta, și nu în apă, ci în gheață. Că așa arată apa la minus unșpe. De fapt, ei trăiesc iarna în apă la vreo +4oC (mai exact, 3,98), datorită unui fapt remarcabil, fără de care viața nu ar fi fost posibilă. Este vorba de așa-zisa anomalie termică a apei. De fapt, sînt două. Mai toate substanțele din univers se dilată cînd sînt încălzite și se contractă la răcire. Așadar, gheața ar trebui să aibă volum mai mic și densitate mai mare ca apa lichidă. Dar nu, în cazul H2O forma solidă e cu 9% mai voluminoasă, deci mai puțin densă, deci plutește la suprafață! A doua șmecherie e că pe măsură ce se răcește, apa se contractă, într-adevăr, pînă pe la 4oC, după care începe să se dilate! Prin urmare, apa de 4oC e cea mai grea, drept care, la venirea iernii, se va scufunda către fundul lacurilor. Împreună cu gheața care va pluti (și este și un foarte bun izolator termic, blocînd înghețarea mai departe a lichidului), asta permite lacurilor, iazurilor și altor ape să rămînă un cămin suficient de ospitalier pentru pești și în timpul iernii. Oricum, nu știu de ce, dar mă bucur că nu veți cîștiga pariul. Poate pentru că un bătrînel (fost magistrat) gol pușcă nu e cea mai plăcută imagine imaginabilă. Mai degrabă i-aș vedea, pe unii magistrați, îmbrăcați gros, în zeghe din aia cu dungulițe. Dar asta e altă mîncare de pește, deocamdată înghețată în proiect.
9 comments
Skip to comment form ↓
Mostrofontz
December 15, 2010 at 12:29 (UTC 3) Link to this comment
Bai, a propos de pestii astia inghetati. Eram in metrou prin anii de glorie ’80, si era o aglomeratie d-aia nasparlie (eram in plina perioada de economisire, cand toate autobuzele circulau prost, da’ cred ca fusese si un miting ceva, ca prea erau multi). Ce mai, stateam intr-un picior, contorsionat in fel si chip, ca sa ma mulez pe vecini. Ei, un betiv de prin preajma mea face urmatoarea remarca (citez din memorie): “baga-l-as undeva pe Ceasca asta, ca ne face sa stam in metrou ca pestii inghetati”. Am ras: exact asa eram si noi de contorsionati: ca pestii congelati intr-o cutie paralelipipedica. Mi-a placut imaginatia betivului si am retinut comparatia; o mai folosesc si acum (fara drept de autor :D)!
Tata Uraniu
December 15, 2010 at 12:34 (UTC 3) Link to this comment
akismet avea o problema de rețea și ți-a băgat comment-ul (temporar) în moderare. Manual override!:D Mișto povestea, ca sardinele în conservă e altă imagine bună.
Mostrofontz
December 15, 2010 at 13:07 (UTC 3) Link to this comment
Ia sa-i zici lu’ Geigerila de ce nu e bine sa pescuiesti la copca:
http://www.youtube.com/watch?v=E-zlQ-Hui44
zulu
December 15, 2010 at 13:15 (UTC 3) Link to this comment
daca am fi fost niste forme de viata cu siliciu ca si element definitoriu, am fi dat la copca dupa cristale sau cipuri direct de pe marginea “gurilor” de vulcani?
eduard-clement
December 15, 2010 at 14:17 (UTC 3) Link to this comment
deci tu esti “tata uraniu” sirbule.De la cosmologie ti se trage
Tata Uraniu
December 15, 2010 at 16:59 (UTC 3) Link to this comment
da, io sînt, da’ e “sârbule”. Cu “â” din “a”. 😀
bad 'the lumberjack' mf
December 15, 2010 at 18:52 (UTC 3) Link to this comment
sarmule 😆
Victor
December 19, 2010 at 02:44 (UTC 3) Link to this comment
Parcă şi fonta prezintă o anomalie de-asta termică asemănătoare. De fapt aceeaşi dar la alte temperaturi, departe de cele ale schimbărilor formelor de agregare. Şi parcă mai era un compus/substanţă/aliaj/material cu un comportament asemănător, dar nu ami ţin minte care.
Mostrofontz
December 19, 2010 at 08:36 (UTC 3) Link to this comment
Bismutul se mai dilata atunci cand se solidifica. Da, si fonta, dar fonta nu e o substanta pura, si-s si mai multe feluri de fonte.
E interesanta chestia asta, fin’ca nu-s multe substante la care lichidul e mai dens decat solidul. Asa ca tre’ sa ne consideram norocosi ca apa e asa…