«

»

Dec 19 2012

Cum o să-mi petrec sfîrșitul lumii. Agricultura (VI)

Bun, deci v-ați încălzit, ați băut (apă! că n-am ajuns încă nici la fermentare, nici la distilare) și mîncat (vînat, în principiu) – e timpul să reclădim civilizația. Nu o să începem din prima cu avioane și combinate siderurgice. Ci cu ceva mult mai simplu, dar și mai necesar: agricultura.

De fapt, o să deturnez puțin sensul serialului ăstuia. Întrebarea mai veche din discuțiile mele, încă de prin liceu, este, de fapt, generată de o carte: “Un yankeu la curtea regelui Arthur”, a lui Mark Twain. Nu știu dacă o știți, dar dacă nu, faceți repede cunoștință cu ea, e savuroasă. Iar întrebarea era: “Cu toate informațiile din ziua de azi, cu toate chestiile «învățate» în școală, dacă ai fi transportat cu o mie, o mie cinci sute de ani în urmă, ce ai fi în stare să faci?”. Vedeți bine, întrebarea este, cumva, echivalentă cu cea cu care am început seria săptămîna trecută. Adică, cu un sfîrșit al civilizației, cînd rămînem fără curent și trebuie să luăm totul de la capăt. E drept, dacă pică curentul, mai găsim prin zonă pluguri, semințe, și cam ce ne mai trebuie. Va mai dura pînă să ajungem să facem fier din minereu, dar pentru orice eventualitate o să vorbim și despre asta.

Însă, pînă atunci, să revenim totuși la agricultură. De fapt, și istoria modernă a omenirii a plecat tot de la agricultură. Cîteva luni/cîțiva ani fără electricitate ne-ar putea aduce pe toți în situația să reînvățăm să fim țărani.

Să presupunem că ați găsit semințe. Dacă nu, o idee bună ar fi, cît încă se va putea, să dați o tură pe la Cora, la Baumax sau care mai au din ăstea și să luați niște semințe de roșii, morcovi, ardei… cu ceapa, porumbul și cartofii e mai greu, da’ vă descurcați voi. Ei, dar a vea seminețe e doar primul pas. Mai vine unul, destul de important: îngrășămintele. Cam peste tot, solul e sărăcuț. Lipsește, mai ales, azotul. Ăla care, în aer, e în concentrație de peste 70%! Cine-ar fi crezut?

Dar, pe lîngă azot, ca plantele să crească mari și frumoase vă mai trebuie potasiu și fosfor. Aveți idee unde le găsiți cel mai ușor, ca să aveți plante faine? N-ați ghicit, în animale! Da, cel mai bun îngrășămînt natural e în compoziția peștilor și păsărilor. Am văzut recent chestia asta pe History, cică așa i-au ajutat indienii pe primii pelerini în America. E posibil, acum, să n-aveți destui pești și destule păsări pentru a le sacrifica așa. Mai există o soluție: să beți multă apă. Da-da, urina are o concentrație mare de uree (că d-aia se cheamă așa), adică azot. Hai, nu vă mai jenați, astronauții recliclează de cincizeci de ani urina și n-au pățit nimic!

Mai e și chestia ailaltă, în fond și la urma urmei așa a apărut agricultura: niște unii au mîncat ceva grîne sălbatice, boabele nu s-au digerat, cînd au fost eliminate au dat de un mediu foooarte propice și au dat rod. Pam-pam, avem culturi agricole!

Mai departe, apropo de agricultură, intrăm în alte chestii: dulgherie (pentru hambare), fier (pluguri), dezvoltări funciare (irigații) și tot așa. Iar pentru dulgherie îți trebuie topor și alte scule, deci tot fier. Facem ce facem și ne întoarcem la fier. Normal, încă trăim în epoca fierului. Deci poate că despre asta o să povestim mîine.

Citește și celelalte episoade din “cum o să-mi petrec sfîrșitul lumii” aici.

 

2 comments

  1. Savoir Faire

    tanar si nelinistit 😀

  2. cristian

    e interesanta viziunea asta cu: “dacă ai fi transportat cu o mie, o mie cinci sute de ani în urmă, ce ai fi în stare să faci?” chiar daca stii ca ceva e posibil, realizabil s-ar putea sa depinda de prea multe alte lucruri si sa nu poti sa il construiesti. Tesla se gandea la: fascicule de energie super-puternice (laser), cum sa transmita energia wireless (microwave); interesant ca el intuia ca asa ceva _se poate_. insa ca sa se poata intelege in detaliu aceste fenomene a fost nevoie de fizica cuantica si electronica. chiar daca stii ca se pot construi calculatoare care se pot programa, poti sa le faci de unul singur cu tehnologia de acum 1000 de ani? nu… ceea ce se poate face este: accelerarea evolutiei prin transmiterea si stocarea unor informatii importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450