«

»

Sep 16 2016

De ce sînt de preferat piscinele fără pipi

160824-peeO chestie la care visăm cu toții pe căldurile astea este o bălăceală în piscină. Și pariez că cei mai mulți dintre cei din jurul vostru (evident, nu voi!) au profitat, măcar o dată, de intratul în apă ca să mai scape de apa din ei, prin metode specifice. Adică pipi, că doar nu vede nimeni și încă n-a apărut substanța aia ca-n filme, care colorează apa dacă ai făcut în ea. Serios, nu există așa substanță, e o legendă urbană, am verificat eu.

Dar să trecem la subiect: în apă există tot felul de chestii mici și rele pentru noi, bacterii păcătoase precum Giardia, E. coli și Salmonella. “Pentru confortul dumneavoastră”, adică pentru a nu zăcea prin spitale dîndu-vă și sufletul afară, proprietarii piscinelor tratează apa cu clor, hipoclorit de sodiu, hipoclorit de calciu sau altele la fel. Toate chestiile astea cu clor de mai sus interacționează cu apa din piscină și formează acid hipocloric, care acid omoară cu mult succes gîngăniile microscopice de mai sus. Problema apare aici: dezinfectanții ăștia reacționează și cu compușii 160824-red-eyesorganici din și de pe corpul nostru: praful, transpirația și urina noastre dau peste clor și împreună formează așa-zișii produși secundari de dezinfecție: di- și tricloramine, cloroform, clorură de cianogen… Urina, de exemplu, conține multă uree, care reacționează cu clorul și formează tricloramină. Ăsta e compusul care dă și mirosul ăla specific al piscinelor, dar ne și înroșește ochii dacă o facem noi pe omul din Atlantis. Iar studiile arată că, în orice piscină, există între 30 și 80 de mililitri de urină pe bălăcitor! Dar dacă problema ar fi doar asta, tot n-ar fi atît de serios. Însă tricloramina este implicată și în probleme respiratorii precum astmul. Și doar urina, singură-singurică, e responsabilă de producerea a aproape jumătate din produșii secundari de dezinfecție prezenți într-o piscină. Încă jumătate din cantitate este produsă de praful/mizeriile de pe piele și de transpirație.

Și atunci, soluția ne sare singură în față: înainte de intrarea în piscină, facem duș și ne golim vezica. Pentru că nimeni nu vrea să aibă atît de mult din pipi-ul altora în ochi încît să i se înroșească. Pentru asta, toată lumea preferă berea.

PS Nici să faci în mare nu-i mai bine. Serios, fosfatul din urină proliferează algele și distruge coralii, am mai scris despre asta.

Text apărut în Cațavencii din 24 august 2016.

 

4 comments

Skip to comment form

 1. kerehome

  Am citit nu mai stiu unde ca adevaratul gentleman e cel care iese din cada ca sa faca pipi!

  1. Tata Uraniu

   haha, s-a schimbat paradigma: adevăratul gentleman e cel căruia îi pasă de mediu așa că, pentru a salva cîțiva litri de apă, va face pipi în cadă. 😀

 2. vega

  am vazut eu la o piscina in Montreal cum s-a facut apa roz cand s-a pisat unu. l-au dat afara salvamarii.

 3. Tata Uraniu

  haha, io auzisem că nu se poate, pe motiv că s-ar colora de la o grămadă de alte lucruri. Deci, se poate! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450