Hai, recunoașteți, toți ați trecut prin asta: stați, liniștiți, la plajă, savurînd berea aia la cutie păstrată rece într-o gropișoară făcută de ăla micu’ în nisip cînd, deodată, simțiți o gîdilitură sub buric. Gîdilitura se intensifică, devine o vagă durere, apoi o presiune de nesuportat, vă uitați împrejur, nu e nici o toaletă pe o rază de cinșpe kilometri, dar aveți marea lîngă voi. Vă repeziți în apă, eventual strigînd, ca grecii, “Thalassa, thalassa”, doar așa,ca să pară că de fapt chiar vă interesează marea. Iar cînd ajungeți undeva, în apă pînă la brîu, avîntul antic se potolește brusc și o lumină senină și deosebit de relaxată vi se instalează pe față. Tocmai ați contribuit cu vreo juma’ de litru la incredibil de vasta cantitate de apă din oceane.
Dar oare ați făcut bine? Pentru voi, cu siguranță, de-aici și lumina aia de care vorbeam. Pentru locuitorii apei, însă, poate n-a fost cea mai bună idee. Nu că i-ar deranja gustul. În fond și la urma urmei, fish have sex in it, nu? Dar, conform unor studii recente despre care am aflat și eu din Time, tocmai ce ați otrăvit, un pic mai mult, apa în care vă bălăciți.
Cel puțin asta susțin cei de la Autoritatea Locală pentru Dezvoltare Urbană și Mediu care răspunde de lacul Eichbaum din nordul Germaniei. Cică urina “deversată” în lac de către înotători conține cantități uriașe de fosfat, care funcționează ca un îngrășămînt pentru niște alge a căror creștere extrem de agresivă e responsabilă de absorbirea oxigenului din apă. Peștii nu mai pot respira și mor. Cel puțin asta se crede că s-a întîmplat cu vreo 500 de pești din lacul mai sus pomenit. Iar cei de la ALDUM i-au contactat pe cercetătorii de la universitatea locală ca să-și dea și ei cu părerea. Mai rău, cică algele respective mai eliberează și o toxină în apă, grăbind procesul.
Bine, ăștia de la ALDUM zic că mai poate exista o cauză, și anume patinatorii pe suprafața – iarna înghețată – a lacului. Cică patinatorii fac gălăgie, scot peștii din hibernare, peștii n-au ce respira, mai și îngheață, drept care mor.
Iar dacă trageți concluzia că doar înotătorii din lacuri ar fi responsabili de moartea prin pipi a peștilor, s-ar putea să vă înșelați. Conform articolului din Time despre care vorbeam, ecologiștii care urmăresc Marea Barieră de Corali din largul Australiei îi avertizează pe amatorii de SCUBA și snorkeling de pe-acolo să nu se ușureze în apă, pentru că dezvoltările explozive de alge ajutate de fosfații din urină duc la distrugerea coralilor. Mai bine să lăsăm încălzirea globală să se ocupe de distrugerea coralilor, se pare că face o treabă foarte eficientă. Nu e cazul să o ajutăm și noi. Presupunînd că sîntem atît de norocoși încît să ajungem pe la Marea Barieră de Corali.
22 comments
2 pings
Skip to comment form ↓
dominic
May 16, 2012 at 20:13 (UTC 2) Link to this comment
Ahh… pacat ca imi e lene sa fac montajul foto care mi-a trecut prin minte 💡 citind postarea asta.
Oricum, ar arata cam asa:
– un portavion de generatie mai noua (clasa Nimitz – gen “USS George H.W. Bush”)
– langa pista de decolare/aterizare se afla, insirate frumos, toalete ecologice (da, cutiutele alea mizerabile din plastic colorat) pentru toti cei 6000 de oameni care compun echipajul. 🙂
Tata Uraniu
May 16, 2012 at 20:35 (UTC 2) Link to this comment
foarte haios ar fi un montaj ca ăsta propus de tine! 😆
dominic
May 16, 2012 at 20:19 (UTC 2) Link to this comment
Inca ceva… afisul e foarte simpatic. Se simte mirosul de creier de copywriter in preajma lui 😉
Savoir Faire
May 17, 2012 at 18:12 (UTC 2) Link to this comment
lasam la o parte faptul ca marea neagra este o mare izolata si ca in ea se varsa dunarea.
Putem spune ca:
-marea neagra are multe alge.
-algele folosesc fosfatul din urina pe post de ingrasamant
una din multele concluzii poate sa fie: multi oameni se usureaza in marea neagra. 😀
Tata Uraniu
May 18, 2012 at 14:56 (UTC 2) Link to this comment
😆 Bun silogismu’!
Romi
May 20, 2012 at 19:47 (UTC 2) Link to this comment
Daca faci treaba asta intr-o piscina din Suedia,mai bine te imprumuti si o cumperi in rate.
Adina
May 21, 2012 at 14:22 (UTC 2) Link to this comment
As indrazni sa traduc, ca se preteaza: “Piscina” se scrie fara “pi”(pi). 🙂
Tata Uraniu
May 21, 2012 at 14:34 (UTC 2) Link to this comment
Așa mă gîndisem și eu inițial, da’ problema era că “pi” e în engleză, la noi am zice “pe”. Mă rog, noi, moldovenii, putem zice și “pi”, da’ ăilalți…
dominic
May 21, 2012 at 14:54 (UTC 2) Link to this comment
mai bine va legati de volum, daca piscina e circulara:
volumul e (pi*R2 * h), nu (pi2)
… dar nu prea are haz, nu-i asa?
Tata Uraniu
May 21, 2012 at 14:56 (UTC 2) Link to this comment
😆 nu e rău, e doar complicat de explicat. Pînă spui că piscina e rotundă și bagi și volumul ei, a băut deja înotătorul din ea…
dominic
May 21, 2012 at 15:07 (UTC 2) Link to this comment
nu-i problema daca bea, chiar daca apa contine si (pi2)… precis nu i se dezvolta in stomac algele alea 😀
Tata Uraniu
May 21, 2012 at 15:11 (UTC 2) Link to this comment
haha, așa-i, din punctul ăsta de vedere nu pare a fi nici un pericol. Să bea, așadar.
dominic
May 21, 2012 at 16:00 (UTC 2) Link to this comment
chiar obligatoriu… daca vrea sa se integreze spiritual in absolut 😉
Andra
May 26, 2012 at 14:29 (UTC 2) Link to this comment
Asta îmi aduce aminte de un băiețel de 3-4 ani care bea apă din mare. Marea Neagră. I-am expus îngrijorarea mea că o va seca. La care el: ‘păi o să fac pipi în loc’ … 🙂
Anda
May 26, 2012 at 14:41 (UTC 2) Link to this comment
Foarte inspirat afisul si chiar e de retinut la ce e “buna” urina noastra. Dar daca mergem la marea noastra, chiar nu stiu unde ne putem usura. Facem pe noi pana gasim un loc adecvat;))
dominic
May 26, 2012 at 15:19 (UTC 2) Link to this comment
Suna cam rau “facem pe noi”. Hai sa fim mai individualisti si sa zicem “facem fiecare pe el insusi/ea insasi”
Anda
May 26, 2012 at 15:31 (UTC 2) Link to this comment
Ok, rectific. Fac pe mine:D. dar acum, cand stiu cat de nociva este urina, ma voi aseza strategic langa un wc sau o sa am grija, mereu, ca vezica sa nu fie prea plina;))
Dana
May 26, 2012 at 15:23 (UTC 2) Link to this comment
Algele cresc doar in APA MURDARA, iar noi avem tone. Dunarea devarsa in mare toate dejectiile Europei, cu cat te duci mai la sud (Bulgaria, Grecia) apa fiind din ce in ce mai curata, pana la lacrima…Romanii sunt nesimtiti, in copilarie (de atunci nu am mai fost la mare decat in extrasezon, nu am voie) vedeam cum toti beau KG de lichide beri, sucuri, etc si la toaleta se ducea unu la o ora…Existau toalete pe toate plajele, va spun ca eu de sila nu intram in mare si ma duceam sa ma racoresc doar la dusurile cu apa dulce care erau langa toalete. Nu suportam apa de mare infecta atat pentru ca ieaseam murdara, lipicioasa de se lipea nisipul de mine cat si pentru ca refuzam sa iau bai sau guri de urina, vazand situatia cu wc-ul…Nemtii in anii 80 puneau in piscine o substanta care colora urina in rosu…:) Daca era folosita si la noi, deveneam Egipt numarul 2, cand Moise transformase toate apele in sange …
Radu
May 26, 2012 at 15:45 (UTC 2) Link to this comment
Ok, m-ai convis. Ies din apa. Si asa erau prea multe inotatoare dorsale in jos. Naiba m-a pus sa aleg o plaja din Australia ? :0
dominic
May 26, 2012 at 16:34 (UTC 2) Link to this comment
sunt 10-15 grade afara (Sydney) si tie iti arde de baie? brrr…
Radu
May 26, 2012 at 15:46 (UTC 2) Link to this comment
,,in jur” …sau injur graba asta
w
May 28, 2012 at 07:16 (UTC 2) Link to this comment
nu cred ca e eficient mesajul, nu se conving asa oamenii sa foloseasca intai wc-ul si doar in caz de urgenta apa marii
la noi tre sa zici ca daca faci p2 in apa risti sa iti infectezi organele pe dinauntru, sa iti intre alge microscopice care iti dau usturimi de nedescris, poate intra chiar larve de capuseeeee 🙂
as pune un afis de genul asta mai ales la piscine, marea oricum primeste mizeria din toata Dunarea 🙂
Ce se întâmplă când faci pipi în lacuri, mări și oceane | Jurnal roz de cazarmă și nu numai
May 26, 2012 at 13:55 (UTC 2) Link to this comment
[…] de litru la incredibil de vasta cantitate de apă din oceane. Dar oare ați făcut bine?” CONTINUAREA AICI. Related posts:August 5, 2011 — Vorbeşte marea şi tace tarta cu zmeură (0)May 16, 2011 […]
De ce sînt de preferat piscinele fără pipi » Science Friction
September 16, 2016 at 13:01 (UTC 2) Link to this comment
[…] faci în mare nu-i mai bine. Serios, fosfatul din urină proliferează algele și distruge coralii, am mai scris despre […]