«

»

Oct 24 2016

De ce nu fac păsările pișu?

160914-bird-poop-on-manNu vi s-a întîmplat niciodată să simțiți cum vă pică de nicăieri cîte o picăturică de apă pe mînă, și să vă întrebați dacă nu cumva s-a pișat o pasăre pe voi? Stați liniștiți, nu e cazul, din simplul motiv că păsările nu fac așa ceva. Nu pentru că ar fi ele mai educate (evident, doar n-au nici o problemă să vă decoreze), ci din simplul motiv că nu pot face asta.

Hai să vă explic de ce: totul are de-a face cu eliminarea azotului în exces din organism – unul dintre produsele secundare rezultate în procesul de digestie este amoniacul. Amoniacul este foarte toxic, atît de toxic încît trebuie păstrat în soluții foarte diluate pentru a nu afecta animalul. La pești e simplu: au apă la dispoziție, gîrlă, ca să zic așa, încît nu este deloc costisitor să elimine tot timpul amoniac, împreună cu vaste cantități de apă. Na, dacă nu vă jena deja să beți apă, pe motiv că peștii fac sex în ea, uite încă un pretext pro-bere. 🙂

Mamiferele, pe de altă parte, n-au atîta apă la dispoziție, așa că transformă amoniacul în uree, mai puțin toxică și care poate fi concentrată mai mult. Însă chiar și așa, tot e nevoie să o diluăm pentru a o stoca în vezică.

Păsările (și reptilele), în schimb, elimină azotul sub formă de acid uric, care este mai puțin toxic și, practic, insolubil. Sigur, procesul de transformare din amoniac în acid uric este mai costisitor energetic. Dar necesarul mic de apă înseamnă greutate mai mică și cîștiguri energetice în zbor. În plus, grație acidului uric păsările nu au nevoie să elimine un volum de lichid atît de mare precum mamiferele și deci nici să bea la fel de frecvent.

160914-bird-pooȘi atunci, eliminarea reziduurilor din organism se face printr-o singură cameră: cloaca. Acolo se adună resturile din digestie, acidul uric, ouăle sau sperma înainte de a fi eliminate din corpul păsării. Ba chiar, cîtă vreme acidul uric stă în cloacă, păsările sînt capabile să mai absoarbă nițică apă înapoi în organism.

Încă un lucru pe care, poate, nu-l știați este că partea albă din găinațul de pe statui sau, ocazional, de pe voi este compusă în mare, din acid uric. Abia bucățile negre din decorații sînt, ăhăm, number 2.

Din toate astea e util să rețineți măcar un lucru: găinațul de pasăre conține acid uric. ACID, da? Coroziv pentru vopsea. Deci nu vă lăsați mașina decorată mult timp – veți ajunge ca, literalmente, să cheltuiți o grămadă de bani pentru un rahat.

160914-bird-poop-on-car

Text apărut în Cațavencii din 14 septembrie 2016.

5 comments

Skip to comment form

  1. andu YY

    *ăhăm* chiar așa am pățit moi în Abu Dhabi- Dubai!
    Din cauză că parcarea pe long term în Dubai aeroport era totuși cam scumpă pt luna mea de vacanță ( eu venind din AbuDhabi) am lăsat mașina în parcarea unui mall de periferie, dar lângă aeroport ( seara) .
    Cand m-am întors am găsit-o cam așa ca în poza asta .
    Am căutat apoi o lună celmai ieftin garaj să mi-o aducă la lumină
    Deci acidul uric a fost…

    urăsc acidul uric 😛

    1. Tata Uraniu

      hahaha, BASICALLY you hate acids. 😀 (ar trebui să pun warning: nerd jokes!)

  2. Shoric

    cineva m-a intrebat : bai , nu stiu cum naiba toti porumbeii astia jegosi se caca doar pe masina mea , o fi din cauza ca e alba ? or fi atrasi cacaciosii de culoarea alba ? m-am uitat la masina lui parcata pe loc din ala platit la primarie gainatata toata si m-am uitat in sus , pe deasupra ei trecea un cablu` de net sau curent . i-am zis , bai , sa stii ca au ceva cu masina ta ca e alba , vopseste-o in negru

    1. Tata Uraniu

      clar! 😀

    2. Kifti

      nu merge nici cu negru, zic din proprie experienta. acum caut locuri de parcare care nu sunt sub copaci, stalpi, pe langa blocuri. incerc sa gasesc loc cat mai in aer liber, fara nimic deasupra. dar la naiba ca mai gasesc si asa cate unu’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450