«

»

May 11 2011

O soluție simplă pentru complicatele probleme ale societății

Băieții șmecheri știu cum să tragă cu urechea. Există chiar servicii specializate pentru asta, de altfel foarte ascultătoare, tradițiile mor greu. Tot pe băieții șmecheri, printre altele, îi trage curentul. De înaltă tensiune. Sau, mai degrabă, îi atrage. Atît de rău, că nu mai pot să-i dea drumul și către alți doritori, decît cu niște suprataxe extrem de dăunătoare sănătății. Așa că, astăzi, Tata Uraniu vă va povesti o întîmplare adevărată care leagă cele două pasiuni ale băieților șmecheri: intratul pe fir și curentul electric. Există chiar și o soluție, destul de morală, dacă aveți răbdare să citiți pînă-n final.

Povestea care urmează i s-a întîmplat lui Pat Routledge din Winnipeg, Ontario, Canada, pe cînd trăia și lucra ca depanator servicii telefonice în Anglia, Europa. Cînd se face un apel telefonic în Marea Britanie, soneria telefonului se declanșează prin introducerea unei tensiuni de 90 de volți între unul dintre cele două fire ale circuitului și împămîntare. La ridicarea receptorului de către apelat se efectuează comutarea pe circuit pentru inițierea conversației. O astfel de metodă permite ca două persoane de pe aceeași linie să fie apelate fără a se deranja reciproc. O abonată în vîrstă a sunat pentru a se plînge că telefonul nu suna cînd o apelau prietenii și că, în puținele ocazii în care soneria funcționa, cîinele ei lătra mereu cu cîteva secunde înainte. Pat a ajuns la casa bătrînicii, a urcat pe un stîlp telefonic din apropiere și a conectat aparatul său de control, după care a format numărul respectiv. Telefonul, evident, nu a sunat. Insistent, Pat a încercat din nou. Cîinele a lătrat puternic și telefonul a început să sune. Curios, omul nostru a coborît de pe stîlp spre a investiga puterile psihice ale cîinelui. Iată ce a descoperit: cîinele era legat de stîlpul de împămîntare a circuitului telefonic prin intermediul unui sistem zgardă-lanț de fier. La efectuarea apelului, cîinele încasa un șoc electric de 90 de volți. După cîteva tentative de apelare, cîinele începea să latre și să ude pămîntul prin metode specifice. Urina închidea circuitul, iar telefonul începea să sune. Ceea ce dovedește, dacă mai era nevoie, că unele probleme pot fi rezolvate pur și simplu prin a te pișa pe ele.

Pe de altă parte, nu știu cum se face, dar oricine ajunge la putere spune că dorește să acționeze pentru „reducerea tensiunilor sociale“. Tata Uraniu, grație multelor ore de fizică la care s-a supus de bunăvoie, le poate spune doritorilor că soluția oferită de legile electricității poate foarte ușor să fie aplicată și la viața cetății. Știm cu toții că, pentru orice circuit electric, legea lui Ohm zice că “tensiunea egal cu rezistența deînmulțit cu intensitatea“. Așadar, putem formula un corolar, să-i spunem legea lui Om normal: tensiunile sociale se pot reduce prin scăderea rezistenței (rezistența aleșilor împotriva normalității)  la o intensitate constantă. Care intensitate? A presiunilor societății civile, evident! Iar scăderea rezistenței poate fi realizată, ca și în cazul patrupedului de mai sus, prin intrarea la apă. De orice fel, dar să știți că ureea crește conductivitatea. Așa că dacă mai există cîini de pază ai democrației, soluția e simplă: la bere, înainte marș!

17 comments

Skip to comment form

 1. badmf

  marfa!
  am si io o-ntrebare: daca merg cu viteza luminii si fac pipi drept inainte cu vpipi=10m/s,cum vede treaba asta fra’miu’ geaman?

 2. Tata Uraniu

  Băi, m-ai înnebunit cu gemenii ăștia. Ai, frate, nițică răbdare, că n-am uitat de ei. Ce, ți-e teamă că se întoarce frac-tu și n-o să-i poți explica (cu un pumn) de ce acum ești mai mare? :D

 3. badmf

  mi-e teama ca-mbatraneste si el pana scrii tu

  1. Tata Uraniu

   Frate, da’ ce-ai cu gemenii ăștia? de ce ți s-a cășunat așa pe ei?

 4. Alina

  Genial Nic!:) Genial!

  1. Tata Uraniu

   Eh, să nu exagerăm… :oops:

 5. Andi

  pai, pe principiul ca e necesar sa facem tara sa mearga inainte, bem o bere in weekend? eu vin maine seara, si stau pana luni. La mai mare!

  Si da, de-acord cu Alina, foarte tare povestea!

  1. Tata Uraniu

   Beeem, clar, dă un semn cînd ajungi! vezi că sîmbătă noapte e noaptea muzeelor, poate facem ceva împreună pe chestia asta.

 6. Mostrofontz

  Adica berea inhiba puterea; diureza genereaza antropogeneza iar mictiunea salveaza natiunea? Uau, ce simplu e…

 7. Alina

  @Nic@Andi
  Vedea-v-as (am scris bine?) beti pe amandoi prin Antipa. EU cand eram mica chiuleam de la scoala ca sa ma duc sa vad embrionii in formol de la etaju’ 1. Ma fascinau.

 8. Alina

  Ah – si eu revenisem acilea ca sa citesc din nou (a 3-a oara) asta. Azi ai fost idolul meu Nic. Mai ai cam 6 ore de idolhood. Enjoy:D

 9. camouflage

  Stai aşa!
  Dacă circuitul (normal) de împământare nu era întrerupt de ce era necesară închiderea acestuia prin lanţ-zgardă- puţa câinelui-urină-pământ (cam multe legături galvanice aici….adică o rezistenţă măricică)?
  Sau era? (întrerupt)

  1. Tata Uraniu

   Așa pare, într-adevăr. Cre’ că, într-un fel sau altul, zgarda întrerupea împămîntarea. Cum, nu mi-e clar.

 10. Simona Tache

  @Alina: cum adica “vedea-v-as pe amandoi beti prin Antipa”??
  corect era “vedea-v-as pe amandoi beti prin Antipa, insotiti de Simona treaza” :mrgreen:

 11. belphegor

  trazneeeeet! :D

 12. mita

  Si eu!!

 13. Mita

  Fata,Paul e prin paduri,N-are semnal,Oana n-a dormit de 3 nopti,si nici mie nu m-ie prea bine!!!Ha !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: