«

»

Feb 04 2016

Legătura dintre virusul Zika și febra planetei

Hai că ați auzit cu toții de epidemia Zika, în plină explozie în Americi (și, deja, nu numai). Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o o “urgență de sănătate publică la nivel mondial”. Explozia de cazuri de microcefalie înregistrate la nou-născuții sud-americani este pusă pe seama infecției gravidelor cu virusul Zika.

De ce acum, brusc, epidemia asta cu răspîndire atît de violentă? Una dintre cele mai plauzibile explicații, la această oră, este valul de căldură globală care anul trecut a bătut (de departe) recordurile anterioare.

a_aegyptiPînă la urmă, e o explicație logică: virusul Zika este purtat de țînțari (mai precis, două soiuri anume de țînțari, Aedes aegypti și Aedes albopictus). Iar țînțarii se simt cu atît mai bine, și se înmulțesc cu atît mai mult, cu cît climatul e mai apropiat de unul tropical, umed. Iar cercetătorii mediului și epidemiologii ne avertizează de ani de zile că epidemiile de boli tropicale (febra Dengue, malaria, holera) și vor mări “acoperirea” pe măsură ce planeta se încălzește.

Temperaturile mai ridicate ajută virusul Zika prin mărirea habitatului țînțarilor și prin intensificarea proceselor biologice prin care virusul se multiplică. Bill Reisen, entomolog la UC Davis, a declarat pentru Associated Press așa: “Temperaturile mai mari înseamnă că țînțarii se hrănesc mai des și au o șansă mai mare de a se infecta. Iar virusul se multiplică mai repede pentru că e mai cald, prin urmare țînțarii îl transmit la vîrste mai mici.”

Temperaturile mai mari, spune cercetătorul, îi fac pe țînțari să fie și mai flămînzi, deci vor înțepa oameni mai frecvent, iar virusul are șanse mai mari să infecteze oameni.

Deși nu toți cercetătorii se grăbesc să atribuie epidemia schimbărilor climatice, sînt destui cei care se exprimă mult mai tranșant. Kristie Ebi, profesor de sănătate globală la University of Washington, numește epidemia Zika “o erupție provocată de temperatură”.

E nasol, oricum. Habitatul țînțarilor crește, iar bolile se răspîndesc mai repede și în arealuri noi. Dar stai așa! Cercetătorii tocmai lucrează la superputerea de a lupta eficient contra țînțarilor. Tot ce au de făcut pentru finanțare este să-i convingă pe politicieni că schimbările climatice nu-s vrăjeală și că modificările genetice ne pot chiar salva viața. O nimica toată!

Sursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450