«

»

Jun 23 2016

The roof is on fire

heatwavePoate ați remarcat că zilele astea e nițel mai cald, așa.

Vestea proastă este că vor mai urma multe zile fierbinți. Și vara asta, și la toamnă, și la iarnă.

Vestea bună e că… sorry, pe tema asta chiar n-am nici o veste bună.

Da, revin cu un bîzdîc mai vechi de-al meu: încălzirea globală. Sau schimbările climatice, pe bune, e fix același lucru: creșterea temperaturii medii a globului duce la fenomene locale cum au fost ultimele două ierni absolut cumplite din nord-estul Statelor Unite.

Nu vreau să mai insist pe toate afirmațiile gen “nu e dovedit științific”, pentru că pierdem vremea. Este PREA dovedit științific că îi facem febră rău de tot Pămîntului, iar consecințele vor fi dramatice și vor fi în timpul vieții noastre.

Vreau doar să vă aduc ultimele știri din domeniu.

NOAA (National Oceanic and Atmospehric Administration) a publicat luna trecută mai multe grafice cu temperaturile în zona arctică. Ce vedeți mai jos este o măsură a numărului de zile cu temperatură de îngheț. Linia roșie (aia care sare din grafic spre zona foarte caldă) e prezentul. Zonele gri reprezintă ultimii treizeci de ani. The roof is on fire, dar asta nu e nici o surpriză: pe 1 ianuarie, cînd temperatura ar trebui să fi fost în zonele arctice de vreo -30oC, era aproape de dezgheț. Record absolut. Ca și ăsta: nivelul de gheață arctică a atins un minim iarna asta, de cînd se fac măsurători, din 1979.

160623 NOAA FDD Anomaly

 

Hai să vă traduc: gheață tot mai puțină înseamnă mai mult albastru și mai puțin alb pe ocean, adică reflectivitate mai mică (gheața reflectă radiația, apa nu), adică și mai multă energie absorbită de ocean, deci și mai multă gheață topită…

Dar să continuăm.

Iunie e o lună a recordurilor și pentru Groenlanda. Știți voi, insula aia mare plină de gheață, care dacă s-ar topi toată ar crește singură nivelul oceanului cu 7 metri! Zilele trecute a fost mai cald în capitala Nuuk decît în New York. Recordul n-a ținut decît 24 de ore, a doua zi a fost și mai cald: aproape 25oC. Vă las cu un articol care detaliază povestea.

Dar avem și de la Polul Sud! Pentru prima dată în ultimii patru milioane de ani, concentrația de dioxid de carbon din atmosfera polară a depășit 400 ppm (părți pe milion). Era ultima stație de pe Terra care încă nu înregistrase nivelul ăsta de CO2 în aer. S-a întîmplat pe 23 mai, acum fix o lună. Țineți minte data asta, peste ani o să fie în cărțile de istorie.

Trecem la chestii mai ușoare (vorba vine): dacă vă plac scoicile, grăbiți-vă! Scoicile culese pînă prin anii ’70 au cochiliile cu 32% mai groase decît cele din prezent. Pentru că oceanul e din ce în ce mai acid și practic le dizolvă lent cochiliile. Dar, după cum vedeți, nu atît de lent.

De corali v-am zis? Nu v-am zis. Situația lor e albă rău. Dacă vă plac scufundările, ar trebui să vă grăbiți. O să-l găsiți tot mai greu pe Nemo în viitorul apropiat.

Pe Gizmodo este un articol postat pe 8 martie 2016. În care se povestește despre cum ultima iarnă, ultima vară și ultimul an au fost cele mai fierbinți înregistrate de cînd se fac înregistrări meteo. Prin 1880, cred. Iar articolul mai spune cum luna februarie 2016 a bătut recordul de cel mai fierbinte februarie din 1880 încoace.

La sfîrșit urmează update-uri: aprilie, mai, iunie. Cu siguranță va urma și iulie. Fiecare lună e mai fierbinte ca toate lunile corespunzătoare înregistrate. Deja vorbim de un șir de 13 luni cu temperaturi-record, iar 2016 sigur îl va depăși pe 2015 drept cel mai fierbinte an de cînd se fac măsurători.

anthropocene_0Să ne uităm nițel peste umăr: am depășit 400 ppm CO2 în aer în Antarctica. Am bătut toate recordurile de temperatură în ultimii ani, și vom mai continua. Gheața polară e tot mai mică de la an la an. Nivelul și aciditatea apei din oceane continuă să crească. Coralii sînt deja pe ducă. Avem parte de inundații, tornade, secete și incendii la un nivel fără precedent.

Bine am venit în antropocen!

21 comments

Skip to comment form

 1. cata_nv

  Kull wahad! Aceasta este taqwa pentru venirea lui Shai-Hulud! Vom aduna mirodenie .si vom calari viermii desertului, am zis. Bi-la Kaifa ! :))

  1. Tata Uraniu

   good cultural references, ai 10! 😀

   1. Teg

    Atentie! Este posibil sa fie un Dansator-Fata agitator/spion 8)
    Oricum, acum se pare ca suntem condusi de Onoratele Matre 😕

  2. Mihai

   Wow:)

 2. radu

  S-ar impune un grafic al evolutiei temperaturii medii sa zicem pe ultimii 3000 de ani, ca sa ne dam un pic seama cum ne situam daca ne departam de actual, nu? Ca si daca pozezi o banana (nu zic altceva) daca nu pui o bricheta langa ea, poti spune ca are trei metri.

  Am gasit cu google images dupa un minut de cautare:

  http://scientia.ro/images/stories/articles/terra/schimbarea_climei/1.ro.jpg

  si bonus

  https://wattsupwiththat.com/2013/07/03/hot-weather-and-climate-change-a-mountain-from-a-molehill/

  1. Tata Uraniu

   Radu, uite aici mai multe grafice, cu surse cu tot, și care arată MULT mai realist decît ce ai postat tu.
   https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2000_Year_Temperature_Comparison.png
   Nu știu de ce ai impresia că vorbesc după (nici măcar) o căutare pe Google. Așa e, au mai fost creșteri de temperatură în trecut. Ce nu înțeleg cei care neagă pericolul încălzirii globale este viteza cu care se întîmplă asta. Cînd temperatura crește cu un grad în 100.000 de ani, natura arte timp să se adapteze. Cînd asta se întîmplă în 100 de ani, treaba nu stă deloc la fel.

  2. Radu Tanasescu

   Sunt baliverne ce-ai postat tu, verifica sursele. Peste 99% din intreaga comunitate stiintifica este de parere ca avem o problema mare si ca noi suntem sursa. Aproape 100% din cei care spun altceva (putini cati sunt) au studiile finantate de companii petroliere sau din agricultura.

   De cele mai multe ori din agricultura pentru ca mai bine de jumatate din toata distrugerea la care e supusa planeta se datoreaza agriculturii industriale.

   Deschide-ti mintea, nimeni nu mai crede ca distrugerea planetei e un mit, da un google cu stiri din lume.

 3. Raluca Ioana

  Mă destabilizează psihic informațiile astea, deși știu că, în fiecare zi, tot mai multe dovezi și tot mai multe informații se adună pentru a confirma ceea ce oamenii de știință afirmă de vreo 20 de ani încoace – schimbarea climatică este reală și se petrece sub ochii noștri. Întrebarea-cheie de după acest articol: ce e de făcut? Ce putem face noi, în condițiile în care carbon footprint-ul fiecăruia este monstruos de mare… Industria modei este a treia cea mai mare poluantă de pe planetă … Mașinile, defrișările, poluarea oceanelor… De unde putem începe să facem ordine?… E un haos total! 🙁

  1. Tata Uraniu

   Tu, personal, poți începe prin a-ți micșora footprintul. Inclusiv prin consumul mai redus de carne de vită, de exemplu. Și prin colectare selectivă. Și prin a urla la factorii de decizie care se pișă pe noi și pe viitorul copiilor noștri. Nu la noi, la noi nu se întîmplă aproape nimic. În Europa măcar. ORice voce în plus contează, iar cînd se întîlnesc data viitoare la Tokyo sau la Paris vor ști că au niște chibrite aprinse sub cur. Important este să se modifice lucruri la nivel de industrie și agricultură și transporturi, iar aici intervin actorii statali. Pe ăia îi poți doar amenința (cu dispariția politică) pentru a căsca ochii mai mult la rahatul în care ne scufundăm.

 4. vaffanculo

  Lasa boss, ca asa spune lumea de cand au descoperit dioxidul de carbon, ca “incalzirea globala”! Tot ce se intampla face parte din ciclul natural al planetei, sau poate ca trebuie sa citesti si tu niste carti de specialitate sa iti dai seama, nu numai stirile de pe facebook.
  din cauza voastra se isterizeaza idiotii, ca vorbiti in dodii, fara sa stiti nimic. asta este denumirea ignorantei, cand vorbesti fara sa cunosti

  1. Tata Uraniu

   Dragă anonimule, nu numai că am citit mai multe cărți de specialitate, dar am și învățat și predat cursuri despre asta. Departe de mine doar cititul știrilor de pe Facebook. Dar, aparent, tu exact asta faci. La revedere, ești cauză pierdută, categoria aia de peste tot care le știe pe toate fără să fi deschis o carte.

  2. andu YY

   vfc
   mai bag-o si p-aia ca americanii nici n-au ajuns pe Lună
   esti din clubul ala nu?
   batista ai pregătit-o?

 5. Adrian Bilba

  Parcă eu am scris asta… Foarte bine, exact zis
  Dar…
  Eu optimist, practic realist…
  În secolul acesta se vor pune în funcțiune tehnologii de restocare în combustibili a bioxidului de carbon din aer.
  Însă, nu prea devreme fiindcă bogații, deținători ai tehnologiilor se bucură de încălzirea globală. La ei e bine – țările vest și nord europene, Anglia Canada – că America se bucură de Alaska denudată de ghețuri.
  Nu e de speriat dar da, va fi mai cald. Marea imigrație Europeană are și cauze climatice.

  1. Tata Uraniu

   păi, aia sper și eu. Deja s-au inventat niște chestii de solidificat CO_2-ul, practic. Categoric va fi mai cald. Și categoric, povestea cu războiul din Siria a fost practic înrăită mult de încălzirea globală, am și scris despre asta: https://www.sciencefriction.ro/2015/04/23/summer-coming/.
   Ideea e că a apărut un soi de conflict tot mai puternic între bogații model Rotschild și cei tip Elon Musk, care are țigle pe casă cît pentru juma’ de Americă. Și, din fericire, tehnologiile mai șmechere sînt la ei. Problema e că lobby-ul e lă Rotschilzi, deocamdată, iar ei mișcă legile. Dar chestiile astea se schimbă destul de repede, sper eu.

   1. Olivier

    Exista deja niste chestii de solidificat CO2-ul, si nu de ieri de azi ci de milioane de ani. Se numesc PLANTE si CO2-ul absorbit de ele se transforma in hidrati de carbon (zaharuri, amidon etc) si celuloza. O cantitate mai mare de CO2 in atmosfera nu duce la altceva decat la cresterea mai accelerata a vegetatie. Nu va mai alarmati atata cu dioxidul de carbon ca in trecutul Pamantului concentratia acestuia a fost mult mai mare decat e azi. Iar cu apa topita din “incalzirea globala” am putea sa transformam tot desertul Sahara intr-o oaza care ar ingloba o multime de CO2 daca tot va e asa frica de el …

   2. Tata Uraniu

    “O cantitate mai mare de CO2 in atmosfera nu duce la altceva decat la cresterea mai accelerata a vegetatie.”.
    Bun, deci în ciuda a ce spune o lume întreagă de oameni de știință care au lejer mai mult habar decît tine, tu vii și ne dai peste nas cu ignoranța ta. Iar problema în cazul tău (și a multor altora ca tine) nu este ignoranța în sine, ci fudulia cu care ne-o arăți.

 6. Radu Tanasescu

  Cred ca trebuie mentionat si faptul ca o mare parte din lume s-a trezit, energia regenerabila castiga teren si se cauta cu disperare de catre mai multe tari si companii solutii pentru agricultura.

  Viitorul are sanse sa fie bun, ne putem redresa, dar va trebui sa facem schimbari la nivel major, si aici cred eu ca este problema: multi oameni nu inteleg nevoia de a lua actiune. De-aia e usor pentru politicieni inconstienti sa ignore subiectul.

  Poate va imaginati ca politicienii gandesc cumva diferit de restul lumii, nu e asa, le place sa se minta la fel de mult cum ne place si noua, daca are de ales intre a lua o spaga acum sau de a rezolva o problema din viitor, va alege spaga mintind-use ca altii vor rezolva problema, sau, mai rau, ca problema nici nu exista.

  Pentru ca e greu ca aceste lucruri sa devina o prioritate (si putem observa in Venezuela cum se desfasoara un dezastru climatic, politicienii chiar pot sa prabuseasca efectiv o tara mintind-use ca probleme mari nu sunt probleme), trebuie sa aducem aceasta problema in cultura colectiva, in discutii publice, in articole pe blog, etc., trebuie sa devina o tema.

  Pentru ca serios, temele pe care le discutam in ziua de azi sunt total ridicole si insignifiante.

 7. ile

  pamantul se trezeste..omul a invins natura si isi va invinge si propria natura… terra =in japoneza este templu si are pictograma compusa din doua semne care inseamna legea pe pamant. eu am in fiecare zi incantatia care incepe cu Praful si pulberea sa se aleaga..si vad ca functioneaza , apra cand praful cand pulberea si la urma vor ramane numai ele..sa vad ce securisti imi mai asculta telefonul

 8. Ana Marian

  A fost de curând un doc pe Nat Geo care explica de ce temperatura de pe Venus e atât de mare la sol. Nu pentru că este cu 30% mai aproape de soare decât pământul, așa cum am învățat la școală, ci pentru că nu mai are oceane și nici alge care să capteze dioxidul de carbon. Astfel se crează efect de seră și nori groși sulfuroși care rețin toată căldura soarelui la sol, ca sub o păturică. Același proces îl explica și în cazul pământului, printr-o filmare impresionantă în infraroșu: this is our earth body temperature, a zis neil deGrasse tyson. și pământul era portocaliu și foarte roșu.
  rasa umană e atât de distructivă, aș vrea să mă ia extratereștrii.

 9. daniela

  lasati-va masinile acasa…ca e plina lumea ..unora le cresc burtile precum vacilor din ferme…nu se pot misca din casa decat pe roti..si mancati mai putin

 10. o femeie

  Mai reciclam niste carton si sticle si borcane, mai mergem pe jos, cumparam mai putin si mai rar, in 5 ani unele tari trec complet la masina electrica, Germania inchide din termocentrale si pune solar plants in loc, china in ultimii ani a dublat an de an capacitatea de celule fotovoltaice, mai cade bursa de la Shanghai si china reduce productia si baga iar restrictie de 1 copil pe famelie, in africa mai apare o boala inventata de bigpharma si se reduce populatia si asa hamesita si nehidratata si pac, natura se reechilibreaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450