«

»

Jul 31 2014

Poveşti destul de nemuritoare II

Ultima dată v-am pomenit-o pe aia cu “nu e încălzire globală, nu vezi că e mai frig local?”. Dar mai sînt şi alte trăznăi debitate, în primul rînd, de ăia care iau bani de la cei care au de pierdut bani dacă toţi începem să facem ceva pentru a limita dezastrul. La companiile petroliere mă refer în principal, dar n-aş vrea să se simtă singuri, pentru că nu sînt.

Al doilea mare mit este că, meh, s-a mai schimbat în trecut, ba uneori chiar foarte repede, aşa că să nu ne agităm ca nişte elipsoide într-o căldare. Da, aşa e, s-a mai întîmplat în trecut, din cauze naturale. Dar acum noi sîntem cauza. Nu mă credeţi? uite graficul de mai jos.

sf140709-1

E o poză cu temperatura medie şi concentraţia de dioxid de carbon pe ultimii o sută treizeci şi ceva de ani. Concentraţia e CO2 în atmosferă e opera noastră. Iar corelaţia e stabilită de mult. De unde atîta CO2? Păi, din arderea combustibililor fosili şi din despăduriri (plămînii planetei, bla-bla, înghit codoi şi produc oxigen).

Al treilea mare mit e că, da, se încălzeşte, dar nu noi sîntem de vină, ci Soarele. Nici nu ştiu de unde a apărut prostia asta. Nu este absolut nici o legătură, nici una, între energia emisă de Soare şi creşterea temperaturii. Ca să vă convingeţi, uite încă un grafic, cu roşu e energia care vine de la Soare iar cu albastru creşterea în temperatură.

sf 140709-2

Nu-i aşa că nici voi nu vedeţi vreo legătură? Asta pentru că nu există. În plus, dacă Soarele ar fi de vină, ar fi mai mare creşterea medie a temperaturilor ziua şi vara. Dar e exact pe dos: se încălzeşte mai tare (faţă de medie) iarna şi noaptea, ceea ce scoate Soarele din boxa suspecţilor.

De fapt, Soarele nu este cauza problemelor noastre, dar ar putea fi soluţia. Gratuită şi pentru totdeauna. Pe un pătrat cu latura de şaizeci şi cinci de kilometri în Sahara cade anual tot atîta energie solară cît generează, cu totul, Statele Unite din petrol. Iar în Sahara ai loc să pui mii de pătrăţele din astea. Dar, deh, din petrol banii ies acum. La fel ca dioxidul de carbon.

solar-collectors-covering-0-3-percent-of-the-sahara

Text apărut în Caţavencii din 9 iulie 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450