Știți ce poluează mai mult decît toate mașinile, trenurile, vapoarele și avioanele la un loc? Vacile.
OK, am exagerat nițel, sună prea scary. De fapt, întregul sector agricol contribuie cu vreo 24% la eliberarea de gaze de seră în lumea întreagă, spune Agenția pentru Protecția Mediului din S.U.A., mai mult decît sectorul transporturilor. Iar sectorul agricol înseamnă și culturi agricole, și despăduriri de păduri tropicale pentru a le transforma în pășuni și terenuri agricole, iar asta are consecințe serioase asupra atmosferei. Dar, una peste alta, rumegătoarele (vaci, oi, capre) produc gaze de seră echivalente cu vreo 2 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an. Echivalente, pentru că nu produc dioxid de carbon, ci metan. Metanul e un gaz de vreo 23* de ori mai afurisit decît CO2-ul, iar legenda care tot circulă este că e generat prin… hm, flatulențele vacilor. Sau, mai puțin pretențios, bășini. Da, cică fiecare rumegătoare vîntură vreo sută de kile de metan pe an, adică echivalentul în dioxid de carbon al unei mașini care merge 10.000 de kilometri în anul ăla. Impresionant, doar că nu chiar adevărat. Adică cifrele sînt toate corecte, doar că metanul ăla iese pe gura, nu pe curul vacii. 95% din emisii vin din rîgîieli. Doar 5% sînt pîrțuri.
Dar nu despre asta voiam să vă povestesc. Bănuiesc că știați chestiile astea deja, dacă nu, cu plăcere, tocmai v-am dat un subiect cu care puteți agăța mult mai ușor.
Nu, azi vorbim de antibiotice. Antibioticele alea pe care le dau fermierii vacilor, de-am ajuns să ne temem cu toții de apariția superbacteriilor imune. Și asta știți, numai zilele trecute s-a vorbit despre o superbacterie din astea care nu mai răspunde nici la cele mai dure antibiotice. Superbacteriile sînt supereroii bacteriilor: după utilizări excesive (și fără sens) de antibiotice, mai toate bacteriile mor, dar la un moment dat apare o mutație în genele lor care le face rezistente la tot ce aruncăm înspre ele. Iar antibiotice folosim pe oameni și pe vaci (mă rog, și pe celelalte animale pe care vrem să le creștem înghesuit, intensiv).
Ei, de parcă nu era suficient de gravă povestea cu încălzirea globală, metanul și vacile, un studiu nou a arătat că antibioticele cresc emisiile de metan cu vreo 80%. Adică, practic, le cam dublează. Cel mai probabil (zic cercetătorii) antibioticele modifică flora microbiană din rumenul vacilor (și celorlalte rumegătoare), făcînd ca populația microbilor generatori de metan să explodeze.
E primul studiu care leagă pîrțurile vacilor de antibiotice. Se zvonește că următorul studiu se va face pe rumegătoare de la noi. În acest sens, parlamentarii au fost rugați să țină aproape.
*de fapt, cercetătorii au ajuns la concluzia că metanul e de vreo 34 de ori mai rău decît dioxidul de carbon. Asta, pentru un interval de 100 de ani. Pentru douăzeci de ani, metanul e de 86 de ori mai rău. Optzeci și șase!
Text apărut în Cațavencii din 1 iunie 2016.
2 comments
o femeie
July 13, 2016 at 11:37 (UTC 2) Link to this comment
acu, chimia nu era punctul meu forte, dar metanul arde usor. Oare numai mie mi se par din ce in ce mai multe furtuni cu trasnete?
Cat despre antibiotice la animale, incep sa ii cred pe vegetarienii ce sustin sa o lasam mai moale cu carnea. Acu, ca donor de sange regulat, nu as lasa carnea, dar portiile le-am redus – 100gr de 2-3 ori pe sapt ne ajunge in casa.
Tata Uraniu
July 13, 2016 at 12:35 (UTC 2) Link to this comment
da’ trăsnetele n-au legătură cu metanul, ci cu încărcarea electrică. metanul doar arde după ce ai scînteia de la un trăsnet.