«

»

Mar 30 2015

Cum a apărut și de ce o să dispară ora de vară

Iar a venit ultimul uichend din martie, iar am călătorit în viitor. Probabil cea mai cretină călătorie în timp. Egalată doar de faptul că la toamnă mai călătorim o dată, însă în trecut.
Și dacă nu știți cui să-i mulțumiți pentru deranjul ăsta semestrial, ziceți, frumos, “danke” către ze germans. Pentru că ora de vară a fost, prima dată, introdusă de către Germania în primul Război Mondial, ca să economisească energie prin reducerea iluminatului seara. Păi, da, că dacă am sta pe ora de iarnă, vara soarele ar apune pe la 8 seara (și ar răsări pe la 4:30 dimineața). Așa, dăm ceasurile înainte, Soarele răsare la 5:30 și apune la 21. Uite, cam așa ar arăta orele de lumină, ar fi între liniile continue din desen.

Greenwich_GB_DaylightChart

Deci pe 30 aprilie 1916 nemții au impus ora de vară. Sommerzeit, cum îi spuneau ei.
(Paranteză: încercați să v-o imaginați pe Janis Joplin: Sooommeeerzeeeiiit…

încheiem paranteza, da’ puteți lăsa muzica pornită, e beton)
În timp de pace, s-a renunțat repede la DST. Dar a venit al doilea Război Mondial, deci toți au trecut la loc pe DST. Toți, adică europenii, că ei se băteau. ’45, pace, bye-bye, DST!
Dar dup-aia a început marea criză a petrolului din anii ’70, iar ideea de a economisi energie prin reducerea consumului cu iluminatul a părut iar tentantă. Drept care s-a introdus din nou DST și de data asta a rămas așa.
De fapt, am fost puțin nedrept cu nemții. Realitatea este mult mai gravă. Ora de vară a fost inventată de un entomolog neozeelandez, George Vernon Hudson, pentru că n-avea destulă lumină seara ca să colecteze gîze. Pe bune! Deci noi înnebunim acum cu manualele de la termostat, frigider, cuptor și alte divaisuri în mînă pentru că un nătărău de kiwi nu avea destulă lumină ca să umble după gîndaci! Gee-zus!
Mă rog, a mai fost un englez care a inventat, oarecum în paralel, ora de vară ca să joace mai mult golf seara, dar asta cu gîzele îmi place mai mult.
Am scris, mai demult, despre ora de vară și avantajele ei, aici. Printre altele, spuneam că ora de vară a fost introdusă pentru a reduce consumul de electricitate seara, pentru că după ora de iarnă soarele ar apune, cum spuneam, pe la 8, iar programul ar continua și s-ar consuma mai mult curent. În realitate, însă, se pare că nu se economisește mai nimic. Pentru că, dacă acum 100 de ani, seara totul se învîrtea în jurul luminii (chiar și gîzele), lucrurile nu mai stau deloc la fel. Mă rog, cu excepția gîzelor, astea încă se învîrt la bec. În rest, economia de energie nu e așa grozavă, acum se consumă mult mai multă energie pentru încălzire/răcire, frigidere, mașini de spălat, cuptoare electrice și aer condiționat, iar atitudinea de consum pentru astea nu prea ține cont de lumină.
Ba, mai mult, existența unei ore în plus de lumină naturală după sfîrșitul programului la corporații înseamnă că lumea iese afară, face sport, petrece timp în parcuri. Daa, dar peste tot e ca la mine, la Parcul Tineretului: oamenii vin cu mașina pînă-n gura parcului. Deci ce iei pe mere dai pe pere, că mașinile alea tot energie mănîncă. De fapt, crește sensibil timpul petrecut la volan, deci consumul de energie.
Uite, un metastudiu spune așa:

The principal reason for introducing (and extending) daylight saving time (DST) was, and still is, projected energy savings, particularly for electric lighting. This paper presents a literature review concerning the effects of DST on energy use. Simple estimates suggest a reduction in national electricity use of around 0.5%, as a result of residential lighting reduction. Several studies have demonstrated effects of this size based on more complex simulations or on measured data. However, there are just as many studies that suggest no effect, and some studies suggest overall energy penalties, particularly if gasoline consumption is accounted for. There is general consensus that DST does contribute to an evening reduction in peak demand for electricity, though this may be offset by an increase in the morning.

Și fiți atenți la o chestie interesantă: se pare că în săptămîna de după trecerea la ora de vară crește ritmul accidentelor. Oarecum de așteptat, oamenii tocmai au pierdut o oră de somn, sînt mai ciufuți și neatenți și obosiți.
Mai grav este, însă, că DST are efecte și în planul sănătății. S-a constatat că în săptămîna post-trecere la ora de vară crește și rata sinuciderilor.
Sau, mai puțin letal ca sinuciderile (dar tot pe-acolo), lunea și marțea de după schimbarea de oră crește riscul de atac de cord cu vreo 10% (din cauze de stres, lipsă de somn și perturbarea sistemului imunitar).
De fapt, e oarecum logic, schimbarea asta nenaturală de oră dă peste cap ritmul circadian, ceea ce reduce capacitatea organismului de a se descurca cu stresul și cu șocurile.
Deci, tot pe bune: sănătate, nu, economie de energie, nu, păi, de ce avem ora de vară?
Ca să nu mai pomenesc de problemele asociate schimbării orei: softuri aruncate în confuzie, balamuc în televiziuni (cică se dau rău peste cap ratingurile), complicații (așa cum pomeneam) cu reglarea aparatelor din casă…
Multă lume are impresia că ora de vară a fost introdusă pentru agricultori. De fapt, nu e adevărat, agricultorilor nu le prea pasă. Pentru că, în nemuritoarele cuvinte ale lui John Oliver,

Cows don’t care for daylight saving time because they are cows. And cows are idiots.

Foarte bun, ni de amuzați-vă:

Serios, acum, mai ales cei cu ferme de vaci sînt contra: schimbarea orei schimbă orarul de muls al vacilor, who don’t give a shit about DST, ele sînt gata cu laptele cînd sînt gata. Not cool, Muuuun!

Pe de altă parte, ora de vară aduce beneficii uriașe în industria golfului și a grătarelor. Seriously, s-au făcut calcule pe tema asta. O lună în plus pe ora de vară a adus vreo 150 de milioane industriei grătarelor din SUA (ce-o fi aia, industria grătarelor? Crește consumul de ketch-up?).

Una peste alta, dacă nu lucrați la Decathlon sau în “industria grătarelor”, ora de vară nu vă aduce nici o bucurie. Și atunci vin și întreb: de ce o mai ținem? Nu, pe bune, de ce? Cu ce ieșiți voi mai cîștigați din povestea asta?

 

51 comments

Skip to comment form

 1. Mirona

  Domnu’, sa vedeti ce misto e sa stai in casa din Belgia, unde oricum e mai cenusiu cerul de felul lui, cu un meteo-lumino dependent. S-a trezit azi dimineata, mai ca dadea in bpcet ca iar e intuneric afara. Asa ca zi si eu: huo si jos schimbatul orei!

 2. SAF

  Eu astept cu nerabdare momentul in care vom renunta si la nenorocitele astea de time zone-uri.
  Pana la urma, faptul ca avem programul de la 9 la 17 e doar o conventie; la fel de bine l-am putea avea de la 11 la 19 sau de la 22 la 6. Dar ne-am mai globaliza si noi.

  1. imparatu rosu

   din putul gandirii a fost asta. oamenii au un ceas biologic. multe activitati biologice sunt legate de relatia cu soarele, uneori tre sa iei o pastila dimineata, alteori seara. altii zic ca nu e bine sa mananci dupa ora 18. si tot asa. in sistemul asta al tau ar trebui mereu sa calculezi cate ceva cand citesti o astfel de recomandare. singura referinta universala este relatia fata de soare, nu fata de conventia asta a orelor. amiaza a fost mereu cand soarele era sus pe cer. nevoia de a universaliza timpul si a intelege ce inseamna ora 12 la paris comparat cu tokyo a aparut de prea putin timp comparat cu evolutia noastra ca specie. este o aberatie venita doar ca,zici tu, hai sa simplificam totul. simplificarea inutila este de cele mai multe ori un cui batut in talpa.

 3. Tata Uraniu

  Păi, nu, timezone-urile au sens din cauza rotației Terrei. Sigur, e tot convențional, dar e mai intuitiv să fie 7 dimineața cînd răsare soarele, oriunde ar fi asta. Cred ca la asta nu o să se renunțe ușor. Adică ar presupune să lucreze toți la fel, indiferent de ritmurile circadiene. asta nu e foarte natural.

  1. deaddy

   3 mari realizari ale civilizatiei: inchizitia, bomba atomica si daylight saving.

  2. Dani

   De acord cu asta. E mult mai bine să ai un reper în lumea fizică pe care să îl asociezi cu ora, el fiind poziția soarelui. Dar nu prea are legătură cu ritmul citadin. Că tot când e dimineață te-ai trezi să mergi la muncă. doar că ar fi dimineață la ora 16:00 de exemplu.

  3. yoUranus

   Mai tineti minte internet time? prin anii 2000 a fost un PR stunt de la Swatch. Arata cam asa @325 (ziua era divizata in 1000 de unitati) si era aceeasi pe tot globul. N-a prins, mai ceva ca esperanto…

   https://en.wikipedia.org/wiki/Swatch_Internet_Time

 4. Ciprian

  Frumos articol! Si eu sunt tot de aceeasi parere. Ora de vara este o mare prostie si nu ajuta pe nimeni cu nimic, ba mai mult strica.
  Acum ma intreb ce am putea face pentru a elimina aceasta tampenie…. ora de vara???

  1. Makaysian

   Va mutati intr-o tara de oe ecuator. Eu am stat in Malaysia 3 ani si am avut ziua egala cu noaptea.

 5. Martzipan

  Intrebare de baraj: de ce nu renuntam la ora de iarna, pastrand-o pe cea de vara? Dupa umila mea opinie, are mai mult sens sa avem o zi mai lunga – i.e. cu mai multa lumina -, decat sa dam stingerea la 17-1730. Nu credeti?

  1. Tata Uraniu

   Bună întrebarea, nu ești singurul care o are.

   1. Bogdan

    Pe ora de iarna amiaza (12:00) e momentul cand soarele e cel mai sus pe cer, deci aia e cea “corecta” din punct de vedere astronomic. Putem sa pastram ora de iarna si sa schimbam programul de munca in 8-16 in loc de 9-17, nu? 🙂

   2. Tata Uraniu

    Corect. E doar o chestie de percepții la mijloc.

  2. cris

   Asa zic si eu. Vara/primavara vreau sa stau afara cu copilul cat mai mult posibil si multe altele. Intunericul ma deprima

 6. Queen

  Articol degeaba,si invata sa folosesti litera “î”

  1. Tata Uraniu

   Mersi. Nu înțeleg, credeam că am învățat să folosesc litera “î” de ceva vreme. Și dacă tot schimbăm sfaturi de scriere, învățați și dvs. să puneți spațiu după virgulă.

   1. marius sacalos

    Dar cum ramane cu salvarea planetei si cu incalzirea globala? Si 0,5% e ceva, mai mult decat nimic! Fii consecvent!

 7. Catalin Marin

  Să nu uităm de Benjamin Franklin la capitolul ăsta.

  http://www.webexhibits.org/daylightsaving/franklin3.html

  1. Tata Uraniu

   în primul articol (e link la el în text) pomenesc și despre Ben. Doar că el n-a susținut schimbarea orei, ci trezirea parizienilor odată cu răsăritul, pentru utilizarea luminii soarelui.

 8. mon

  Chiar daca si pe mine ma chinuie schimbarea de ora, prefer sa am un ceas in plus de lumina seara. Imi da o senzatie de libertate si tinerete care merita orice efort. 🙂

  1. Tata Uraniu

   Da, dar am putea să stăm mereu pe ora de vară, de exemplu. Eu așa aș face.

  2. AlexC

   Exact!
   Adică, de ce să fie ora de iarnă ora corectă, iar ora de vară doar o abatere temporară? Să decretăm că ora de vară e cea corectă, iar cea de iarnă doar o concesie făcută pretenţiilor de economisire!
   Viva la Revolucion!

 9. Bran Victoria

  Să sperăm că o să fie desființată.
  Multă lume se plânge de consecințele ei.
  Multe țări au renunțat la ea. Noi ce așteptăm?
  Poate îi vine ideea la vreun parlamentar să dea vreo lege.

 10. Alex

  Eu zic ca are si ora asta de vara rostul ei, de ex. te ajuta vara cand trebuie sa te scoli la 5:30 ca sa iei trenul de 6 fix, nu te mai duci pe bezna pana la gara sa patesti cine stie ce, sau copii care merg pe jos cativa km. pana la scoala ca nu au autobuz etc. Ideea e sa folosim cat mai mult lumina naturala, ori daca soarele ar rasari la 430 nu te-ar ajuta cu nimic ca dormi la ora aia si deci se pierde o ora de lumina. Cand pleci la munca dimineata sau iesi din schimbul 3, la fel. Chiar ma ajuta ca se intuneca dupa 21, pot sa ma plimb pe faleza inca o ora in plus pe lumina, chiar daca s-a facut parc pe lumina solara stocata in timpul zilei, oricum nu e ca lumina naturala.
  Acu’ chiar n-as gasi nod in papura pt. atata lucru, in fond se intoarce ceasul doar de doua ori pe an nu in fiecare zi. Pai aia care calatoresc pe 6-7 fusuri orare si care isi revin abia dupa o saptamana, ce sa mai zica? 😆

  1. Tata Uraniu

   Alex, eu aș sta pe ora de vară permanent. Ideea nu e că ar fi deranj de două ori pe an. Ci că schimbările astea provoacă mereu mici probleme (inclusiv legate de sănătate și de traficul rutier, dacă vrei. Mai multe accidente primăvara, dovedit). Ăia care călătoresc sînt o minoritate mică-mică și, oricum, o fac că vor ei. Majoritatea a luat-o în brațe din cauze de “economisirea energiei” și nu e adevărat. Și, dacă te scoli la 5:30 ca să iei trenul la 6, și acum tot te scoli pe întuneric iarna. Așa, mutăm pe ora de vară, și iarna te vei scula, în continuare, pe întuneric. Dar vara va fi OK. Și ai și ora de lumină în serile de vară.

 11. Simona

  O sa fiu eu de data asta Gica Contra 😀 Nu pot pricepe ce ora de somn s-a pierdut (ma refer doar la popuatia care nu munceste duminica) atat timp cat trecerea se face mereu dintr-o sambata spre o duminica, zi libera pentru majoritatea, deci zi in care te trezesti cand doresti. De fapt ora pierduta a fost ora de veghe…timp in care ai fi mers cu catelul la pascut (sa fiu in ton cu articolul) sau orice ai fi dorit sa faci (poate duminica aia a fost singura in care nu te-ai fi trezit la ora 10, ci la 11, dar tot cat ai simtit nevoia ai dormit). Apoi, restul zilelor au tot 24 de ore, asa ca nu pierzi nimic pana in toamna. Revenind la problema luminii si a intunericului. Nu ma intereseaza salvarea energiei, caci stiu ca in cazul asta nu se salveaza mare lucru. Dar eu sunt o persoana care prefera intunericul cand doarme si lumina cand e treaza. Daca ar rasari soarele la 4.30 cred ca l-as injura putin. Iar seara prefer sa apuna cat mai tarziu pentru ca mie chiar imi place lumina naturala. Poate ca motivul e strict personal, dar nu cred ca e unul foarte ciudat.

 12. Alexandra

  Eternele lamentari cu trecerea la ora de vara, de parca s-ar pierde la final de martie nu o ora “de somn” ci jumatate din nervii planetei. Asta in conditiile in care acum nici nu mai e necesara schimbarea ore pe majoritatea aparatelor (laptop, telefon)….ca sa nu fie efortul prea mare.

  Mie mi se pare f misto ora de vara…mai multa lumina cand ies de la serviciu. Tin minte cand eram la liceu ca ieseam la 7.30 seara si era lumina. Deci, macar la inceput de vara si final de toamna, nu ma strecuram printre blocuri spre casa cu teama.

  Si incurajeaza sportul in aer liber.

  Dar nu esti in trend daca iti place ora de vara…nu e cool sa fim de acord cu sistemul, oricare ar fi el

  1. Tata Uraniu

   Nu, Alexandra, ai înțeles puțin greșit. Nu am o problemă, de fapt, cu ora de vară. Și mie îmi convine așa cum e acum. Problema mea e cu ora de iarnă și cu ideea de a schimba, periodic. Și să știi că da, multe mașinării fac trecerea natural, dar sînt destule care creează probleme. caută puțin și o să găsești. Deci, repet: faptul că tot schimbăm ora (chestie nenaturală și care ne afectează în multe feluri, și spun asta în text) este problema reală. Am putea, foarte bine, să rămînem la ora de vară, mie mi-ar plăcea așa.

 13. Teodora Cristina

  Un articol full of shit, Tata Uraniu. Atata tam-tam pentru nimic. Tine-ti frustrarile pentru tine si mai invata putina gramatica. E a dracului de utila.

 14. Cristian

  Teodora Cristina, vorbești de gramatică, dar oare unde sunt diacriticile din fraza ta? Cred că a intervenit schimbarea de oră și erai prea adormită când ai scris comentariul ăla ”full of shit” fiind ”a dracului” de frustrată. Personal mă doare în cot de schimbarea de oră.

 15. Cosmin

  In opinia mea, nu cred ca aceasta schimbare a fusului orar este “o prostie”, sa fim seriosi, nu cred ca ne-ar conveni sa ne trezim dupa 5 cu soarele in geam, iar seara dupa ora 19 sa aprindem becul. Se face o economie destul de mare cu aceasta schimbare si sunt sigur de asta. :mrgreen:

  1. Tata Uraniu

   Tocmai, Cosmin, că studiile arată că nu se face nici o economie. Și aș merge pe ora de vară, ca acum. 🙂

   1. Alex

    TataUraniu: pai aici e nedumerirea mea: DE CE ai merge pe ora de vara permanenta, si nu pe cea de iarna, care e cea oficiala? Pe aceeasi logica a ta, cum ca sa nu mai invartim ceasurile de doua ori pe an, de ce n-am ramane de la bun inceput la ora “de iarna”, care e cea obisnuita, oficiala etc.?
    Ca, de la ora de vara n-ai avea avantaje decat vara, dupa cum spuneam mai sus, ca te mai plimbi o ora seara pe lumina. Pe cand iarna n-ai avea niciun avantaj (in loc de ora 17 s-ar intuneca la 18).

   2. Eu

    Omg… Cica n-ai nici un avantaj, decat ca s-ar intuneca cu o ora mai tarziu. Dar despre ce pana mea vorbim aici?? Nu despre ora la care se intuneca, ca toti vor mai multa lumina? Ce alte avantaje poti avea la tot sistemul asta, oricum? Nu vorbim despre lumina?

 16. Tata Uraniu

  Păi, în primul rînd, ce e aia “oficială”? ambele sînt (oarecum) la fel de arbitrare. Apoi: dacă aleg ora de vară ca cea permanentă, pe 22 iunie soarele răsare la 5:30 și apune la 21, iar pe 22 decembrie răsare soarele pe la 10 fără 10 și apune pe la 18:40.
  Dacă am sta pe ora de iarnă, pe 22 decembrie iese la 9 fără zece și apune la 17:40, iar în iunie răsare la 4:30 și apune la 20. De-aia mie mi-ar conveni mai tare ora de vară. Pentru că la ora de iarnă, n-am nici iarna avantaje. Nu?

  1. thebblack

   “oficial” ar fi sistemul in care soarele trece pe deasupra meridianului locului la ora 12:00. dintre cele 2 sisteme, cel mai apropiat de oficial este cel de iarna 🙂 dar tinand cont ca oricum variatiunile celor 2 sunt incalculabil de multe, orice modificare care ar simplifica schema este binevenita.

 17. Tata Uraniu

  Ai dreptate, așa ar fi cu meridianul. makes sense. Sau inventăm un sistem ca romanii, cu ore variabile, să fie 6 la răsărit, 6 la apus, 12 la meridian 😀

  1. thebblack

   pai…. ce am descris eu este de fapt samanta sistemului actual. dar cum era greu sa ai milioane de ore locale a venit unul mai destept si a impartit planeta in 24 de fuse orare (cam ca feliile unei portocale) de cate 15 grade longitudine fiecare. originea sistemului (valoarea 0) este pe meridianul greenwich, de unde si gmt-ul si linia de schimbare a datei, undeva prin pacific. astea insa sunt pur tehnice. in mod practic fiecare tara isi alege fusul in functie de… naiba stie ce. fiecare cum ii taie capul. unii sunt exact pe fus, altii inainte cu unul, altii in urma cu unul. altii sunt pe jumatati. inca altii sunt pe jumatati dar in avans cu o ora sau in devans cu ora. din astia, cei care respecta de bine de rau acelasi fus, unii folosesc ora de vara, altii nu. dintre cei care o folosesc, nu toti o schimba la aceeasi data.

   in ce priveste propunerea romaneasca, nu ar fi chiar o minune sau o dificultate. oricum, daca nu toate, atunci o majoritate incomensurabila, din sistemele de masurat timpul folosesc JT-ul si algoritmi de conversie catre orice alta scala cere utilizatorul final. ce ar mai fi cate linii de cod in plus…

 18. Tata Uraniu

  aa, io ziceam “ca romanii”, nu ca românii. (Sau tu la ce “propunere românească” te referi?)
  Că așa aveau romanii, orele erau variabile, era un număr fix de la răsărit la apus, și deci aveau lungimi diferite. Da’ nu văd legătura cu JT. Aia cu 24 de ore e de după ce s-a introdus ziua de 24 de ore, și atunci era only natural.

 19. thebblack

  🙂 eu nu folosesc diacriticele romanesti. m-ar incurca mult mai rau decat m-ar ajuta pentru cateva postari pe net. deci aici, my bad.

  in legatura cu JT, iarasi e greseala mea. ma gandeam la unix time.

 20. Irina I.

  Cum scapam si noi de aceste schimbari de ora?! :(((( Any ideas, please?

  1. Tata Uraniu

   Simplu: lobby european și decizie. Și eu sînt pro-fără-oră-de-vară. 🙂

 21. A. Stoica

  OK, ma alatur cand apare orice initiativa in acest sens! Astept cu nerabdare!

 22. Eu

  Cred ca te exprimi f prost si nimeni nu a inteles, de fapt, ce vrei. Tu zici sa renuntam la ora de vara, ceea ce inseamna sa fim mereu pe cea de iarna, in loc sa spui clar ca vrei sa renuntam la trecerea asta aiurea si sa stam permanent pe ora de vara. Ceea ce ar fi aplaudat de toata lumea.

 23. Dan Bogati

  Gata! Pe mine m-ai convins! Trec inapoi la ora de iarna!

 24. Kathryn

  In sfarsit cineva mai ciufut decat mine! La cat am blestemat azi DST-ul….

  Mie mi-e placut mai mult varianta cu englezoiul si golful lui, in ideea in care sper ca acuma joaca golf in iad si dracul foloseste mingiutele lui in acest scop 😀

 25. Olga

  In tarile nordice “ora de vara” e inutila oricum…. Doar ca trebuie racordati la treburili comune ale Orobei; zboruri, transporturi feroviare, burse, banci si alte acareturi…
  P.S. – Daca nu e prea greu, o sectiune de comentarii cu logare prin FB ar fi binevenita! Mai economisim si noi niste litere de pe tastaturi!
  In rest, un articol excelent!
  Seara frumoasa!

  1. Tata Uraniu

   Mersi! o să caut să văd cum aș putea să fac asta, mulțam de sugestie.

 26. Cris Rea

  Probabil, ce nu s-a inteles de prostime e faptul ca … “Nimic nu se castiga, totul se transforma!”. Pentru cei care nu au inteles ce se intampla, lucrurirle stau cam asa: costurile cu energia (mai ales pentru iluminat si incalzir) sunt transferate populatiei! Cum? Foarte simplu: acum, trebuie sa va treziti mai devreme, ceea ce inseamna sa folositi mai multa energie pentru iluminare si incalzire (afara e mai intuneric si mai frig dimineata), iar seara oricum nu conteaza cand va culcati, pentru ca nu mai sunteti la serviciu (stati cat vreti, ca tot voi platiti consumul; oricum, datorita luminii soarelui, nu va puteti culca devreme). Deci e o prostie sa spui ca faci economie de energie: decat sa va ofere statul sau angajatorul dimineata mai mult timp caldura si curent electric pentru iluminare, mai bine transfera costurile pe umerii populatiei. E foarte simplu …

  1. Tata Uraniu

   Nu e chiar așa. Cînd s-a introdus asta, în primul război mondial, ideea ara că, tocmai, mutînd ora se folosește lumina naturală pentru cît mai mult timp. dacă nu ar fi fost shiftul ăsta, s-ar fi ajuns la situații ridicole cum ar fi răsăritul soarelui la 4 dimineața și apusul la 7 vara, iar programul ar fi fost dat peste cap și nu s-ar fi folosit ore bune de lumina soarelui, în timp ce seara ar fi fost întuneric mult prea devreme. Iar Germania avea consum mare de cărbune, și mult se ducea pe electricitate. Deci, tocmai, pentru a reduce consumul s-a introdus. Nu era vorba de costuri suportate de stat sau de cetățean. Iar acum ar fi la fel: păstrîndu-se ora, ar apare niște costuri la populație. Chestia este că acum consumul energetic nu mai e nici pe departe dominant în iluminatul locuințelor, ci în chestii care merg indiferent de lumină/întuneric: frigider, mașină de spălat etc. Deci nu e nici o conspirație să fie cheltuielile puse pe umerii cetățenilor ca să nu cheltuiască guvernul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450