«

»

Oct 19 2016

Românii și știința

Poate ați aflat și voi despre Bucharest Science Festival 2016, poate v-ați bucurat de evenimentele din uichendul de la începutul lunii. E posibil, însă, să nu fi aflat despre sondajul de opinie efectuat cu ocazia asta la cererea ASUR (Asociația Secular-Umanistă din România). Se numește “Opinii și atitudini ale românilor cu privire la cunoașterea și educația științifică”. Așadar, un sondaj cu menirea de a ne dezvălui ce crede “românul” despre știință acum, în pragul mileniului III. Mai e ceva special cu sondajul ăsta, dar vă spun abia la sfîrșit. Pînă atunci, să vedem ce putem afla despre cunoașterea științifică pe la noi.

Dar în primul rînd, vă rog să urmăriți halul în care se bat cap în cap procentele. E distractiv (dacă n-ar fi trist, de fapt).

161005-asur

48,53% dintre intervievați cred că “știința e importantă, toți ar trebui să judecăm fenomenele din viața de zi cu zi prin prisma științei”. Pe de altă parte, aproape 59% cred că totul e “50% știință și 50% intuiție”. Sîntem un popor foarte intuitiv, ce mai poți să zici?

Nu mai întîrzii și vă prezint răspunsurile la una dintre întrebările mele favorite, cea cu horoscopul: doar 35,28% dintre respondenți au declarat că nu cred absolut deloc în horoscop. Restul, adică două treimi dintre intervievați, cred în diverse grade: de la “cred 100% în horoscop și îmi ghidez viața de zi cu zi după aceste previziuni” la “nu cred neapărat în horoscop, dar mi s-a întîmplat destul de des ca predicțiile să se adeverească”. Nici nu e de mirare: 67,86% dintre cei luați la întrebări consideră că horoscopul are o bază științifică. Spre mirarea mea însă, peste jumătate (51,47%) nu crede în superstiții. Aici am găsit și cel mai amuzant răspuns: 20,39% dintre respondenți au spus că ei cred în 2-3 superstiții, restul li se par absurde.

Micul meu moment de mîndrie a venit la întrebarea cu Pămîntul care e rotund sau plat. Peste 90% au răspuns că Pămîntul e rotund. A fost ca un fel de pauză de la evul mediu. Care a trecut repede: doar 45% cred că omul a evoluat din alte animale, în timp ce aproape 38% cred că omul a fost făcut de Dumnezeu și 20% cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului.

Dar să trecem la sănătate: aproape 60% dintre participanții la sondaj sînt convinși că antibioticele distrug virușii. Asta explică și de ce sîntem premianți la recolta de superbacterii imune la antibiotice. Peste 5% cred că virusul HIV se ia prin contact și vreo 20% – prin sărut cu un bolnav. Peste 80% dintre intervievați cred că homeopatia este un tratament eficace, ba chiar vreo 60% sînt convinși că are un fundament științific, iar 41% preferă medicamentele homeopate în cazul afecțiunilor ușoare! Și aproape 14% sînt anti-vacciniști din convingere (vezi doamne, Big Pharma), în timp ce încă aproape 8% nu știu, așa că preferă să respingă vaccinurile din oficiu.

Am zis că am o surpriză pentru voi, la final. Studiul ăsta a fost făcut online. Cei care au răspuns întrebărilor fac parte dintre utilizatorii de internet din România. Dintre cei pe care, poate, i-ați zărit la un colț de Facebook, dintre cei de la care te-ai aștepta mai degrabă să se mai împiedice de cîte o informație, cei care, dat fiind mediul, sînt oarecum selectați după vîrstă și educație în așa fel încît să fie mai în secolul 21 cu răspunsurile. Dar nu. Este încă un semn că avem o societate bolnavă.

Pentru că, așa cum zicea Neil deGrasse Tyson, “problema în societate nu sînt copiii care nu cunosc științele. Problema e că adulții n-au habar de științe. Sînt de 5 ori mai numeroși decît copiii, au puterea și scriu legile. Cînd ai adulți analfabeți științific, distrugi însuși eșafodajul care face ca o națiune să fie puternică și bogată”.

neil-de-grasse-tyson

 

Text apărut în Cațavencii din 5 octombrie 2016.

3 comments

1 ping

  1. POENARU BRINDUSA-KATALIN

    Rezultatul “evolutiei” noastre post-revolutionare, a introducerii religiei in scoala si a subminarii stiintelor fundamentale, a culturii generale in politica educationala. Este si o rezultanta a subculturii promovate in toate organele mass-media, a lipsei de profesionalism, cultura si responsabilitate a majoritatii celor care lucreaza in acest domeniu. Din decembrie 1989 am trait o epoca de prostire publica sustinuta , iar aceasta politica s-a potrivit de minune cu nivelul si intentiile reale ale indivizilor ce populeaza politica romaneasca de la stanga la dreapta si inapoi.

  2. Crok

    Si tot articolul asta a fost facut pornind de la premisa ca ceea ce crezi tu este adevarul absolut. Si ca stiinta si spiritualitatea se bat cap in cap si daca crezi ca exista ceva inteligenta superioara, atunci pentru tine “electron” este ceva care da numele unui stil de muzica. Ok. Right.

  3. vega

    http://www.businessinsider.com/carbon-dioxide-into-ethanol-2016-10?utm_content=bufferbabcd&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-ti

    probabil stii. nu ai nici o adresa de contatct sau ceva de gen, so here it is

  1. Jos labele, NASA, de pe zodiacul nostru! » Science Friction

    […] V-am povestit săptămîna trecută cum doar 35% dintre românii de pe internet nu cred deloc în horoscop. Restul cred în diverse grade: de la “cred 100% în horoscop și îmi ghidez viața de zi cu zi după aceste previziuni” la “nu cred neapărat în horoscop, dar mi s-a întîmplat destul de des ca predicțiile să se adeverească”. Iar aproape 68% dintre cei intervievați cred că horoscopul are o bază științifică. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450