«

»

May 05 2011

De ce se-nvîrt gîzele la bec?

Știți cum e cînd soția începe să te ia la întrebări? Nuuu? Ei bine, mie mi se întîmplă mai tot timpul. Simona, absolventă a unei facultăți de litere, are mai multe curiozități legate de natură decît un copil de 5 ani scăpat pe cîmp pe timp de furtună cu fulgere și gheață, urmată de cer senin și curcubeu, în zumzet de albine lîngă un copac din care cad fructe într-un iaz în care peștii fac cercuri cînd ies la suprafață ca să servească vreun țînțar din ăia de merg pe apa murdărită vag de o peliculă iridiscentă de petrol. Iar eu, ca om cu o facultate de cifre la bază, ce pot să fac decît să îi răspund?

Păi, pot să fac publice întrebările astea. Bunînțeles, urmate și de răspunsuri cît de cît lămuritoare, ca din curiozitățile Simonei să învățăm toți micile trucuri ale naturii. Iacătă și prima întrebare (mă rog, ultima, adică cea mai recentă):

De ce se aduna gâzele, noaptea, ca proastele, la bec şi se calcă în picioare în jurul lui, mai ceva ca pensionarii în Bricostore, în zilele de reducere la gresie şi drujbe? Le e frică de Bau-Bau, de întuneric, de tâlhării, de viol? Care-i problema lor?

Simona

Răspunsul e nițel mai simplu decît motivele ascunse care-i mînă în luptă pe pensionarii bricoleuri. Și are de-a face cu j’de mii de ani de adaptare și de căutare (de către natură) a unor soluții simple și eficace. Uite, în cazul muștelor se întîmplă așa: în genere, misiunea lor punctuală este să zboare între două poziții, A și B (ca în desen). Calea cea mai scurtă între cele două puncte este, după cum am învățat la școala primară, linia dreaptă. Ei bine, pentru a zbura în linie dreaptă, în prezența Soarelui, cel mai ușor pentru creierul mic al muștei este să comande zborul la unghi constant față de razele astrului zilei. Tot ca în desen (unghiul ăla, α, e același pe tot traseul muștei, pentru că Soarele e mare și departe, iar razele de la el vin, practic, paralel). Apropo, aceeași chestie e valabilă și pentru gîzele de noapte, locul Soarelui în combinație fiind luat, of course, de Lună.

No, cînd Soarele lipsește din cauza unor varii condiții meteo neobișnuite, precum căderea nopții, dar există surse artificiale de lumină (cum pompos le spunem noi, fizicienii, becurilor), treaba rămîne cum am stabilit: muștele vor încerca să zboare la unghi constant față de lumină (mai proaste fiind, ele nu fac nici o deosebire între Soare și altă sursă), cum au învățat de j’de miile de ani despre care vorbeam. Asta, însă, înseamnă (ca în desen) o mișcare în cerc sau, mai rău, în spirală față de bec. Pentru că becul e mic și aproape, iar razele vor fi radiale (tot ca în desen), și singura cale de a zbura la unghi constant față de razele astea e să zbori în cercuri.

E drept, mai există un motiv mai mititel și anume, taman Bau-bau și întunericul. Cînd gîzele de zi încearcă să treacă de la lumină la întuneric, ochii lor se adaptează greu (ca ai noștri), existînd o perioadă în care musca ar fi foarte vulnerabilă în fața prădătorilor. Drept care, odată ajunsă lîngă bec, preferă să stea pe-acolo, e mai safe. Pînă la un punct, de fapt, că învîrteala ca proasta-n jurul becului le omoară relativ rapid, pe motiv de deshidratare și bronzare excesivă. Simplu ca bună-ziua, nu? 8)

46 comments

2 pings

Skip to comment form

 1. Irina

  Ah…in sfarsit aflam raspunsul la aceasta intrebare (pe bune) macinatoare de ani de zile!! Nu mi se pare deloc mai simpla motivatia gazelor de zbura in jurul becului, comparativ cu motivatia gospodarilor in Brico pe vremuri de criza! Abia asteptam si alte curiozitati!

 2. big fan

  Lamurește-mă: de ce tu (ca și Academia Cațavencu) scrii cu î în loc de â?

  1. Tata Uraniu

   Fin’că așa vrem noi! 8) Și, mai precis, fin’că Academia (scuze că o scriu cu literă mare), cînd a hotărît asta, era o gașcă de ingineri care n-avea habar de scriere. D’aia.

  2. Doru

   Probabil ca nu esti big fan de multa vreme… Eu imi amintesc de zilele alea, cand s-a schimbat regula, academicienii au publicat in revista ca ei vor refuza sa o aplice. O, tempora!… :mrgreen:

 3. ioana

  Foarte folositor! 🙂 Simona, multumim
  Mai astept , cu nerabdare, asemenea explicatii, insotite neaparat si de desene, asa ca pt noi.
  Pe bune !

 4. Simona Tache

  Mă aşteptam, totuşi, la un răspuns ceva mai simplu, de genul “De proaste”, nu la desene şi scheme cu carioca! Complicaţi mai sunt şi oamenii ăştia de ştiinţă…

  1. gogu

   daca primeam un raspuns simplu,iar nu era bine 😉

 5. Doru

  Simona, poci pen’ care sa-tz raspund io? Poooci? Poci, poci, poci?
  De pruaste ce-s iele, ie-te ashea! Si de ce zicea tatutzu mai sus. Adica tot de pruaste, ca nu-s in satre sa dixtinga intre Suare si bec, care bec se stie ca lumineaza numai nuaptea, deci becu’ nu-i ca Suarele! :mrgreen:

  PS: Scuze, da’ nu puteam s-o lasam pe Simona dezamagita tocmai azi, de ziua nuastra, nuuuu? 😳

 6. catalin

  Tre’ sa recunosc ca la faza cu unghiul constant chiar nu ma ducea capul 🙂 Dar sint si gize care nu sint atrase de lumina, desi logic ar fi sa foloseasca acelasi sistem de navigatie.

  Nu ziceai ca spui si de tsunami?

 7. Simona Tache

  @Doru: de ziua voastra, iti multumesc din inima pentru explicatia mult mai limpede, fără scheme. când văd scheme, mi se taie picioarele. ştiu din experienţă că, dacă e cu schemă, sigur e greu. 😕

 8. Doru

  Mie-mi place schemele, Simona. Schemele ie cu desene. Desenele-mi place din clasa intai, cand ma jucam cu betisoare si bastonase, ca uram sa desenez.
  Da’ cel mai mult imi place schemele financiare. Caritas, fni, delfin si alealalte. 🙄

 9. Simona Tache

  Tie-ti place lucrurile grele, Dorule, aia e…

 10. Adi

  Bun , dar tot n-am inteles de unde stie ele , mustele alea , ca unghiurile corespondente formate de o secanta care taie doua paralele sunt congruente ??? Sau ca unghiurile formate de razele cercului cu tangentele la cerc sunt si ele congruente , si drepte pe deasupra ??? Cum sa stie chestiile astea de “j’de mii de ani” . Adica dinaintea lui Euclid ? Pai , mai tata , astea-s mai bune la matematica ca oamenii . Asta Tata U nu a explicat . Cred ca Simona se multumeste cu prea putin si ar fi cazul sa ceara lamuriri suplimentare . Eu , cel putin , sunt foarte curios . :mrgreen:

  1. Tata Uraniu

   😆 Știe ele, muștele, cum să nu știe? Tu de unde crezi c-a aflat Euclid? Iezagt, i-a șoptit o muscă…

   1. Adi

    Aoleu , da’ mustele si vorbeste ??? Sau , ma rog , sopteste . In greaca veche ???? Mie mi-e frica deja (am si un usor si jenant complex de inferioritate , da’ n-as vrea sa insist) . Acum imi dau seama cate descoperiri epocale nu s-au mai facut din cauza pliciului meu 🙄 . My God !!!

 11. Mostrofontz

  Bai, adicatelea tu vrei sa-mi zici mie ca ziua mustele zboara drept? Io n-am vaz’t nici una sa faca asa ceva: toate, da’ absolut toate de care-mi amintesc zboara in niste zig-zaguri infricosatoare. N-am acuma nici o musca la-ndemana, da’ promit sa le urmaresc cand s-o mai incalzi. Pana atuncea, io unu’ n-o “cumpar” p-asta cu unghiu’ neam.
  Sa nu-mi zici ca si pestii “zboara” in unghi constant fata de soare (ca luna nu-sh cat de bine se vede sub apa), ca nu te cred…

  1. Doru

   carcotashule! treci de pune o-ntrebare pa blogu’ Simonei, shi p-orma mai vorbim :mrgreen:

  2. Tata Uraniu

   Mostrofontz, alea care zboară în zigzaguri înfiorătoare parcurg, de fapt, mai multe segmente drepe, nu? 😀 Ideea e că direcția în care zboară le este calculată cu ajutorul soarelui. Doar că la fiecare segment direcția e alta.
   Pe bune acum, motivul pentru care merg în cercurile și zigzagurile ale aîndrăcitoare e că trebuie să vadă de jur împrejur, pentru a evalua potențialele pericole.

 12. Baronu' global

  Dar putem sa o intrebam si noi pe Simona ceva, nu?
  Am una care chiar ma macina de foarte multa vrme si pregatirea ei ar putea elucida-o.
  De ce spunem: o capra, doua capre, nouasprezece capre si de la 20 incolo trbuie sa punem “de” in fata? Adica: douazeci si una de capre.

  1. Tata Uraniu

   Îi transmit acum. Simonaaaa??? 🙂

 13. Simona Tache

  Da, să trăiţi, sunt pe recepţie!
  @Baronu global: exact, de la 20 încolo, punem “de” în faţa caprelor, indiferent cât de mare e turma. 🙂

 14. Mostrofontz

  Am si io o intrebare pentru Simona (cu scuzele de rigoare, da’ interesu’ meu e strict stiintific!): de ce “P… de fata” e de origine slava si “P… de baiat” e de origine latina? Ce inseamna asta? Ce semnifica? E freudian cumva? Ni se trage de la Burebista? Sau de la Traian si Decebal?
  Multumesc anticipat!

 15. Simona Tache

  @Baronul Local: Acuma mi-am dat seama ca, de fapt, intrebai “De ce?”. Habar n-am, logica regulilor dupa care functioneaza gramatica se afla ingropata undeva, in strafundurile istoriei limbii. Ar trebui consultati niste experti, nu un simplu absolvent de filo. Io stiu ca tre’ sa-ti dau 2 daca pui virgula intre subiect si predicat, nu sa-ti si explic de ce nu se pune 😆 😆

  @Mostrofontz: exista si surse care il prezinta pe “P de fata”, ca fiind din substratul dacic al limbii romane, caz in care clar are legatura cu relatia dintre daci si posesorii romani ai “P de baiat”. :mrgreen:

  1. Mostrofontz

   Multam fain Simona; da’ acuma m-ai bagat in ceata de tot. Ca io aflasem (mai de demult) din Catavencu ca “P de fata” e de origine slava. M-am “documentat” si io pa Internet (nu zic cum si unde ca mi-i rusine…) si am aflat ca, intr-adevar, in toate limbile slave de prin-mprejurul nostry exista cuvantul “P de fata” si inseamna tot aia… Si-acu’ tu vii si-mi zici ca e din fondul dacic?! Pai io ce sa inteleg d-aici, ca toti slavii au luat de la noi cuvantul asta (or fi luat ei si mai mult decat cuvantul…)? Ca atunci cand au venit p-acilea si au trecut Dunarea (sau Nistrul, sau ce-or mai fi trecut ei) si-au dat de noi, n-au cerut numai pamant si apa, cum ne invata poetul, ci si altceva? Si ca sa nu existe loc de interpretare au invatat cum ii zice in limba daco-romana marfii de care aveau ei nevoie. Si tot venind si cerand marfa d-aia, a ramas si denumirea si in limba lor…
   Mai sa fie; parca nu-mi vine a crede sa fie limba daca asa de prezenta azi pe buzele atator natii… :mrgreen:

 16. Marinake

  Bon – am priceput cu becul si cu unghiul.
  Acum va rog sa-mi explicati de fac mustele careuri in jurul becurilor.

 17. Marinake

  Gramatica organelor e grea si la alte natii

  In franceza (la bite) e un substantiv feminin si (le con) e un substantiv masculin.

 18. dg

  acum, dupa explicatia perfect pertinenta si mefistofelica a traseului aleator-congruent al zburdalnicelor insecte in jurul sursei, apar 2 necunoscute in ecuatie:
  1. cum de nu se ciocnesc inaripatele in timpul misiunii,
  2. care este formula matematica a traseului cu care se invarte un coleus intr-o galeata…
  coleus, cum stie orice musca, vine din greaca veche si inseamna…na, ca uitai……sa ne ajute cineva cu filologia la baza…

 19. Tanti Nutzi

  Sunt o doamna de servciu care a observat ca mustele nu se invart in jurul becului doar noaptea. Se invart si ziua cand becul este stins. Lasati geamul de la camera de hotel in care fac eu curat, deschis si veti vedea ca mustele se invart in jurul lustrei, aplicei de pe tavan deci bec. Avand in vedere ca becu’ e stins, de ce se invart in juru’ becului? In mod normal nu prea m-ar interesa prea mult de ce se invart si in jurul becului stins, dar v-am zis ca sunt o doamna de servciu care tre’ sa curete micile depuneri pe care le fac mustele pe bec. Astept raspunsul dumneavoastra.

  1. Tata Uraniu

   Tanti Nutzi, răspunsul e simplu: pentru a vedea mai bine potențialele pericole, în timpul zilei, muștele se învîrt în centrul camerei. Întîmplător, în centrul tavanului sînt plasate lustrele. Prin urmare, vrem-nu vrem, muștele se învîrt în jurul becului. Chit că nu cred că asta e intenția lor.

 20. mihaita

  La mine acasa mustele se invart in jurul meu. Sunt oare “soarele vietii lor”?

 21. mihaita

  Sau trebuie sa ma spal? 😀

 22. Cristi

  Sunt gaze si gaze. Unele mai proaste altele mai destepte.
  Daca se baga o musca si o albina intr-un borcan musca va zbura haotic ca o bezmetica pana cand va iesi afara (din intamplare) iar albina se invarte in cerc ca inteligenta-i spune ca va gasi iesirea in punctul cel mai de jos(asa au ele usa la casa).

 23. Des Grieux

  De dragul argumentarii:

  Razele soarelui sunt (aproape) paralele pentru ca soarele este foarte departe deci foarte mic, nu mare, in comparatie cu bolta cereasca vizibila. Daca soarele ar fi fost foarte mare, razele ar fi venit din fiecare punct al suprafetei lui, deci din unghiuri diferite.

  Asta ar fi insemnat ca dupa ‘jde mii de ani de adaptare, mustele sau alte gaze devenite intre timp savante dupa atata calcul matematic ar fi fost in masura sa ne invete pe noi drumul cel mai scurt de la A la B, deci calea cea mai simpla, scutindu-ne de multe ori de invartitul in jurul cozii.

  Ce bine totusi ca universul nostru este in continua expansiune, fapt care ne asigura ca pe viitor, informatia primita de la soare ne este tot mai paralela.

 24. Demostene Botez

  Foarte buna explicatia! Multumesc pentru ea tata Uraniu! Acum ma simt mai destept!

  O mica nedumerire insa:
  Daca treaba cu razele e asa cum zici tu etc, cum se face ca vara, cu soarele la toti Watt-ii afara, sunt tot timpul 2-3-4 muste care se invart in casa in jurul becului…STINS!? Ba chiar am un bec si in gradina care in timpul zilei cand e stins, tot are cateva “admiratoare” inaripate care bazaie in jurul lui!

  P-asta cum o mai explici?
  (si sa nu incerci sa cauti pe Goagal si sa vii cu vreo traducere 😉 )

  1. Tata Uraniu

   Dom’ Demostene, explicația e nițel mai sus, i-am răspuns la aceeași întrebare lu’ Tanti Nutzi, cred. fără goagăl:-)

   1. Demostene Botez

    Si cu becul din gradina cum ramane?

   2. Tata Uraniu

    Habar n-am. Da’ pot încerca să ghicesc: poate își simt suratele prăjite și “plătesc respectele lor”, cum ar zice englezu’:))

   3. DanezuBX

    Acum am inteles de ce in general nevasta-ta e mai desteapta ca tine (si ti-a dat si o paine sa mananci). E trist dar adevarat ca se mai intampla si asa:
    “02 – Glen Hansard & Markéta Irglová – If You Want Me”

   4. Tata Uraniu

    Pîine, brînză și salată, că tocmai ce pune masa. :mrgreen:

 25. article

  De ce nu ati bagat si motivul la intrebarea: “De ce, noaptea, in timpul verii, in jurul becului aprins se aduna foarte multe insecte ❓ “

  1. Tata Uraniu

   care motiv?

 26. Achimolov

  Dar ce-ți mai place engleza! Asa de mult încât te mânjești la gura de atâta engleza!
  Of course…

 27. Adi

  Am citit de ce gazele se misca in jurul becului. Am cateva intrebari asemanatoare. In living am trei lustre (livingul fiind destul de lung). De ce mustele (numai pe ele le-am observat) se rotesc (invart) in jurul lustrei din mijlocul camerei pe timp de zi fara a fi aprinse becurile si de ce nu se invart si in jurul celorlalte doua lustre. In timpul zilei camera este luminata la fel pe toata suprafata. Sa inteleg ca mustele se invart numai in centrul camerei? Asa am citit in una din comentariile de mai sus – ” în centrul tavanului sunt plasate lustrele”. Eu am trei, de aici deduc ca nu lustra este cea care determina mustele sa se invarta in jurul ei. Atunci, de ce mustele se invart in mijlocul camerei? Pe de alta parte, o persoana in alt comentariu a spus ca in jurul becului stins din gradina se invart mustele. Banuiesc ca nu putem plasa becul in mijlocul sau centrul a… ceva sau a gradinii. De ce totusi se invart in jurul becului stins?
  Am citit comentariile de mai sus si cu strangere de inima m-am hotarat sa scriu. Vad ca de la muste, gaze s-a trecut la filologie si reguli gramaticale.

  1. Tata Uraniu

   Niciodată n-ar trebui să ai strîngeri de inimă să întrebi ceva :). Nu știu să spun de ce se învîrt ele doar în jurul lustrei din mijloc, poate are de a face cu faptul că așa maximizează distanțele pînă la pereți. Iar în grădină mă întreb dacă becul e stins proaspăt, că atunci s-ar învîrti în jurul lui de la căldură.
   Uite aici mai multe (posibile) răspunsuri:
   https://www.reddit.com/r/askscience/comments/1dbnt9/why_do_flies_circle_aimlessly_in_the_middle_of_a/

 28. DAnny

  Vin si eu cu o intrebare legata de musca…
  De ce la be cin casa, var cand sunt muste….zboara tot in spirala….desi nu e becul aprins si e lumina afara….
  Ba mai mult, se pozitioneaza in general in mijlocul incaperii…
  Va multumesc,
  danny

  1. Tata Uraniu

   Bună, parcă era și răspunsul la întrebarea asta mai sus. în principiu, am citit că se țin la cea mai mare distanță față de toți pereții. Și le iese un cerc în mijlocul camerei.

 1. Simona întreabă, oamenii de ştiinţă răspunde | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

  […] Răspunsul îl găsiţi pe blogul lui Nic, chiar aici. […]

 2. Gazeta de perete – săptămîna #18 | coolnewz about hot thingz

  […] orbit Ziua Barbatului si ma invart in jurul ei precum o musculita in jurul becului. Asa-i ca habar n-aveati care e explicatia “science- friction” a chestiei […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450