«

»

Nov 06 2013

Scurtă istorie a timpului de vară

DSTS-ar putea să fi remarcat deja faptul că sîmbătă spre duminică am avut o noapte ceva mai lungă. Dacă nu, probabil că, în sfîrşit, aţi ajuns luni la timp la lucru.

Din problemele provocate de ora adăugată în ultima duminică din octombrie scăpăm, în genere, nevătămaţi. Mai rău e primăvara, cînd ceasurile se dau înainte şi dacă nu eşti pe fază ajungi cu o oră mai tîrziu la lucru, în plus faţă de ora obişnuită de întîrziere.

Dar de ce ne-am legat la cap cu faza asta? La ce bun să dăm ceasurile înainte, dacă oricum le dăm înapoi şapte luni mai tîrziu?

BenFranklinTotul a plecat de la Benjamin Franklin, singurul nepreşedinte de pe bancnotele americanilor. De fapt, el nu a venit cu ideea de a da ceasurile înainte/înapoi, ci, pur şi simplu, spunea că ar fi cazul să ne trezim vara mai devreme, odată cu soarele, ca să facem economie la lumînări. Bine, el se referea la locuitorii marilor oraşe (în particular, era vorba de parizieni). Fermierii nu aveau problema asta cu orele de lumină pierdute vara. Ei lucrează şi azi pe zi-lumină: vara mai mult, că au ce face, iarna mai puţin, că din contra. Deci faptul că zilele sînt lungi vara şi scurte iarna nu-i deranjează.

Cu totul altfel stă treaba pentru orăşeni şi oamenii cu program fix, 9-17. Dacă am păstra orele de iarnă şi vara, la solstiţiu soarele ar răsări pe la 3:30 şi ar apune pe la 8 seara. Cam incomod, nu? Vă daţi seama cîtă lumină naturală am pierde dis-de-dimineaţă şi cîtă electricitate am consuma seara (şi nu la statul pe Internet mă refer!)?

clocks-change-cartoon-cjmaddenCam asta a fost şi ideea din spatele orei de vară. Deşi, ca o curiozitate, a fost inventată în forma modernă de un pasionat de golf supărat că apusul îi întrerupea jocul şi a fost implementată prima dată de către nemţi şi austro-ungari (unguri? maghiari?) în primul război mondial, ca să facă economii la cărbune. După război mulţi viteji au renunţat la idee. Şi a venit al doilea război, cînd iar i-a lovit penuria de carburanţi. Dup-aia… aţi ghicit, iar a picat treaba. Pînă la marea criză energetică din anii ’70, cînd ideea orei de vară s-a impus în ţările industrializate, astfel că acum mai toată lumea vestică o foloseşte. Ruşii au încercat, apoi au renunţat. Probabil că se opuneau ideii de a da ceasurile înapoi. Pe de altă parte, ţările Africii centrale n-au avut niciodată treabă cu datul orei înainte/înapoi. O glumă proastă ar zice că centra-africanii nu au ceasuri, dar realitatea e că nu prea au nevoie: la ecuator modificările în răsăritul/apusul soarelui sînt minime. Aşa cum în ţările de la latitudini mari (Suedia, Norvegia) schimbarea de oră e puţin relevantă, pentru că în nord lungimea zilei-lumină variază între 0 şi 24 de ore.

Ca orice chestie inventată în timpurile noi, ora de vară vine cu destule complicaţii. Pînă şi Windows are, cică, ceva probleme cu schimbarea orei. Ciudat, la macuri n-am auzit de o astfel de problemă…

Text apărut în Cațavencii din 30 octombrie 2013.

10 comments

1 ping

Skip to comment form

  1. SAF

    Cel mai frumos ar fi dacă am renunța la DST-uri și time-zone-uri, și am trăi toți după ceasul UTC (Coordinated Universal Time, nu vă gândiți la prostii). Că cică acum suntem o societate globală.

  2. Shoric

    Ahaa , deci win este de rahat si mac este bun . soarele ? cum adica ? nu el se invarteste in jurul nostru ? by Shoric

    1. Tata Uraniu

      Aaa, dar evident. Cu şapte ani de lucrat pe linux şi windoze, cu încă vreo şapte numai sub OSX, pot să spun fără cea mai mică ezitare: OSX bate la cur orice Windoze, oricînd, cu o mînă şi un picior legate la spate. Linux le bate pe ambele, da’ nu e deloc user-friendly. Tre’ să fii geek pt Linux.

      1. Mostrofontz

        E o vorba: Linuxu e la fel de friendly ca Windows, atata doar ca isi alege prietenii cu mai multa grija…

      2. Tata Uraniu

        😀 Lăsînd la o parte faptul că windoze e friendly ca un val de sîrmă ghimpată, Linuxul nu-şi arată adevărata putere decît în linie de comandă. Asta nu-l face prea simpatic prin mulţime.

  3. L-M B

    Super chestia cu rusii: ca nu vor sa dea ceasurile inapoi 🙂

    1. SAF

      Ei ar vrea, da’ nu-i lasa vacile:
      http://www.theguardian.com/world/2011/mar/25/clocks-go-forward-last-time-russia

      1. L-M B

        Imi cer scuze prietene de dialog dar am impresia ca te-ai ratacit pe pagina asta daca nu ai inteles gluma cu ceasurile. Mai reflecteaza… Ai tot timpul din lume. Nu si ceasurile… care ar fi trebuit date inapoi…:)

  4. catalin

    Asta era valabila hahaha, demult, cind era bunica fata. Acum moda in cladirile de birouri e ca lumina naturala e nociva, si tre’ sa stai cu becul aprins si la 12 ziua. Basca nu mai sint geamuri care pot fi deschise, ca de, trebuie ventilatie moderna. Cind trage unu’ o aghioasa s-o miroasa toti!

  5. Sorin

    O fi rasarind Soarele la ora 3.30 (TLR) la solstitiul de vara, dar nu in Romania. In Bucuresti, spre exemplu, pe 21 iunie 2015, Soarele va rasari la ora 5:31 si apune la 21:04, asta pe ora de vara, deci ar fi 4:31/20:04 in TLR.

  1. Cum a apărut și de ce o să dispară ora de vară » Science Friction

    […] asta cu gîzele îmi place mai mult. Am scris, mai demult, despre ora de vară și avantajele ei, aici. Printre altele, spuneam că ora de vară a fost introdusă pentru a reduce consumul de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450