«

»

Oct 13 2014

Despre pansamente cu şuncă şi forţa de frecare între banane şi pantofi

IgNobelIar a sosit timpul ăla al anului. Nu, am trecut de faza cu începutul şcolii. (Să ştiţi că mie-mi plăcea. Eram înnebunit de mirosul copertelor ălora noi, de plastic.) Deci nu, nu despre şcoală e vorba. A venit momentul cînd se dau premiile Ignobel. Ştiţi voi, că v-am tot spus: premiile alea la care mai întîi rîzi, ca mai apoi să cazi pe gînduri. Şi, ca de obicei, iaca premiile.

Fizică: nişte japonezi l-au luat pentru măsurarea forţei de frecare între talpă şi o coajă de banană, precum şi între banană şi podea, cînd cineva calcă pe o coajă de banană.

Ştiinţe neuronale: un articol scris de nişte chinezi şi canadieni care au încercat să înţeleagă ce o fi în mintea celor care îl văd pe Isus într-o felie de pîine prăjită.

Psihologie: cercetători englezi, americani şi australieni au adunat dovezi că cei care pierd nopţile sînt, în medie, mai narcisişti, mai manipulatori şi mai psihopaţi decît cei care se trezesc devreme dimineaţa.

Sănătate publică: mai multe colective din Japonia, Cehia, Statele Unite şi India au cercetat dacă e periculos din punct de vedere mental să ai o pisică.

Biologie: premiul l-a luat un studiu extrem de bine documentat care afirma că, atunci cînd cîinii fac pişu sau ne răhăţesc trotuarele, ei preferă să-şi alinieze corpul cu liniile de cîmp magnetic. (Despre ăsta auzisem.)

Artă: italienii (cine alţii) au măsurat nivelul relativ de durere prin care trec subiecţi umani care se uită la un tablou urît sau frumos, în timp ce li se trage în mînă cu un laser de mare putere.

Economie: tot italienii! Institutul lor Naţional de Statistică a preluat conducerea în Uniunea Europeană în creşterea economiei naţionale prin includerea veniturilor din prostituţie, vînzări de droguri, contrabandă şi toate celelalte tranzacţii financiare ilegale.

Medicină: cercetători americani şi indieni au oprit sîngerări nazale “incontrolabile” cu ajutorul unor tamponaşe făcute din şuncă. Da, şuncă. Băgată în nas.

Ştiinţe arctice (ce-or fi alea?): Un neamţ şi un norvegian au testat modul în care reacţionează renii cînd văd oameni costumaţi în urşi polari.

Nutriţie: nişte spanioli. Vă dau titlul articolului: “Caracterizarea unor bacterii lactice acide izolate din fecale de bebeluşi şi folosite pe post de culturi-starter probiotice pentru cîrnaţi fermentaţi”. Yummy, nu?

Eu nu mai am decît un comentariu: ştiinţa e mişto!

Text apărut în Caţavencii din 24 septembrie 2014.

1 ping

  1. De ce își fac cîinii nevoile pe axa nord-sud, șoricei născuți din celule stem și alte știri proaspete din știință » Science Friction

    […] cîinii care se așează mai frecvent pe direcția nord-sud pentru a-și face nevoile? Hai, că s-a luat și IgNobelul pentru studiul cu pricina. Ei bine, acum s-a descoperit un posibil motiv: cîinii, la fel ca alte […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: