«

»

Oct 18 2016

Personalitățile pietrelor, psihologia mîncărimilor și fericirea de a colecta muște

IgNobelIar a fost începutul lui octombrie, iar s-au anunțat premiile Nobel, și iar, înainte de asta, a avut loc decernarea premiilor IgNobel, despre care vă povestesc în fiecare an: premiile care mai întîi te fac să rîzi, iar apoi te pun pe gînduri. Nu mai zăbovim, să le povestim, dacă aveți chef de distracție puteți vedea decernarea (a fost pe 22 septembrie) la www.ignobel.com. Așadar, iată învingătorii:

Reproducere (Egipt) – pentru studiul efectului pe care îl au pantalonii de poliester, bumbac sau lînă asupra vieții sexuale a șobolanilor; și pentru studii similare asupra oamenilor.

Economie (SUA, Noua Zeelandă) – pentru evaluarea personalităților percepute ale mineralelor din punct de vedere al vînzărilor și marketingului.

Fizică (Ungaria, Spania, Suedia, Elveția) – pentru explicarea motivelor pentru care caii albi sînt cei mai protejați împotriva tăunilor, iar piertrele funerare negre reprezintă atracții mortale pentru tăuni.

Chimie (Germania) – Volkswagen, pentru rezolvarea problemei emisiilor poluatoare excesive ale mașinilor prin producerea automată, electromagnetică, de emisii reduse atunci cînd mașina este testată.

Medicină (Germania) – pentru descoperirea că dacă ai o mîncărime pe partea stîngă a corpului, o poți calma dacă te uiți într-o oglindă și scarpini partea dreaptă (și viceversa). Asta-i favorita mea, musai să nu uit și s-o testez.

Psihologie (Belgia, Olanda, Germania, Canada, SUA) – pentru că au întrebat o mie de mincinoși cît de des mint, și pentru decizia de a-i crede sau nu.

Pace (Canada, SUA) – pentru studiul lor academic intitulat “On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit”. (Dacă reușiți să-l traduceți, să-mi ziceți și mie, că mie nu mi-a ieșit).

Biologie (Marea Britanie) – decernat în paralel pentru a) traiul în sălbăticie ca (pe rînd) bursuc, vidră, cerb, vulpe și pasăre; și pentru crearea de extensii prostetice care să permită omului să se miște ca, și să petreacă timp țopăind pe dealuri precum, caprele.

Literatură (Suedia) – Pentru trei volume autobiografice despre plăcerea de a colecta muște moarte, dar și vii.

Și, ultimul dar nu cel din urmă, IgNobelul pentru Percepție i s-a acordat unui japonez care a publicat un studiu privind modul în care lucrurile arată diferit atunci cînd te apleci și le privești printre picioare.

Text apărut în Cațavencii din 28 septembrie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450