«

»

Sep 27 2016

Leac de cojocul superbacteriilor?

Acum o săptămînă, secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat superbacteriile rezistente la antibiotice drept o “amenințare fundamentală” la adresa sănătății globale, în doar a patra întrunire la nivel înalt a ONU pe teme de sănătate din istorie.

În trecut s-a mai întîmplat asta pentru HIV, pentru Ebola și pentru bolile lumii bogate care mai nou au început să depășească bolile infecțioase în țările sărace (mai mulți mor acum în lumea a treia de atacuri cerebrale sau de cord decît de boli infecțioase).

ONU estimează că peste 700.000 de oameni mor anual din cauza superbacteriilor, și dacă nu se întîmplă nimic bun, numărul lor ar putea ajunge la 10 milioane pe an pînă în 2050. Costurile financiare ar fi colosale – 100 de trilioane de dolari!, și este posibil colapsul întregii civilizații de la o bacterie.

Nu e vorba doar de stafilococul auriu rezistent la meticilină din spitale (MRSA); oamenii de știință sînt îngrijorați inclusiv de gonoree, acum: a dezvoltat rezistență la ultimele două antibiotice capabile să trateze boala!

E clar, pe antibiotice nu prea merge treaba. Doar două noi au fost inventate în ultimii nu-știu-cîți ani, iar bacteriile dezvoltă imunitate la antibioticele noi extrem de rapid. Am mai povestit aici despre o soluție “laterală”, care implică bacteriile în lupta împotriva superbacteriilor. Adică asmuțim natura pe ea însăși, după ce tot noi am stricat-o. De altfel, însuși Alexander Fleming, tata penicilinei, ne-a avertizat privind pericolul ăsta încă de la discursul lui de Nobel, în 1945:

Există pericolul ca ignorantul să se subdozeze și, prin expunerea microbilor la cantități ne-letale din medicament, să le dezvolte rezistența.

160927-shu-lam-superbacterieÎnsă la doar o săptămînă după adunarea ONU a mai apărut o soluție promițătoare, tot fără antibiotice. Shu Lam, o doctorandă de 25 de ani la Universitatea din Melbourne a dezvoltat un polimer în formă de stea care a reușit să distrugă șase tulpini de superbacterii pur și simplu prin ruperea pereților acestora.

Deși e încă devreme să răsuflăm ușurați, rezultatele preliminare sînt extrem de promițătoare: polimerii înstelați nu doar că au reușit să distrugă superbacterii în laborator, dar au făcut același lucru și cu o superbacterie live, în șoareci. În absolut toate experimentele efectuate, polimerii (denumiți SNAPPS ­– structurally nanoengineered antimicrobial peptide polymers) au ucis superbacteriile.

Un mare avantaj este că, spre deosebire de antibiotice, care “otrăvesc” bacteriile, afectînd și celulele sănătoase din jur, polimerii sînt atît de mari, încît nu pot ataca decît bacteriile invadatoare, lăsînd în pace țesutul sănătos al gazdei.

Iar cercetătorii deja privesc descoperirea tinerei doctorande drept revoluționară, capabilă să schimbe fața medicinei moderne.

Poate că mai avem o salvare.

1 comment

  1. o femeie

    Organismul uman are puterea sa se adapteze si sa devina mai puternic. Vezi cazurile de HIV care au trecut de la sine! (desi e un exemplu prost ca de fapt hiv nu e bacterie ci e virus, iar unii zic ca de fapt e o forma de proteina si ca s-a detectat ca o deviatie a corpului la droguri, argumentand cu o statistica unde comparau 2 feluri de prostituate: unele ce se drogau si celelalte care nu).

    Dar in continuare peste 60% din populatie moare din boli cardio vasculare, ce ar putea fi prevenite (sau macar amanate pt 10-20 de ani) prin igiena vietii: mers pe jos (recomandarile sunt de minim 10 mii de pasi pe zi, dar eu abia fac 4km ), alimentatie echilibrata si putina (peste 50% din romani sunt cu IMC de supraponderal sau obez), fara fumat si betii, fara certuri si conflicte. Cu aceleasi schimbari creste si imunitatea si puterea de lupta cu bacteriile, pt ca realitatea e ca traim intr-o supa de bacterii, avem in noi mi si mii de bacterii. Eu le mai si cultiv: fac maia, fac bors, fac iaurt, fac muraturi, facui si socata, lada de compost etc. ce mai, bacterii peste tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450