În fiecare an, lumea ştiinţifică îşi ţine respiraţia, liniştea se lasă pentru un minut, în timp ce toată lumea se întreabă în gînd: “Oare cine ia premiile anul ăsta?”. Dada, cam în vremea asta se anunţă şi Nobelurile, dar nu despre asta e vorba. Ci despre premiile IgNobel, pentru realizări care “mai întîi îi fac pe oameni să rîdă, apoi să înceapă să se gîndească”. Ca în fiecare an, m-am oprit şi eu, mi-am ţinut respiraţia, iar acum vă prezint şi vouă premiile. Să rîdem şi să cădem pe gînduri împreună.
Aşadar, iată premiile IgNobel (2013, a 23-a ediţie):
*Medicină – pentru evaluarea efectelor asupra pacienţilor care au beneficiat de transplant de inimă. Pacienţii erau şoareci.
*Fiziologie – cercetătorii premiaţi au demonstrat experimental că oamenii care cred că-s beţi cred, de asemenea, că sînt mai frumoşi.
*Premiu comun în biologie şi astrofizică – pentru descoperirea că gîndacii de bălegar, cînd se rătăcesc, găsesc drumul către casă uitîndu-se la Calea Lactee.
*Inginerie în domeniul securităţii – pentru inventarea unui sistem electromecanic de capturare a celor care deturnează avioane. Sistemul îl proiectează pe terorist printr-o trapă, îl împachetează, apoi îl aruncă din avion, iar întregul colet e paraşutat în braţele poliţiştilor, anunţaţi prin radio.
*Fizică – pentru descoperirea că unii oameni ar putea să alerge pe suprafaţa unui lac. Dacă oamenii şi lacul ar fi pe Lună.
*Chimie – pentru descoperirea că procesul biochimic prin care tăiatul cepei îi face pe oameni să plîngă este încă şi mai complicat decît se credea pînă acum.
*Arheologie – pentru opărirea şi inghiţirea (întreagă, pe nemestecate) unei cîrtiţe, urmate de examinarea atentă în următoarele zile a tuturor excrementelor, în scopul de observa care oase se dizolvă în sistemul digestiv uman şi care nu.
*Pace – lui Alexandru Lukanseko (preşedintele Bielorusiei) pentru interzicerea aplaudatului în public, şi poliţiei din Bieolrusia, care a arestat unui ciung pentru “crima” de a fi aplaudat în public.
*Probabilitate – pentru două descoperiri înrudite. Prima: cu cît o vacă stă mai mult jos, cu atît e mai probabil să se ridice în picioare. A doua: odată ce vaca stă în picioare, nu se poate prezice cu uşurinţă cît de curînd se va aşeza.
*Sănătate publică – pentru tehnicile medicale descrise în articolul “Managementul chirurgical al unei epidemii de amputări de penis în Siam”, tehnici pe care autorii le recomandă, cu excepţia cazului în care penisul amputat este consumat parţial de o raţă.
Da. Cam aşa. Iar studiile astea sînt plătite. E bine să fii cercetător!
Text apărut în Caţavencii din 18 septembrie 2013.
2 comments
1 ping
marius sacalos
March 29, 2016 at 01:36 (UTC 2) Link to this comment
Ai uitat sa mentzionezi si PREMIUL PENTRU INCALZIRE GLOBALA
a) Medalia de Aur – pentru oricine reuseste sa demonstreze ca incalzirea globala se datoreaza in exclusivitate factorului uman
b) Medalia de Argint – pentru oricine reuseste sa demonstreze ca Omul Cavernelor a provocat sfarsitul ultimei glaciatziuni
c) Medalia de Bronz – pentru oricine poate sa formuleze intr-un limbaj poetic faptul ca cei care sunt circumspecti in legatura cu incalzirea globala provocata de societatea moderna,au penisul (sanii) mic(i) iar mamele lor sunt curve
Tata Uraniu
March 29, 2016 at 10:19 (UTC 2) Link to this comment
Și gata, că am și chestii mai bune de făcut:
“That humans are causing global warming is the position of the Academies of Science from 80 countries plus many scientific organizations that study climate science. More specifically, around 95% of active climate researchers actively publishing climate papers endorse the consensus position.”.
De aici: https://www.skepticalscience.com/global-warming-scientific-consensus-intermediate.htm
Dar lasă, că toți climatologii sînt niște proști, dar știi tu mai bine ce și cum.
Gîndaci și oameni de rahat » Science Friction
June 2, 2016 at 10:48 (UTC 2) Link to this comment
[…] acum mi-am reamintit, s-a luat și un IgNobel pentru descoperirea înclinației spre astronomie a […]