«

»

Jun 02 2016

Gîndaci și oameni de rahat

Nu doar în politica din România se găsesc mîncători de căcat. Nu, cei care ne cer votul sînt doar cei mai cocoțați pe lanțul trofic. Mai există, în natură, ființe mult mai umile care, la fel, mănîncă rahat toată viața lor.

Despre scarabei vorbesc acum. Ca și unii dintre politicieni, sînt niște gîndaci. Dar, spre deosebire de ei, nu-ți provoacă greața. Și, tot spre deosebire de ei, scarabeii sînt în stare să urmeze o linie dreaptă.

Scarabeii (pe care poate-i știți din mormintele Egiptului antic sau, dacă n-ați avut norocul să le vizitați, din filmele The Mummy) fac parte dintre așa zișii “gîndaci de bălegar”. Gîndacii ăștia se hrănesc toată viața lor, așa cum spuneam, cu bălegar. Unii trăiesc pur și simplu în rahat. Alții îl îngroapă oriunde-l găsesc. Dar mai sînt unii, precum scarabeii, care fac un fel de biluțe din bălegar, pe care apoi le rostogolesc cu picioarele din spate oriunde au nevoie să le transporte.

Ei, aici e chestia interesantă: în momentele în care își transportă sferele de bălegar, scarabeii se deplasează în linii drepte. Și reușesc asta într-un mod absolut fascinant: se orientează după stele. Doar oamenii mai pot face asta.

Ideea e că, pentru a-și proteja hrana de competiție, scarabeii trebuie să fugă cu hrana-sferă de la locul faptei. Pînă și ei știu, cumva, că cea mai scurtă rută între două puncte este linia dreaptă, drept care își mută bilele alimentare în linii remarcabil de drepte. Cercetătorii de la Lund University, în Suedia (da, există și cercetători care studiază gîndacii de bălegar) cred că au înțeles cum funcționează mecanismul prin care scarabeii se orientează. După ce și-au format sferele de bălegar, scarabeii se suie pe ele și se învîrt în jurul cozii, cu capul pe sus, într-un soi de dans.

În acele momente, ei fac, literalmente, o fotografie a cerului, pe care o stochează în creierele lor mici. Pe măsură ce merg, compară imaginea stocată cu ceea ce văd. Așa merg în linie dreaptă. Nu doar stelele sînt folosite pentru orientare: scarabeii se iau și după Lună, Soare, sau chiar după Calea Lactee. Cercetătorii ăștia pasionați de scarabei au făcut tot felul de simulări, în care au băgat gîndacii în camere cu “ceruri” virtuale și au văzut că, atîta vreme cît “stelele” sînt vizibile, scarabeii se orientează la fel chiar dacă cerul nu are nici o legătură cu realitatea. Bineînțeles, dacă stelele (sau Soarele) sînt blocate de nori, scarabeii încep să meargă pe șapte cărări, efect care la oameni se obține prin alte metode (în opinia mea, insuficient studiate).

Deci avem gîndaci de bălegar cu creiere mici, dar perfect capabili să mențină o linie dreaptă. Pe de altă parte, avem politicieni care, în ciuda asemănărilor izbitoare, nu au același gen de busolă (în cazul lor, morală). Păi, dacă facem schimb, oare nu ieșim mai bine?

Final alternativ: cînd viața te aduce pe o grămadă de rahat, dansează și privește cerul. :). Dar mai bine să nu ajungi pe grămada de rahat. Na, oricum o dau tot la politică ajung, sorry!

Text apărut în Cațavencii din 18 mai 2016.

PS: acum mi-am reamintit, s-a luat și un IgNobel pentru descoperirea înclinației spre astronomie a gîndacilor. 😀

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450