«

»

Feb 25 2013

Nu plîngeți după laptele vărsat. O fac fetele, dacă-i low-fat

Am văzut știrea asta în Scientific American și m-am gîndit că musai să vă împărtășesc și vouă vestea.

lapteE vorba despre laptele matern. Și cum e el diferit pentru bebeluși fetițe și bebeluși băieței. Un studiu al Michigan State University, efectuat pe mame din Kenya, a descoperit că băieții primesc lapte cu 2,8% grăsime, în timp ce fetele sînt hrănite cu lapte light, cu doar 0,6% grăsime. Dar stați așa, nu vă grăbiți cu concluziile, asta n-are nimic de a face cu faptul că fetițele sînt obsedate de dietă de la naștere, sau poate chiar dinainte de asta.

Nu, pentru că, tot în Kenya, femeile sărace își hrănesc fetițele cu lapte de 2,6% grăsime, în timp ce pentru băieți laptele are doar 2,3%. Iar mamele bogate și bine hrănite din Massachussetts le oferă băieților lapte mai gras decît fetelor, zice un studiu mai vechi.

De fapt, noile studii sprijină o teorie de vreo patruzeci de ani, numită teoria Trivers-Willard, care spune că selecția naturală favorizează creșterea fetițelor cînd vremurile sînt grele și “investițiile” parentale în băieți cînd lucrurile arată mai bine ca de obicei. (Apropo, s-ar putea face niște studii și legate de criza din 2007-2010-2012… pe tema asta: cîți băieți vs. cîte fetițe s-au născut în criză? Că, după război, deci cînd lucrurile încep să se îmbunătățească, crește destul de brusc numărul de băieți, din cîte îmi aduc eu aminte.) În societățile poligame precum satele din Kenya dezechilibrele astea ar trebui să fie cele mai mari: părinții bogați au șanse mai mari să se trezească bunici dacă au grijă de băieții lor, care astfel pot ajunge “șmecheri”, cu averi și soții mai multe, în timp ce părinții săraci ar trebui să se concentreze pe creșterea fetelor, că băieții ar fi niște mici luzări iar fiicele le-ar putea aduce nepoți chiar și așa, sărace lipite.

S-au mai făcut studii din astea, dar nu pe oameni: compoziția varia, în funcție de sexul bebelușului, la foci și reni, dar varia și în funcție de poziția socială ȘI de sex, la macacii rhesus. Dar nu numai grăsimea ar fi diferită, între laptele pentru fete și cel pentru băieți. Laptele e plin de multe alte chestii, iar studiile arată că și concentrațiile ăstora diferă în funcție de sexul pruncului.

Ei, acum să văd cum o mai descurcă pe asta feministele. Deși studiile astea le oferă și argumentul: “Păi, normal, cînd e mai greu, bagă femeia la înaintare. Că așa, la plăcinte, uite, tot golanii se bagă în față”. La plăcinte cu lapte, desigur.

Acest text a apărut în Cațavencii din 19 decembrie 2012.

 

3 comments

 1. teodor ovidiu

  Bine ai revenit !
  Multa sanatate !

 2. Florin Iaru

  Nic, stau şi mă minunez. Dar dacă mama nu ştie ce creşte la sîn? :)

 3. creola

  No,și dacă mama alăptează gemeni?Cine selectează laptele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: