*Nu știu dacă ați auzit-o pe asta, dar poliția dintr-un oraș din Michigan tocmai a printat 3D un deget. Nu, nu se pregăteau de Halloween. Scopul lor a fost deblocarea unui telefon. Proprietarul nu-l mai putea debloca, pe motiv că a fost ucis, iar polițiștii suspectau că în telefon ar putea exista informații despre asasin. Mă rog, de fapt polițiștii au printat toate cele zece degete, că nu știau care ar fi putut fi degetul-parolă, dar au avut noroc: victima avusese probleme cu legea, deci fusese amprentată. Dar vă dați seama cum ar fi fost dacă și-ar fi folosit nasul pentru parolarea telefonului?
*Un start-up din Brooklin tocmai a făcut rost de o finanțare de 53 de milioane de dolari. Asta nu-i mare brînză, sînt zeci, sute de companii care fac săptămînal rost de bani de la investitori. Ce e interesant este pe ce au dat aceștia banii: compania activează în domeniul biofabricării. Biofabricare: asamblarea de colagen și alte proteine pentru a crea artificial piele identică cu pielea naturală, minus grăsimi și păr, care fac din prelucrarea pielii o activitate extrem de toxică. Dar pielea nu este singurul lucru pe care americanii vor să-l producă artificial. Se gîndesc și la carne, așa că în viitorul apropiat o să vedeți pe friptura voastră o ștampilă “Fabricat în România”. Că na, așa o să ceară legea, măcar 51% să fie produse locale.
*O echipă de doctori de la Boston Children’s Hospital a inventat o chestie absolut senzațională: o microparticulă care ne va permite să respirăm fără să respirăm! De fapt microparticula cu pricina este un soi de rezervor de oxigen, care conține de vreo patru ori mai mult oxigen decît se află în hematiile noastre. Deocamdată microparticula a permis unor iepuri (ale căror căi respiratorii au fost blocate) să trăiască un plus de 15 minute, dar cercetătorii speră să extindă intervalul la jumătate de oră. Utilizările sînt enorm de multe: de la cele medicale, în situațiile în care plămînii pacientului și/sau căile respiratorii sînt blocați/-te și se impune oxigenarea creierului/inimii pînă la eliberarea acestora, la cele militare în care e important să nu te dai de gol cu bule expirate. Sau în situații periculoase pe mare, în care există riscul să ajungi sub apă înainte de a ieși la suprafață. Dar mie cel mai mult îmi surîde posibilitatea de-a face un soi de snorkeling mai de adîncime, un fel de scufundări fără harnașamentul ăla enorm. Da’ trebuie să mă grăbesc, acușica n-o să mai am unde să fac scufundări, am auzit că mor recifurile de corali pe capete.
*Cercetătorii de la Duke University au inventat un tratament care elimină simptomele comportamentului obsesiv-compulsiv (OCD) la șoricei în cîteva minute! OCD e o formă de anxietate care se manifestă prin gînduri intruzive, persistente și prin acțiuni compulsive, repetate, care îți dau peste cap viața normală. Aparent totul are de a face cu un neuroreceptor pe nume mGluR5, o proteină care ajută în controlul răspunsului creierului la stimuli exteriori. Și o dată ce cercetătorii au blocat proteina respectivă, simptomele OCD au dispărut, treabă care se rezolva în cîteva săptămîni cu antidepresive. Acum vă las, mă duc să mă spăl pe mîini a 456-a oară azi.
Text apărut în Cațavencii din 27 iulie 2016.
5 comments
1 ping
Skip to comment form ↓
Andu YY
August 10, 2016 at 15:46 (UTC 3) Link to this comment
Pai spala-te si pe mGluR50
Tata Uraniu
August 10, 2016 at 17:13 (UTC 3) Link to this comment
de 456 de ori 😀
Andu YY
August 10, 2016 at 15:47 (UTC 3) Link to this comment
😀
Ella
August 11, 2016 at 11:06 (UTC 3) Link to this comment
Eu mă întreb ce simptome au șoriceii cu OCD. Fac curat des în culcușul lor? Când găsesc o bucată de brânză o curăță foarte bine să nu fie murdară? Își aranjează culcușul la dungă, să nu fie un pai mai la stânga sau mai la dreapta? 😆
Tata Uraniu
August 11, 2016 at 11:43 (UTC 3) Link to this comment
haha, you can only speculate. Da’ imaginează-ți-l pe Jerry OCD-ist. 😀
Laptele de vacă fără vacă » Science Friction
September 28, 2016 at 11:46 (UTC 3) Link to this comment
[…] cîteva săptămîni vă povesteam despre fabricarea pielii artificiale. Și vă spuneam atunci că ne așteaptă chestii muult mai tari. Chestiile muult mai tari au […]