«

»

Oct 26 2010

Ce-i mai mică și mai mică decît mintea de furnică?

Întrebarea nu mă sperie, este mintea de albină. Mică, dar vioaie! (Mă rog, de fapt nici nu cred că e mai mică, dar asta-i irelevant.) Cercetătorii – desigur, britanici – de la Royal Holloway, University of London and Queen Mary, University of London au descoperit că micuțul creier al albinei poate rezolva probleme matematice complexe, care blochează zile în șir supercomputere serioase, cît casa. Despre ce e vorba: ați auzit despre celebra “problemă a comisului voiajor”? Comisul voiajor trebuie să găsească cel mai scurt traseu pentru a atinge toate punctele de interes de pe ruta lui. Calculatoarele rezolvă problema asta prin calcularea lungimii tuturor traseelor posibile. Albinele sînt și mai rapide, și mai șmechere: chiar dacă nu descoperă florile în ordine, tot vor găsi cea mai scurtă cale între ele. Cum exact, încă nu e clar. Dar, cum se spune, cercetările continuă. Dacă nu pentru a înțele creierul albinelor, măcar pentru a vedea cum să folosim gîngăniile pentru a livra pizza caldă la toți clienții.
Sursă.

16 comments

Skip to comment form

  1. badmf

    io cred ca se iau dupa miros.cea mai apropiata urmatoare floare miroase cel mai puternic. cum era in camin,unde-i zgomotu’ mai mare e pileala mai multa. acu’ ca ti-am rezolvat problema tre’ sa dai de baut,sa nu-ti intre blogul la apa,ca sa zic asa

  2. Tata Uraniu

    Băuta vineee! În curînd, poate chiar zilele următoare 😉
    Pe de altă parte, să sari din floare-n floare după distanță nu se pune, nu-ți rezolvă problema. Deși paralela cu studenții merită explorată mai mult.

  3. badmf

    nu-nteleg. se presupune ca albina trebuie sa treaca printr-un nr n de flori si sa se intoarca la prima,nu? asa ar fi corect pusa problema. acuma,eu nu stiu unde au gasit cercetatorii fix albina fraiera care sa treaca musai prin toate florile,chiar daca s-a saturat,eventual,de munca si nici cum au dresat-o sa revina la prima. (stupul nu poate fi considerat prima floare,ei spun ca inainte de a trece la polenizat albina studiaza zona,isi face o harta probabil).
    calculatorul,chiar daca ar avea de-a face cu 10 flori asezate in linie dreapta,la un metru distanta una de alta,ar rezolva problema tot cu combinari de 10 luate cate 2 inmultit cu combinari de 9 luate cate 2 etc. ca la sah,el ia in calcul si cea mai stupida mutare pe care o ai si o duce pana la un punct. albina simplifica.zboara pe geodezica. 😆

  4. Tata Uraniu

    Albina tre’ să treacă rpintr-un număr de flori și să se întoarcă la stup. N-are de ce să se întoarcă la prima, că pe aia a golit-o deja de polen. Duh! Și nici nu trece prin toate, că e om și ea. da’ prin ălea prin care trece, trece pe drumu’ ăl mai scurt. Nu studiază nici o problemă, că nu poate studia nica.
    Da’ chiar cadă și-ar face o hartă, tot rezolvă problema în capul ei, fără să piardă atîta timp (precum un calculator). Nici nu pomeni de geodezică, la nivelul ăsta, că atunci ar fi și mai șmecheră.

  5. Guta Yodda

    M-am lamurit de ceva vreme ca nu tot ce zboara are miere in gura, cum nu tot ce apare in science daily e chiar asa de science, daily e. Comparatia intre albina si calculatoare nu este una prea de salcam pentru ca programul pe calculator lucreaza doar cu cifre, costul drumurilor etc, in timp ce albina trebuia comparata cu un sistem de achizitie de date, prelucrare a lor si in final cu luarea unei decizii. asa si tu, daca te pun pe un deal, si te pun sa te duci in a, b,c, normal ca vezi care e drumul cel mai scurt. asa si albina “vede” cu ce are ea. interesant, oricum. 😀 albina nu rezolva propriu zis nimic decat daca o strivesti de monitor.

  6. Tata Uraniu

    Guță, n-ai dreptate, comparația e în regulă. problema e simplă: ai “n” puncte, tre’ să vezi care e calea cea mai scurtă să le parcurgi pe toate. Dacă ești calculator și te pun pe un deal (metaforic vorbind, adică îți arăt cele trei puncte, unde sînt ele etc.) tot trebuie să calculezi toate variantele și să o alegi pe cea mai scurtă. Creierul meu, ca și al albinei, face calculele astea și decide. Că nu cred că aplică o formulă.

  7. Guta Yodda

    ai dreptate, scuze, m-am mai documentat. aveam prea putine cunostine despre albine, mai exact despre creierul lor. credeam ca e vorba mai mult de un instinct, sa zic asa, nu de un proces cognitiv, cum se pare ca e. un link pentru cei ca mine (idiots):
    http://www.smh.com.au/news/science/the-buzz-in-science-is-what-makes-a-bee-so-smart/2006/10/16/1160850872631.html?page=fullpage#contentSwap1
    revenind, in cazul ala cu dealul, procesul de gandire nu mai are legatura cu nici o formula ,ci cu instictul. ca tu practic nu stii care drum e mai scurt, pur si simplu, ai sau nu ai fler sa estimezi. mai exact nu e atat o problema de calcul si una de date de intrare, care le culege cel mai bine. sper ca m-am facut inteles, chiar daca plecasem de la o ipoteza gresita.

  8. Andrei

    Propun cercetatorilor britanici sa caute albinutele de GPS incorporat si abonament la internet, poate pe numele unei asociatii familiare (sau ceva de genul).
    O singura intrebare mai am…
    Da’ ce calcule sunt alea de ramane stafidit un biet calculator de 2,4 Ghz, (adeca 2,4 x 10^-12 informatii pe sec). Hmmm. Ma gandesc cum ar fi sa inlocuim procesorul de la placa video cu un creieras din asta de albina..
    Adio vide “glitches”.

    Foarte fain site-ul.
    Ma bucur ca l-am descoperit, fie, chiar si asa tarziu !

  9. Tata Uraniu

    @Andrei: haha, e o idee, deși la ce capacitate au, poate ar trebui să ne integreze nouă cîte un creieraș de albină.
    Mă bucur că l-ai descoperit, nu e deloc tîrziu, de-abia i-am dat drumul ieri. 😀

  10. badmf

    The team used computer controlled artificial flowers to test whether bees would follow a route defined by the order in which they discovered the flowers or if they would find the shortest route. After exploring the location of the flowers, bees quickly learned to fly the shortest route.

    ce inteleg io de aici:
    1.albinele,cum am mai zis,cerceteaza zona inainte de a se infige in primu’ pistil sau stamina sau ce e. ‘harta’ aia insemna.
    2. ei au demonstrat doar ca albinele nu descopera urmatoarea floare intamplator,aleatoriu,adica bun,am golit-o pe prima,hai sa mai zbor umpic,hopa,uite alta floare,hai si la asta.

    deci inteleg asa:de la prima floare,albina se duce la urmatoarea cea mai apropiata si tot asa,pana isi incarca sacii. dupa aia,la stup. care alt traseu ar putea fi mai scurt? aici e diferenta,in probl. comis-voiajorului,ala tre’ sa treaca prin toate punctele. albina trece doar prin cate ii sunt necesare.

  11. alex

    exista o carte interesanta, http://www.amazon.com/Traffic-Drive-What-Says-About/dp/0307264785 si acolo se povesteste cum cei de la Oxford studiaza furnicile :D. cica au niste sisteme foarte destepte de circulatie si la “intersectii” nu se blocheaza niciodata.
    foarte interesant blogul, acum l-am descoperit. si felicitari si pentru articolele de pe vremuri din “Investitii si Profit”, eram un cititor fidel.

    1. Tata Uraniu

      Sună fain cartea, există pe undeva pe net? Adică făr’ de cumpărare prin Amazon? Auzisem și io de furnici și dășteptăciunea lor în trafic, dar aș vrea să citesc mai multe.
      Mă bucur că-ți place blogul, și mulțam de felicitările pentru I&P. A fost un proiect interesant. To say the least.

  12. alex

    a aparut si-n limba romana, in colectia aia care se distribuia cu Saptamana Financiara. e faina, e scrisa in stilul lui Malcolm Gladwell.
    mie imi pare tare rau ca mi-am pierdut o parte din colectia I&C. tin minte ca scrisesei ceva despre business intelligence in vreo 2-3 episoade, despre petrol…citeam cu pixu’ in mana revista voastra si cred ca nu eram singurul.
    daca mai ai articolele, poate le pui pe blog, e pacat ca nu se gasesc pe Internet.

    1. Tata Uraniu

      Mmm, Malcolm Gladwell scrie pretty cool!
      Mi-e teamă că fix acum nu prea pot posta din articolele alea, chestii tehnice de copyright. Tre’ să verific. Dar la un moment dat, sigur se va putea.

  13. catalin

    TSP-ul nu se rezolva calculind toate distantele posibile, ca asta ar dura ani 🙂 Interesanta chestia cu albinele, ma intreb daca e asemanatoare cu tehnica furnicilor. Numai ca furnicile au cum sa marcheze traseele (dire de feromoni).

    Despre inteligenta furnicilor si cum putem invata de la ele, referinta e M. Dorigo, Ant Colony Optimization. Primul capitol, care de fapt explica metoda, se gaseste (legal :mrgreen:) aici:
    http://mitpress.mit.edu/catalog/item/default.asp?ttype=2&tid=10139&mode=toc

  14. Kozma Simon

    Ultimele cercetari americane(de un an -doi) au demonstrat ca , : comportarea luminii, (purtatoare de informatie) depinde de sursa de informatie, fie ea lumina sau privire.Comportare ondulara :-cu informatie si particele, puncte: fara informatie.
    _Universul are in sine un cod informatoriu inca necunoscut omenirii!_.,
    In limba engleza see inseamna a privi, a vedea, seed a implanta, a sadi.
    Cand privim nu facem altceva decat sadim sau primim – stare sau informatie.
    Oare cand vom fi in stare sa decodificam romanul zilnic tarnsmis de catre natura?
    P.S. Sau totusi Dumnezeu EXISTA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450