«

»

Feb 24 2012

Breaking news: cum i-a spart Einstein pe neutrini

Da, dom’le, iar a avut dreptate ciufulitul. Atentul cititor Mostrofontz mi-a trimis și mie link-ul din TIME, cam pe cînd primeam și eu știrea de pe Mashable: neutrinii ăia de-astă toamnă, de la CERN, care pentru cinșpe minute au făcut vîlvă, nu circulă cu viteze mai mari decît viteza luminii, din păcate. Zic “din păcate” pentru că mie, cel puțin, mi-ar fi plăcut ca neutrinii să fi fost mai turbați decît e cazul: asta ar fi însemnat o schimbare majoră de paradigmă în fizică, oarecum ca atunci cînd Michelson și Morley ieșeau pe piață cu rezultatul lor, cum că viteza luminii e aceeași oriunde ai privi. Dîndu-i astfel ocazia lui Einstein să dea cu fizica epocii de pămînt.

Ei bine, stați liniștiți la locurile voastre, se pare că totul a fost doar o banală greșeală, cauzată de conectarea defectuoasă a unui cablu de fibră optică, iar legile fizicii rămîn, deocamdată, cum am stabilit. De altfel, am fi putut prezice asta din simplul motiv că, zece ani înainte de celebrul experiment de astă toamnă, Ion Iliescu a făcut o “vizită de lucru” la CERN. Ocazie cu care mai mult ca sigur s-a împiedicat de ceva, pe-acolo.

Apropo de CERN și LHC, acum cîțiva ani am primit și o sesizare din partea unor cititori îngrijorați:

Stimate d-le. Tată,

Suntem un grup de locatari scandalizați după ce am auzit din presă despre acei „cercetători“, de fapt slugi vîndute dracului, care au construit sub pămînt (adică lîngă iad) unealta satanei: aceleratorul ăla care să ne umple toată lumea întreagă de găuri negre. Nouă ne-a povestit dmn-ul. Ștefăroiu de la trei care e mai umblat ca noi, fiind ceferist, și a văzut găuri negre la viața lui, că astea-s mai rău ca muncitorii de la electrice sau canalizare. Adică după ce trec ăia mai poți ca să mai astupi în urma lor, dar găurile negre nici n-ai cu ce decît să pui ceva deasupra dar îl fură. Iată de ce v-am ruga cu respect și indignare să ne comunicați și nouă decît atît: cine face găurile astea negre? Ptr. să-l pîndim noaptea cu niște pari să nu ne găurească nouă pe stradă asfaltul care de-abia l-a pus în primăvară cînd a fost campania electorară a domnului Primar. Jos oameni de ștință, slugile necuratului!

Locatarii Fermi

Scrisoare căreia i-am și răspuns, atunci:

Stimați domni locatari fermi, salutări și liniștiți-vă! Acum, am dubii că dl Ștefăroiu a văzut vreodată găuri negre din alea de care, vezi Doamne, ar urma să facă cercetătorii noștri. Sau, mă rog, ai lor. E drept, nu prea ai cum să acoperi găurile astea negre cu nimic, da’ nu tre’ să vă scandalizați, dintr-un motiv foarte simplu: nu le putem face noi, nici să vrem! Conform teoriilor actuale, la tăria cîmpurilor magnetice pe care știm să o stăpînim acum, ca să facem o micro-gaură neagră ne-ar trebui un accelerator de vreo 1.000 de ani-lumină în diametru. Ba chiar și cele mai energice coliziuni de raze cosmice în atmosferă sînt, ha-ha, la ani-lumină distanță față de genul de energii necesare pentru a crea o mini/micro-gaură neagră. Și, oricum, o astfel de gaură neagră s-ar evapora rapid, prin intermediul așa-zisei radiații Hawking. Deci nu e dracu’ atît de negru și nici cercetătorii nu sînt slugile lui.

După cum vedem, n-au fost găuri negre la LHC. Pînă acum. Da’ o mică sperietură tot am tras astă-toamnă. Pfuuuuiii! No, ghine că s-o dus…

2 comments

1 ping

 1. Paul

  Si cum de o reusit atunci Einstein sa faca legile alea misto? adica nu avea nu stiu ce tehnologie la dispozitie.

 2. CBNitride

  @Paul

  Pentru ca pe atunci aia care mergeau la scoala chiar faceau carte… nu concursuri de cine are Ifon 4 mai misto si nici concursuri de liniute trase pe nas…

 1. Sex, bere, romantism și puțin fotbal | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

  […] Că tot veni vorba de Einstein, citiți aici, la Tata Uraniu pe blog, despre Cum i-a spart Einstein pe neutrini. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: