«

»

Apr 16 2013

Bătaia mingii e ruptă din rai

Vă mai aduceți aminte (băieții de peste 30 de ani) cum, pe la 10 seara, ora cinei, toate mamele începeau să-și strige copiii de la geam iar puștii se milogeau pentru încă jumătate de oră de bătut mingea, deși nici balonul, nici adversarii nu se mai vedeau deloc de beznă ce se făcuse?

Ei bine, gadgetul despre care vă voi povesti în continuare ar putea schimba asta. În sensul în care părinții s-ar putea să nu mai țipe după ăia micii să vină în casă, ci ar putea chiar să le aducă mingi noi pentru joacă.

soccketEste vorba despre o minge-minune: după ce o bați pe maidan timp de treij’de minute, ține o lampă LED aprinsă timp de trei ore.

Care e trucul din spatele (sau, mai degrabă, din interiorul) mingii fermecate? Simplu, e o idee mai veche. De fapt, are peste două sute de ani. Celebrul ceasornicar Abraham Louis Breguet a inventat-o prin 1787, dar a fost aplicată mai intens după anii ’50, cînd ceasurile automatice au apărut pe scară mai largă. Ceasurile automatice funcționează pe baza unui mecanism banal: în interior au cîte un pendul care, de fiecare dată cînd mișcăm mîna (și, implicit, ceasul), oscilează, chestie care duce la strîngerea unui arc. Arcul strîns oferă energie mecanismului care măsoară timpul.

La fel și mingea noastră, cu o singură diferență (care, apropo, a fost implementată și la ceasurile “pseudo-automatice”): energia cinetică generată de oscilația pendulului din interior e transformată în energie electrică și stocată într-o baterie.

Și nu vă îngrijorați că o fi mingea grea cît o baterie de mașină, că e nasoală, că mai știu eu ce: cîntărește cu doar treizeci de grame mai mult decît o minge obișnuită, e moale, arată mișto, nu se poate sparge, pentru că nu e umplută cu aer sub presiune, și poate fi băgată prin toate bălțile, e waterproof.

Acum, sper că vă dați seama ce urmează: la cum crește factura la curent, prezic o echipă națională de excepție în 2020. Vă imaginați cît timp trebuie să îi dedici sportului rege zilnic pentru ca maică-tii să îi răcească tot timpul frigiderul!

Text apărut în Cațavencii din 10 aprilie 2013.

4 comments

Skip to comment form

 1. K1

  Inventatorul ceasului cu intoarcere automata a fost Perrelet , in 1770. E drept, si pe el il chema Abraham Louis, ca pe Breguet.

  1. Tata Uraniu

   I stand corrected! A fost Perrelet, așa-i. Da’ uite, citind acum spre documentare, am descoperit că, de fapt, inventatorul ceasului automatic modern (cu rotor) nu a fost nici Perrelet, Nici Breguet, ci Hubert Sarton, în 1778.. E drept că nu contează, principiul de funcționare e important. Dar da, primul a fost Perrelet. Brava lui! Și brava ție, că m-ai corectat.

 2. Galaxy

  Si cam cat costa o minge din asta, Tata U?

 3. Tata Uraniu

  Nu prea știu, pentru că e un proiect proaspăt, care tocmai ce a primit sprijin pentru producția de masă pe Kickstarter (echipa a produs mingile astea, acum le fac de serie și e de văzut care va fi prețul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: