«

»

Aug 04 2016

Bătaia e ruptă din iad. O spune știința

Sînt sigur că ați auzit chestia asta de v-a ieșit pe urechi: “bătaia e ruptă din rai și ajută la construirea caracterului”. Cel mai frecvent o spun cei care au luat-o pe coajă cînd erau mici și acum o aplică, la rîndul lor, “că, na, e adevărat, uite eu ce bine am ieșit”.

160804 slap-childAtîta doar: nu numai că nu-i adevărat. Din contră, bătaia modifică în rău caracterul. N-o spun eu, o spun experții de la University of Texas in Austin și University of Michigan: “cu cît copiii sînt bătuți mai mult, cu atît e mai probabil să-și sfideze părinții, să prezinte un comportament din ce în ce mai antisocial, agresivitate, probleme de sănătate mentală și greutăți cognitive”. Este rezultatul unei meta-analize care a luat în considerare 50 de ani de articole și cercetări, implicînd peste 160000 de copii și care se referă, în particular, la “chelfăneală”, la “doar îi mai trag cîte două la fund”, doar la puii, nu chiar la mamele de bătaie. Alea au efecte mai grave.

Meta-analiza arată, așadar, că nu există doar efecte (negative, taman pe dos decît își doresc părinții “pedepsitori”) pe termen scurt, adică încăpățînare și sfidarea părinților, dar și comportament anti-social de-a lungul vieții și probleme psihologice la vîrsta maturității. Mai mult, părinții care au fost chelfăniți în copilărie ajung să susțină pedepsele corporale, un exemplu perfect de transmitere a comportamentului între generații.

Știți că aproape 80% dintre părinți își altoiesc progeniturile (în Asia, dar probabil că rezultatele sînt la fel de valabile peste tot, mai puțin pe unde îi pot da ăștia mici în judecată pe părinți)? Pe bune, așa a zis UNICEF, într-un raport din 2014.

Dar știți ce-i cel mai ciudat? Atît cîrpeala asta, “două la fund să nu mai urle așa”, cît și abuzul fizic au aceleași rezultate negative asupra copilului, al aproape aceeași intensitate. Spune unul dintre autori, Elizabeth Gershoff: “ca societate ne gîndim la chelfăneală și la abuz fizic drept comportamente diferite. Și totuși analiza noastră arată că «pălmuțele» sînt conectate cu aceleași rezultate negative precum abuzul, doar că într-un grad puțin mai mic”.

Deci, pînă să încercăm să-i convingem pe oameni că vaccinurile nu duc la autism, că încălzirea globală chiar există și e din cauza noastră, că organismele modificate genetic pot chiar să salveze vieți, n-ar fi rău să începem cu un mesaj mai simplu: “Nu vă mai bateți copiii!”. Nu ajută la nimic și vor fi la fel de traumatizați ca voi cînd vor crește mari. Nu tot ce ați învățat (uneori, cu un pic de altoială) de la ai voștri e bun.

Să repet: NU VĂ MAI BATEȚI COPIII!

 

11 comments

3 pings

Skip to comment form

 1. laura

  primul pas ar fi o lege corecta care sa bage agresorii in inchisoare si sa se mai si aplice legea respectiva! atata vreme cat parintii sau profesorii agresori stiu ca nu patesc nimic abuzurile impotriva copiilor vor continua! simplu: ai lovit un copil,intri in inchisoare!

 2. Cat

  Zic: doua palmute ca sa stii de ce plangi/te smiorcai etc. Adica sa stii de ce plangi. Ca parca tu copil, plangi de bine ce iti este. Copil fiind e greu sa explici ca esti suparat, frustrat, obosit, furios, trist….. Asa am incasat eu niste chestii pentru niste lacrimi, tipete, raspunsuri considerate anapoda, decizia mai mult decat sincera “nu mananc pentru ca nu imi este foame” cu raspunsul elocvent ” vino imediat la masa!” Si am incasat, nu gluma!

 3. Ramona

  Fiica-mea e una dintre putinii copii din zona care nu si-a luat-o niciodata. Nu sunt batai aici ca in Texas, dar sunt palme si urecheli, care si mie-mi par complet inutile. Faptul ca nu este batuta nu a transformat-o pe fata intr-un drac de copil, culmea, e destul de echilibrata in general. Mai are cate un tantrum, pe care tot cu blandete il rezolvam, ca nici ridicatul tonului nu merge nus’ cat de bine.

 4. Deaddy

  Hai sa lamurim o treaba. Cine stabileste ce e bine si ce e rau? Faptul ca un copil “abuzat” devine mai agresiv nu e neaparat ceva rau (am pus ghilimele pentru ca nu a stabilit nimeni limita de unde putem folosi cuvantul fara ghilimele). Daca germanii ar fi fost abuzati mai mult in copilarie poate nu mai stateau sa se uite cum se consuma 2000 de violuri sub ochii lor, pe cele dragi lor, si poate problema imigrantilor nici nu ar mai fi fost o problema, pentru ca nu i-ar mai fi prins nepregatiti. Popii si anturajul lor spun “crede”, scriitorii si anturajul lor spun “citeste carti”, contabilii produc legi prin care li se asigura utilitatea, evident “nerjii” spun “nu fi agresiv” sau “selectia naturala sux”. Suntem suma persoanelor pe care le-am intalnit in viata, fie ele cu influenta negativa sau pozitiva, chiar si numai daca ai schimbat odata doua vorbe cu cineva si dupa aia te-ai gandit “sper sa nu ajung la fel” tot inseamna ca persoana aia ti-a influentat viata si se regaseste in tine.
  Pe mine m-au mai atins ai mei, da, nu cred ca asta mi-a corectat problemele cauzatoare, se lungea batranul cu morala ii spuneam “da’ bate-ma odata, ca ma asteapta baietii afara”, dar niciodata in viata nu mi-a fost frica de violenta, de cate ori s-a pus problema am evitat cat s-a putut, cand nu s-a mai putut m-am descurcat tocmai pentru ca nu ma panicheaza situatiile astea.
  Mai avem pana ajungem in utopia in care chiar sa nu ne intereseze rezolvarea “primala” a anumitor probleme.

  P.S. Sigur, fiindca am fost abuzat in copilarie nu ma pot exprima destul de coerent in scris, sper totusi ca ati inteles ce am vrut sa spun!

  1. o femeie

   la scoala la fata mea e un copil agresat ce a devenit bataus. A lovit zilnic pe fiica mea, cu prins de gat si lovit. Da, e unul din putinii romani din scoala.
   Cel mai trist este ca s-au coalizat contra lui un grup de copii (neromani, evident) si l-au batut la randul lor. A fost singurul mod gasit de ei sa rezolve probleme, copii ce acasa nu au vazut loviri si jigniri. Asta e mecanismul agresivitatii: atrage agresivitate, si probabil acel copil va ajunge sa se casatoreasca si sa isi altoiasca nevasta sa cum a vazut acasa…..

   Da, cunosc copii ce din copilaria agresiva au iesit adulti cumsecade, in pofida amintirilor. Dar cunosc si care s-a sinucis de frica sa mearga acasa sa zica un 4 de la liceu.

 5. Tata Uraniu

  Deaddy, nu prea ai tu dreptate. Doar că sînt prea obosit acum ca să revin cu contraexemple. Da’ o s-o fac, mai încolo.

 6. Victor

  Eu sunt sofer pe tir in Austria. Poate o sa va uitati de sus la mine ca nu am cine stie ce scoala. Dar stiu doua lucruri, ca daca nu imi luam cateva de la taicamiu la 15 ani poate ajungeam la inchisoare cum au ajuns unii din gasca cu care eram atunci daca nu ma linisteam si doi ca azi cand seful imi da cate unul nou pe camion, care bea si ia droguri si care imi pune cutitul la gat daca spun ceva cuiva, imi foloseste sa stiu sa ma bat si sa ma apar din ce am invatat si la scoala si cu fratii mei.

  1. jo

   Poate daca nu te batea, nu ajungeai sofer de camion. “Felicitari” si sper ca nu te vei reproduce, cel putin nu cu mentalitatea asta.

   1. irina

    1) Ce e in neregula cu meseria de sofer de camion?
    2) Omul n-a jignit pe nimeni, a relatat despre viata lui; e mai bine sa fii liber si cu o meserie din care iti castigi painea decat puscarias din cauza prostiilor tineretii si a anturajului nepotrivit. Cat despre reproducere, vezi-ti de p… ta si nu te baga intr-a altora .

   2. Tata Uraniu

    Irina, și 1) și 2) ale tale sînt nițel pe lîngă subiect. care e bătaia copiilor. restul e irelevant în context.

 7. droid04

  Povesti de politicall corectness… Si copii aia crescuti cu blandete si rabdare de parinti or sa aiba o cadere nervoasa cand va urla seful la ei, sau se vor cupla cu un sot agresiv si nu vor stii sa raspunda cu aceeasi agresivitate.

  Lasati ma povestile, omul este pradatorul suprem si asta nu s-a obtinut prin blandete. Acceptati ca violenta si agresivitatea sunt in natura noastra ca altfel am fi crapat de mult!

  Si poate cand va incepe urmatorul razboi copii vostrii vor putea supravietui.

 1. Simona Tache - Cele mai jalnice argumente pro-educarea copiilor prin bătaie - Simona Tache

  […] LATER EDIT: Dacă a mai rămas cineva cu vreun dubiu cât de mic, iată, o spune deja și știința clar și fără echivoc. Detalii aici. […]

 2. Simona Tache - Presimt că vor reîncepe discuțiile despre copii și bătaie - Simona Tache

  […] care n-a omorât pe nimeni. În caz că da, eu vreau doar să vă trimit un pic la articolul Bătaia e ruptă din iad. O spune știința. Pentru că da, deja vorbim de argumente științifice împotriva bătăii și a bătăiței.De […]

 3. Simona Tache - Cum se mint părinții care își bat copiii că pălmuța părintească te face om - Simona Tache

  […] LATER EDIT: Dacă a mai rămas cineva cu vreun dubiu cât de mic, iată, o spune deja și știința clar și fără echivoc. Detalii aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450