«

»

Oct 22 2012

Aerul, ultima frontieră

Se pare că trăim niște zile ale recordurilor. Voi trece lejer peste recordurile de penibil de pe la noi (PNL și Becali, Marga și caloriferul, Monica Iacob-Ridzi și PPDD) și sar direct la alea cu adevărat importante, tot vreo trei. Stabilite de austriacul Felix Baumgartner duminică seara, în direct. Pe Sport 1, că televizunile de știri aveau chestii mult mai importante de discutat.

Aaa, pînă la recordurile fizice pe care le-a depășit austriacul, unul virtual despre care se vorbește mai puțin: peste opt milioane de oameni i-au urmărit saltul live, pe Youtube.

Pe bune și în lumea reală, Felix Baumgartner a bătut trei recorduri mondiale: cel mai înalt zbor cu un balon cu heliu (39.045 metri), cea mai înaltă cădere liberă (tot de acolo, cine ar fi ghicit?) și cea mai mare viteză atinsă de un om în afara unui avion: 1.342,8 km/h (adică Mach 1,24, Mach 1 fiind viteza sunetului). Recordul pentru cea mai lungă cădere liberă îi rămîne, în continuare, colonelului Joe Kittinger, care în 1960 a sărit de la 31 km și a căzut liber pentru 4 minute și 36 secunde.

Așadar, supraomul ăsta a depășit așa, de capul lui, viteza sunetului, exact la 65 de ani de cînd Chuck Yeager o depășea pentru prima dată, însă într-un avion cu reacție.

Dar să ajungem puțin și la fizica din spatele recordurilor. Asupra unui corp aflat în cădere prin aer se exercită două forțe: cea gravitațională, constantă, și forța de frecare, proporțională cu pătratul vitezei, deci în creștere. Asta pînă cînd ultima devine egala celeilalte, se atinge un echilibru și corpul ajunge să cadă la o viteză constantă, căreia i se și spune terminal velocity. Drept care, la un salt obișnuit și într-o cădere “cu burta-n jos”, se atinge o viteză maximă de vreo 200 km/h. Dacă parașutistul se orientează cu capul în jos și mîinile pe lîngă corp (ca o săgeată), se ating viteze mult mai mari, de pînă la 320km/h. Asta pentru că forța de frecare mai e proporțională și cu suprafața corpului expusă căderii. Oricum, și viteza asta e de vreo patru ori mai mică decît recordul atins de Felix Baumgartner.

Bine-bine, veți întreba, și cum a reușit austriacul să treacă de viteza sunetului? Păi, simplu: acolo, sus, de unde a sărit el, aerul e de cîteva sute de ori mai puțin dens ca la nivelul mării. Drept urmare forța de frecare pe care o suporta era muuult mai mică decît la o cădere obișnuită, și ar fi durat mult mai mult pînă ce forțele se echilibrau.

Și, pentru a pune toată operațiunea în perspectivă, de pe la 100 de kilometri se consideră că “se oprește” atmosfera și începe spațiul. Omul ăsta a urcat pînă la jumătate din distanța asta. Și a coborît înapoi, în foarte mare viteză.

Aaa, și pe asta tre’ să v-o spun: Red Bull (sponsorul îndrăzneței agerimi) chiar i-a dat nebunului aripi!

Text apărut în Cațavencii de săptămîna trecută (17 octombrie 2012).

 

17 comments

Skip to comment form

  1. Radu Calin

    bla bla bla bla

  2. Radu Calin via Facebook

    bla bla bla bla

  3. ScienceFriction.ro

    and it’s not enough

  4. ScienceFriction.ro via Facebook

    and it’s not enough

  5. ScienceFriction.ro

    să testeze și nea ion (adică io), că și el e om: blablabla

  6. ScienceFriction.ro via Facebook

    să testeze și nea ion (adică io), că și el e om: blablabla

  7. Tata Uraniu

    Nici de-aici nu merge?

  8. ScienceFriction.ro

    wtf?

  9. ScienceFriction.ro via Facebook

    wtf?

  10. ScienceFriction.ro

    who is me?:D

  11. ScienceFriction.ro via Facebook

    who is me?:D

  12. ScienceFriction.ro

    test again

  13. ScienceFriction.ro via Facebook

    test again

  14. Tata Uraniu

    tot nu mère? ioi!

  15. ScienceFriction.ro

    măcar acum…

  16. ScienceFriction.ro via Facebook

    măcar acum…

  17. Andreea

    Felix Baumgartner o fi batut el toate recordurile si ce-a facut el e fenomenal, dar tot Joe Kittinger e mai tare. Ce avea el ca echipament pe vremea aia nici nu se compara cu ce a avut Felix. Oricum, amandoi sunt mai tari ca mine, cel putin la capitolul asta, pentru ca eu pot doar sa chibitez de pe margine, in nici un caz nu as fi putut face ce au facut ei. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450