«

»

Oct 17 2012

We all live with a yellow submarine

A venit și vremea aia din an cînd voi citiți textul ăsta în timp ce eu mă joc de-a scufundările prin mări mai puțin negre ca a noastră. Și, dacă tot experimentez asupra propriului meu organism principiul lui Arhimede, n-ar strica s-o faceți și voi. Dacă n-aveți nici o mare prin jur, merge și cu obiecte de prin gospodărie.

Poate că n-aveți prin casă un submarin cu propusie nucleară, dar nu contează, vă învăț eu cum să vă faceți un submersibil. Tot ce aveți nevoie este o sticlă de plastic pentru apă și un pliculeț de muștar (sau ketchup), de pe la fastfooduri. Căutați și voi unul cu o bulă mai mare de aer, aveți nevoie de bula aia.

Așa, acum umpleți sticla cu apă, băgați pliculețul de ketchup (sau muștar) în ea, și strîgeți bine dopul. Veți remarca, acum, că dacă strîngeți sticla în mînă (de-aia vă trebuie de plastic), submarinul vostru roșu sau galben va coborî. Cînd decompresați sticla, submarinul urcă.

De ce? Totul are de a face cu legea lui Arhimede. Dada, aia care spune că un corp scufundat într-un lichid este împins în sus cu o forță egală cu greutatea lichidului dezlocuit. În mod normal, bula aia de aer din pliculeț îl va face să plutească, pentru că aerul e (mult mai) ușor ca apa, deci greutatea plicului va fi mai mică decît greutatea lichidului dezlocuit. Adică forța “în sus” e mai mare decît aia “în jos”. Cînd strîngeți sticla, apa comprimă “pereții plicului”, adică reduce volumul de apă dezlocuit. Deci forța “în sus” devine mai mică decît greutatea plicului, iar submarinul coboară. Și cînd eliberați sticla din strînsoarea voastră de oțel, aerul din pliculeț își mărește volumul, deci forța arhimedică va crește și submersibilul urcă spre suprafață.

Exact aceeași idee funcționează și la submarine: cînd trebuie să se scufunde, se inundă camerele de balast, scade volumul de aer și toată măgăoaia se duce la fund.

Da, știu, e ca în România: o țară întreagă se scufundă pentru că politicenii autohtoni devin din ce în ce mai mici, meschin de mici. Da’ cred că, pe undeva, e și vina noastră. De la școală ni se trage. De la faptul că uităm pînă și chestii simple, precum principiul lui Arhimede.

Text publicat în Cațavencii din 15 august 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450