«

»

Feb 22 2017

Veste bună de la NASA: planete locuibile pe lîngă noi

NASA tocmai a ținut o conferință de presă pe care o anunță de luni, că toată lumea se aștepta să ne spună că ne-au sunat extratereștrii.

V-ați prins, nu ne-au sunat încă. 🙁

Dar o superveste bună tot au avut copiii de la NASA aseară: au descoperit, la doar vreo 40 de ani-lumină, un sistem solar cu 7 (șapte!) planete, toate cam cît Terra de mari, și din care cel puțin 6 sînt terestre (bolovănoase, din piatră, precum Mercur, Venus, Pămîntul și Marte). De fapt, vedeți și voi că sînt mai multe vești bune: încă una este că trei dintre cele șapte planete sînt în zona Goldilocks. Așa-s astronomii, fie vorbesc cu “XRS-214-Q”, fie cu mitologie și basme: zona Goldilocks se numește zona locuibilă din jurul unei stele, unde teoretic ar putea exista apă lichidă. În plus, un mare noroc (de altfel, care a contribuit enorm la descoperirea sistemului) este faptul că orbitele planetelor, de altfel foarte apropiate între ele, trec fix între steaua lor și noi (sîntem aliniați toți, cum ar fi), așa încît o eclipsează toate șapte, drept care le putem măsura și cîntări tare precis.

Planetele au fost descoperite de către telescopul spațial Spitzer, care se învîrte în jurul Soarelui din 2003. Steaua lor-mamă se numește Trappist-1 – da, ca pe telescopul belgian din deșertul Atacama, cel care a descoperit-o, care se numește așa în onoarea ordinului călugăresc belgian care face superba berea trappistă.

Telescopul Spațial Hubble deja își aruncă ochii pe planetele trappiste, iar în cîțiva ani, noul telescop spațial James Webb împreună cu European Extremely Large Telescope vor ajunge să le caute și ele la bani mărunți pe cele șapte planete, după apă și viață. Și cînd mai aflăm cîte ceva, mai povestim. Pînă atunci,  să bem o trappistă. 🙂

LATER EDIT: între timp, au mai apărut ceva detalii, le găsiți aici.

 

5 comments

Skip to comment form

  1. Tata Uraniu

   Brava, Ionuț, ești hoarder de hoarderi de linkuri :).
   Mulțam, pentru cei curioși.

 1. Andu YY

  Dar cam cate Trappists bem pana ajungem la ele.一?☄?
  Ps : ce e “sky lovers” aici in dreapta, sub pitici gratis?

  1. Tata Uraniu

   era un amic, după cum vezi n-a ținut inițiativa. 😀
   Las’ că de băut tot avem de băut, asta să fie problema. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450