Cred că nu v-am mai povestit niciodată care-i ideea cu GPS-urile astea de le vedem acum prin toate taxiurile, mult mai des decît pe bonurile fiscale de-s obligați șoferii să ni le ofere. Vă spun acum, pentru că tocmai mi-am luat o aplicație GPS și m-am tot jucat zilele trecute cu ea.
Treaba-i simplă și merită lămurită nițel: GPS înseamnă “Global Positioning System”. Și totul, desigur, a pornit de la interesul armatei (americane, of course) de a afla pe unde se află sateliții sovietici. De-acolo pînă la problema inversă (adică aflarea poziției proprii știind unde se află sateliții) n-a fost decît un pas. Mic pentru armata americană, uriaș pentru omenire.
Teoria e simplă: tot ce ne trebuie pentru a ști cu precizie unde (și cînd) ne aflăm sînt patru sateliți mari și lați deasupra capului. Și un receptor, desigur. Iar practica este, aparent, la fel de simplă: cei patru sateliți trimit peste tot cîte un semnal care comunică momentul precis de emisie precum și poziția satelitului pe orbită. Cu ajutorul acestor date de la cel puțin patru sateliți, receptorul poate calcula foarte rapid poziția exactă (pe cele trei dimensiuni, X, Y și Z) și timpul local. Nu încercați și voi acasă, ecuațiile sînt destul de complicate și v-ați prinde rapid urechile. Ceea ce nu este cazul telefoanelor noastre, aparent mai smart decît noi. Sau, mă rog, măcar mai rapide și mai precise la matematici.
La ora asta sînt, cel puțin în sistemul GPS, vreo 31 de sateliți aflați în orbită medie în jurul Terrei, pe la vreo 20.000 de kilometri înălțime, cu perioada de vreo 12 ore. Asta înseamnă că nu veți avea tot timpul aceiași sateliți deasupra capului (pentru că nu se află pe orbite geostaționare, precum sateliții de retransmisie TV) dar, totodată, înseamnă că, mai mereu, aveți cel puțin patru în raza vizuală. De fapt, ar fi vizuală dacă i-ați vedea, dar nu e cazul, așa că doar îi spunem noi astfel. Cei mai mult decît patru sateliți oferă o redundanță bine-venită pentru verificarea calculelor receptorului.
Cu ocazia asta cei (sau cele?) care pretind că niciodată nu știu unde se află nu mai au nici o scuză, le comunică telefonul.
Bine, de fapt ar putea avea o scuză, dar asta ar fi ultima lor problemă atunci: tot ce le trebuie este o furtună solară serioasă, care ar prăji mai toți sateliții. Iar aflarea poziției s-ar întoarce în epoca de piatră, iar toate aplicațiile extrem de utile ale sistemului GPS ar dispărea ca și cum n-ar fi fost niciodată. Să nu ziceți că nu v-am spus!
Acest text a apărut în Cațavencii din 5 septembrie 2012.
11 comments
Skip to comment form ↓
dominic
September 10, 2012 at 18:30 (UTC 2) Link to this comment
Ramane un mister pentru mine motivul pentru care satelitii care ies din raza “vizuala” isi schimba culoarea din albastru in rosu. Hmm… Cred ca e ceva necurat aici. 😀
dan
September 10, 2012 at 18:54 (UTC 2) Link to this comment
@dominic: e efectul Doppler, 😆 . Deplasarea spre rosu, aia cu care se stabileste viteza de expansiune a universului. Lungimea de unda a radiatiei masurabile scade sau asa ceva, dormeam la orele de fizica, dar tin minte un filmulet cu un tren cu o orchestra pe el, cum se deplasa spre observator si apoi se departa de nu se mai auzea muzica, sau ceva. BUn, acuma, speram sa nu fuga si satelitii spre marginea sistemului solar.
Tata Uraniu
September 10, 2012 at 18:58 (UTC 2) Link to this comment
Băi, ce treabă cretină! Nu mă mai anunță WP decît cînd sînt comentarii de aprobat. Dar da, e clar că e un mister, Dominic. 😀
Cît despre Doppler, Dan, uite-aici, să îți aduci aminte: https://www.sciencefriction.ro/2011/02/03/cintecul-sirenelor-video/
dominic
September 10, 2012 at 19:06 (UTC 2) Link to this comment
@dan: nu ma pacalesti cu Doppleru’… Ca sa se faca atat de rosii ar trebui sa aiba niste viteze cam mari si, in consecinta, niste orbite foooooooarte lungi.
dominic
September 10, 2012 at 19:07 (UTC 2) Link to this comment
@tataUraniu Solutia e simpla: baga-ne pe toti la moderare 😈
dan
September 10, 2012 at 20:00 (UTC 2) Link to this comment
@tata uraniu: mi-am amintit prin asociere. tot asa suna si orchestra aia, hihi
@dominic: tenhica americana la satelitii aia, bre! (era si un banc, cu niste soldati nemti care ocupasera un sat romanesc si cand Ion s-a intors acasa de pe frontu de Odessa dupa 3 luni de ocupatie germana a satului, avea un nou copil – asa ca a protestat la primar, ca la plecarea lui nevasta nu era gravida, musai ca nemtii au violat-o si asa s-a nascut copilul. la replica de bun simt ca trebe 9 luni ca sa iasa un prunc, Ion a venit cu precizarea “nu te pui cu tecnica germana” )
Dongabone
September 11, 2012 at 16:08 (UTC 2) Link to this comment
Anul trecut, pe ,traseul Spania-Romania, GPS-ul meu m-a dus in fata unui cimitir din Franta, zicand ca ma baga pe o autostrada 🙂 Anul asta am redescoperit batrana harta. Deci pentru mine divaisu” e mort
Cristi
September 17, 2012 at 15:45 (UTC 2) Link to this comment
Stai sa vezi ce patii eu. Trebuia sa ajung la Rucar venind dinspre Transfagarasan si pe GPS imi arata un drum judetean care nu ma mai punea sa ocolesc tocmai prin Curtea de Arges. Merg pe drum si intr-un sat drumul judetean se transforma in ulita asfaltata, apoi in ulita pietruita, apoi in ulita nepietruita ca intr-un final drumul sa dispara de tot. Intreband localnicii despre drum am aflat ca in acte s-a construit acel drum dar in realitate nu, asa ca saracul GPS imi arata pozitia bine dar drumul ala era numai in fantezie. A si din spusele satenilor nu am fost primul care am luat teapa asta.
Tata Uraniu
September 17, 2012 at 15:53 (UTC 2) Link to this comment
Moaa, cît de bună e asta! 😆
Locohaust
September 12, 2012 at 08:32 (UTC 2) Link to this comment
Mai gresesc si astea, depinde si de care este si daca isi da seama ca nu mai este conectat la sateliti, dar continua sa calculeze date. Eronate. Mie mi-a folosit tot timpul.
Tata Uraniu
September 12, 2012 at 11:58 (UTC 2) Link to this comment
iupiii, am rezolvat problema cu mailul, deci @dominic, nu mai tre’ să bag pe nimeni în moderare! 😀
La mine se întîmplă ceva ciudat: cînd am doar GPS-ul pornit, în casă, îmi arată că sînt 150 de metri mai încolo. Cînd deschid și 3g-ul, se rezolvă, îmi arată că sînt unde sînt.