«

»

Sep 21 2012

Cum a salvat o periuță de dinți Stația Spațială

N-aș fi aflat niciodată dacă nu relata revista Time despre asta. Așa că vă povestesc și vouă în colțul ăsta, unde în general vorbim despre ultimele invenții/descoperiri ale științei și tehnicii. Ceea ce urmează e tot o realizare (majoră!) dar a fost îndeplinită cu o eroină mult mai neprevăzută: este vorba despre o banală periuță de dinți.

Locul faptei? la 3-400 de kilometri deasupra nivelului mării, pe Stația Spațială Internațională. Cînd? Săptămîna trecută. Ce s-a întîmplat? Păi, astronauții rezidenți aveau de înlocuit un comutator electric poziționat în afara ISS. Problema era că, deși aveau scule de jdemii de dolari, le lipseau taman divaisurile pentru a înlocui piesa respectivă.

Ceea ce a urmat s-a mai întîmplat o dată, în trecutul îndepărtat (acum peste 40 de ani), la bordul misiunii lunare Apollo 13 (hai, că sigur l-ați văzut pe Tom Hanks în filmul cu același nume). În urma unei explozii la bord, Jim Lovell a spus celebra frază “Houston, we have a problem!” și, pe drumul de întoarcere dinspre lună, echipajul a ajuns să improvizeze un filtru de dioxid de carbon, reușind să bage o cutie rectangulară într-un orificiu cilindric, mai ceva ca cimpanzeii din laboratoare sau ca bebelușii din lumea-ntreagă. De fapt, n-au făcut chiar asta, ci au creat un soi de conductă între cele două, izolată, cumva, cu un ciorap.

Ei bine, mîndrii urmași ai celor trei de pe Apollo 13 au făcut ceva similar săptămîna trecută: pentru a putea curăța un orificiu pentru un șurub, cei doi astronauți însărcinați cu asta, pre numele lor Sunita Williams și Akihido Hoshide, au folosit o banală periuță de dinți atașată la o țeavă, plus o canistră de azot lichid.

Supercool, fantastic, ingenios, zicem toți. Și bine că nu erau astronauți români la bord. Conform statisticilor, unul din cinci români nu s-a spălat NICIODATĂ pe dinți. Și cum ar fi fost să spună ăia “Știm, evrika, să folosim o periuță de dinți!” doar pentru a primi replica: “Ăăă, io n-am, de fapt nici nu știu ce e aia”?

Text publicat în Cațavencii din 12 septembrie 2012.

2 comments

  1. Suciul E Viu via Facebook

    uite ca am si momente in care imi revine credinta in oameni 🙂

  2. Suciul E Viu

    uite ca am si momente in care imi revine credinta in oameni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450