Bun, acum să lăsăm deoparte titlul senzaționalist. NU VA VENI SFÎRȘITUL LUMII. Da’ sfîrșitul civilizației e foarte posibil să aibă loc. Nu cînd zic maiașii, care de fapt nici măcar nu spun asta, dar mai devreme sau mai tîrziu. Uite un scenariu foarte simplu: o erupție solară masivă ar da peste cap cam tot ce înseamnă electricitate, transformatoare, linii de înaltă tensiune. De fapt, s-a mai întîmplat cîndva ceva similar: în 1859, la prima erupție solară observată, evenimentul Carrington (după numele englezului care a studiat treaba, da știu, tot cercetătorii britanici), niște sisteme de telegraf au luat foc, s-au văzut aurore prin Cuba, chestii din astea…
De fapt, ce se întîmplă? de cîte ori are loc o erupție solară masivă, cîmpul magnetic terestru este perturbat. Și legea inducției electromagnetice spune că un cîmp magnetic variabil va genera un curent electric într-un circuit. Asta n-ar fi așa o problemă, dar la erupții solare, cîmpul magnetic terestru variază foarte puternic. Iar curenții generați sînt gigantici. Și care or fi circuitele alea? Păi, fire electrice, conducte metalice, transformatoare – v-ați prins, cam orice. N-are importanță că divaisurile electrice sînt oprite. Tot se prăjesc. Nasol! Asta înseamnă că rămînem fără electricitate ceva vreme. Mai îndelungată, dacă e să ne gîndim că în lume se produc anual vreo 90 de transformatoare de înaltă tensiune, iar numai în România sînt vreo 200. Bun, acum gîndiți-vă că un oraș modern fără electricitate este un oraș mort. Păi, sigur: inclusiv apa ajunge la etajele mai înalte tot datorită electricității. Fără curent, n-avem apă, n-avem televizor, n-avem frigider, medicamentele care se țin la rece se strică în cîteva zile, ce mai, civilizația, așa cum o știm noi, intră în colaps.
Discutînd cu prietenii zilele trecute, la o bere, despre toate astea mi-am dat seama că noi, orășenii, nu prea avem habar să facem mare lucru, odată ce rămînem fără curent. Aolio, și ce ne facem dacă vine sfîrșitul lumii? Mă rog, al civilizației? Stați liniștiți la locurile voastre, urmează o serie de webinarii despre cum se fac diversele lucruri și ce trebuie să știm și să facem dacă se ia lumina. Cum să facem focul, cum să facem capcane pentru vînat, cum se face fierul – nu mare lucru, chestii de supraviețuire. Am zis webinarii, adică pe internet. Cît îl mai avem și pe ăsta. După care, cu lecția învățată de pe www.catavencii.ro și cu ceva provizii (vorbim noi și despre asta) ieșiți din oraș și plecați la țară. Unde oamenii poate nici nu vor avea habar că a venit sfîrșitul lumii: pe-acolo se trăiește fără electricitate de secole, bine-mersi.
2 comments
1 ping
iulian z
December 10, 2012 at 20:12 (UTC 2) Link to this comment
dar daca invelesti telefonu in staniol sau azbest? sau plumb? se mai prajeste? astept cu interes sfaturile pentru supravietuitul la oras fara curent electric.
Tata Uraniu
December 10, 2012 at 20:29 (UTC 2) Link to this comment
ei, vezi, una dintre primele reguli este “Get the hell outta town!”. dacă îl bagi într-o cușcă faraday solidă, poate că scapă telefonul. dar crezi că supraviețuiește la fel și rețeaua de relee?
Aventuri cu cîmpul magnetic » Science Friction
March 9, 2017 at 13:05 (UTC 2) Link to this comment
[…] sfîrșitul lumii din 2012, am și scris o serie despre supraviețuirea în “sălbăticie” (I, II, III… pînă la VII, mai am vreo trei-patru nepublicate încă, le vreți?) pentru că […]