«

»

Sep 22 2015

Never say “Never”

arthur c clarke satelitArthur C. Clarke a fost un mare scriitor de SF. Dacă nu știați asta, să vă fie rușine, puneți mîna pe carte: “Odiseea spațială 2001”. Dar Clarke a fost și om de știință. Dacă vreodată v-ați rătăcit și v-a scos GPS-ul din budă, să știți că-i datorați o bere omului: el a inventat sateliții geostaționari, fără de care tehnologia GPS nu ar fi posibilă. (De fapt, sistemul GPS nu e cu sateliți geostaționari. My bad.) Și tot el este creatorul celor trei legi ale predicției, dintre care azi vă povestesc de prima: “Cînd un om de știință faimos dar bătrîn spune că ceva este posibil, are aproape întotdeauna dreptate. Cînd afirmă că ceva este imposibil, cel mai probabil greșește”. Lista este lungă, dar prestigioasă. Și nu doar cu oameni de știință.

“Nu există nici cel mai mic indiciu că am putea obține vreodată energie nucleară. Asta ar însemna că am putea sparge atomul la discreție.” – Albert Einstein, 1932.

“Nu văd nici un motiv serios pentru care ideile din această carte ar șoca sensibilitățile religioase ale oamenilor.” – Charles Darwin, despre Originea speciilor, 1869.

“Radioul n-are nici un viitor. Mașinile de zbor mai grele ca aerul sînt imposibile. Razele X se vor dovedi o păcăleală.” – Sir Willian Thomson, Lord Kelvin, 1899.

“Americanii au nevoie de telefon, dar noi, nu. Avem destui mesageri.” – Sir William Preece, inginer-șef al British Post Office, 1876.

“Am fost la Atari și le-am spus «Avem chestia asta fantastică, unele componente sînt chiar de la voi, ce ziceți, ne finanțați? Sau v-o dăm vouă. Noi doar vrem s-o facem. Ne plătiți salariile, vom lucra pentru voi». Iar ei au spus «Nu». Atunci am mers la Hewlett-Packard, iar ei au spus «Nu avem nevoie de voi. Nici măcar nu ați terminat facultatea».” – Steve Jobs, despre cum au încercat el și Steve Wozniak să le vîndă celor de la Atari și HP ideea calculatorului personal.

“Cred că în lume există cerere pentru – poate – cinci calculatoare.” – Thomas Watson, președinte IBM, 1943.

“Nu există nici un motiv pentru care cineva ar vrea un computer în casă.” – Ken Olson, președinte, director și fondator al DEC, 1977.

“Vor trece ani – nu se va întîmpla în timpul vieții mele – înainte ca o femeie să devină prim-ministru.” – Margaret Thatcher, 1974.

“Abdomenul, toracele și creierul nu vor fi niciodată accesibile intruziunii chirurgului.” – Sir John Eric Ericksen, numit Chirurg-Extraordinar de către regina Victoria, 1873.

“Aeroplanele sînt jucării interesante, dar n-au nici o valoare militară.” – Mareșalul Ferdinand Foch, profesor de strategie, Ecole Superieure de Guerre.

“Bomba atomică nu va exploda niciodată. O spun în calitate de expert în explozibili.” – amiralul William Leahy, din proiectul american al bombei atomice.

“Mă bucur că cel care o să și-o fure va fi Clark Gable, nu Gary Cooper.” – Gary Cooper, privind decizia sa de a nu accepta rolul principal din “Pe aripile vîntului”.

“Nu ne place cum sună, iar muzica la chitară își pierde din popularitate” – Decca Recording Co., refuzîndu-i pe Beatles, 1962.

Deci li se întîmplă și celor mai buni dintre noi. E o lecție profundă aici: să nu ne pierdem niciodată puterea de imaginație și, chiar dacă părți din noi se vor anchiloza, să nu lăsăm să i se întîmple asta creierului.

Text apărtu în Cațavencii din 12 august 2015.

4 comments

Skip to comment form

 1. Bogdan Vintila

  Cel mai tare a dat-o in bara Darwin. 150 de ani mai tarziu inca exista creationisti iar sensibilitatile religioase sunt socate zilnic. 🙂

 2. Andu YY

  Mistoooo, Nick! 😀

  uite vin si eu cu o negare d’asta : teleportarea nu va fi posibila niciodata !
  liciteaza cineva mai mult? 🙂

 3. Tata Uraniu

  da’ tu nu ești venerabil și celebru. nu se pune 😀

 4. andu YY

  John aude la stiri:
  – cercetatorii si savantii au ajuns la concluzia ca peste 10 ani vom fi 10 miliarde
  John zice:
  – ce prostie, cine are nevoie de 10 miliarde de cercetatori si savanti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450