«

»

Feb 04 2014

Avem nişte coordonate. Cum le preparăm?

Dacă trăiţi în România şi aveţi acces măcar la un facebook/canal de ştiri/ziar (chiar, mai există?) aţi aflat că un avion s-a prăbuşit în Apuseni, iar toate cele şapte servicii de informaţii plus alte autorităţi din ăstea care o freacă pe banii noştri n-au fost în stare să pună deştu’ ore la rînd pe hartă, să arate locul accidentului. Despre triangulaţii şi alte alea o să mai vorbim, dar acum vreau să mă leg de o chestie mult mai simplă.

Umblă zvonul că doctorul Zamfir ar fi transmis coordonatele aterizării forţate dar că nişte idioţi, că altfel nu-i pot numi, n-au ştiut cum să le paseze corect salvatorilor, care astfel au bîjbîit pe la vreo 14 kilometri distanţă. Aşa că – aţi ghicit! – astăzi învăţăm cum să convertim coordonate între cele două feluri principale de a fi livrate.

Fiecare punct de pe Terra are un nişte coordonate similare, dacă vreţi, cu perechea (x,y) cu care identificăm un punct din plan. Doar că aici sînt grade. Plecînd din Greenwich (meridianul zero) spre est avem 180oE, iar spre vest 180oV. 180oE=180oV, fix pe partea ailaltă a Terrei faţă de Greenwich. Asta-i longitudinea. Toate punctele cu aceeaşi longitudine sînt pe un cerc mare (meridian) care trece prin cei doi poli. Dup-aia, plecînd de la ecuator (paralela zero), avem latitudini, tot în grade, cîte 90o spre nord şi sud. Punctele cu aceeaşi latitudine fac nişte cercuri paralele cu ecuatorul pe suprafaţa Terrei.

coordonate

Subdiviziunile gradelor sînt minutele (un grad are 60 de minute) şi secundele (un minut are 60 de secunde, deci un grad are 3600 de secunde). Cînd dau coordonatele unui loc (Bucureşti, paregzamplu) le dau aşa: 44o23’44” N, 26o7’10”E. V-aţi prins: 44 de grade, 23 de minute, 44 de secunde latitudine nordică, 26 de grade, 7 minute, 10 secunde longitudine estică. Da’ poate vreau să le scriu cu virgulă, ca unele divaisuri GPS: 44-virgulă-ceva grade N, 26-virgulă-altceva grade E. Cum fac? Păi, e banal: GradeMinuteSecude = Grade,Minute/60+secunde/3600. Pun gradele înainte de virgulă. Apoi împart minutele la 60, secundele la 3600, le adun şi le pun după virgulă. Adică coordonatele mele sînt 44,3955oN, 26,1194oE. Şi invers? La fel de simplu: partea întreagă din 44,3955 sînt gradele: 44. Dup-aia se ia partea zecimală (0.3955) şi se înmulţeşte cu 60: 23,73. Partea întreagă sînt minutele: 23. Se ia iarăşi partea zecimală (0,73) şi iar se înmulţeşte cu 60: 43,8, adică 44. Şi gata: din 44,3955oN am, acum, 44o23’44”N. Asta e tot. cei care au primit coordonatele iniţial aveau de făcut fix două împărţiri şi o adunare, sau fix două înmulţiri.

Ei, acum înţelegeţi de ce e musai necesar să alegem oameni inteligenţi şi citiţi în Parlament? (Şi, de ce nu, la Preşedinţie?) Pentru că oamenilor educaţi le place să se înconjoare de oameni educaţi. Deci vor numi oameni educaţi la guvern. Care, la rîndul lor, vor numi oameni educaţi la autorităţi. Şi preşedintele, educat, va face la fel cu şefii serviciilor secrete. Care, şi ei… aţi prins ideea, nu? Da’ deh, între un marinar căruia-i plac ospătarii fără şcoală şi un plagiator căruia nu-i plac doctorii cu şcoală, cred că e cazul să învăţăm să ne descurcăm singuri.

Text apărut în Caţavencii din 29 ianuarie 2014.

15 comments

Skip to comment form

 1. Toto

  Complicat. Nu ești bun de profesor. 1 grad = 60 minute = 3.600 secunde. Transformați minutele si secundele în grade, et voilà!

  Pentru partea a doua recomand călduros http://m.adevarul.ro/news/politica/serial-parlamentarul-nu-stie-numele-partidului-parte-eu-calitate-bun-suflet-1_52efc794c7b855ff560adfd6/index.html
  Auzi la el… Competență, inteligență, educație. SF.

 2. catalin

  Stii ce e monstruos aici? Daca ar fi dat coordonatele asa cum le-a transmis medicul vreunui salvamontist care a tinut un GPS in mina, ala si-ar fi dat seama imediat ca trebuie sa faca o conversie. Dar nu, marile servicii de informatii platite cu bani grei, au luat ele coordonatele, s-au uitat la ele ca boii la poarta noua, le-au prelucrat (ca de, pentru asta iau banii) si dupa aia le-au transmis. Si pentru crima asta nu e vinovat nimeni!

 3. Tata Uraniu

  Tocmai am văzut la ştiri un soi de stenogramă, cu un idiot care îi cere altui idiot coordonatele nu aşa, “în formatul ăsta pe care nu-l ştim, ci cu minute şi secunde”. Coordonate pe care, aparent, primul idiot le primise de la STS. arrrghhhh, ce ţară!

 4. catalin

  Eu mai merg prin munti, asa, aiurea. Si mi-a aratat cineva odata cum functioneaza un GPS (de ala bun). Primul lucru pe care mi l-a spus a fost: “vezi ca, daca iei harta din google map, coordonatele sint in grade decimale, tre’ sa le transformi!”. Si era un om obisnuit, excursionist de week-end, nu salvamontist! Inca o faza: am comparat, tot prin excursii, GPS-ul de pe Iphone cu un Garmin. Sint unele diferente, dar foarte foarte mici, si iti faci treaba cu un Iphone. Asta ca sa vezi cit de simplu ar fi fost…

 5. Florin

  Bine zis: ce idioti ! Si , mai ales, cati !! :mrgreen: Da’ daca n-ai decit un creion si un petec de hirtie , mori nestiut de nimeni , pentru ca n-ai Google , sau GPS ?!

 6. matrixbrain

  Nu, bre!
  Degeaba incerci sa ne dezinformezi.
  Lucrurile stau complet altfel, dupa cum ne-a informat un ascultator. Ca asa-s ei, oamenii de la pupitre, ascultatori. Omu’ a zis asa (stire-varianta preluata si de cativa (de)formatori de opinii trunchiate si netransformate sexi-gesimal): Dr.Zamfir a transmis ORA pe care o avea setata el pe telefon, nicidecum coordonatele geografice. Pai, bine-bine … o sa ziceti acolo in fund … da’ de unde ora 44. Ia mai uitati-va la ceas … Pai mai uitati-va, mai uitati-va 🙄 … poate apare :mrgreen:

  E ca-n bancul ala, cu ardeleni (aici, pe cazul in sine, toata stima si recunostinta!):
  Ion si Gheo stau pe prispa la o palinca.
  Ion trage una scurta, intr-o octava mai grava, chiar fasaita.
  Gheo se simte usor asaltat olfactiv si intr-un … tarziu, da’ tarziu … zice:
  – Ioane, tu te-ai besit.
  Ion, profitand de delay-ul atacului la Gheo:
  – Ba nu!
  Gheo inca mai simtea vag atacul in nari, asa ca nu se lasa:
  – D-apai cine?
  Ion, smecher:
  – Poache capra!
  Gheo, rotind usor capul ±180° pe axa atlas-axis (daca ma fortez, devin ONtopic, vezi!), a scanare 2,5 D (0-45° unghi solid), intreba elocvent:
  – Care capra?
  Ion, smecher rabdator:
  – Poache vine!

  In loc de erata:
  Nu vede toata lumea ca ne fuge timpul de sub picioare? Frecventa Pamantului, dimensiuni paralele, Gregg Braden, alea-alea. Ne scoatem daca facem ziua de 50 de ore (din care, normal, muncim tot 8 … cine are unde 👿 ) si ne ramane timp berechet sa ne completam studiile (cine are!) euclidiene.
  Mai Nick, mersi omule ca ne-ai dat cheia, pana la urma!
  Se afla ascunsa bine in ultimele 2 propozitii din fraza ta finala. Le-am reperat abia acu’ :mrgreen: .
  La ce scoala am … 😳

 7. ivan mariana

  care este latitudinea si longitudinea urmatoarelor orase
  Paris
  Moscova
  Buenos Aires

 8. Ironim

  Nu longitudinea si latitudinea se calculeaza cu regula de trei simple pt a avea puctul final cu raportor si linie la locul destinat.

  1. Tata Uraniu

   huh?

 9. aaaaa

  buna, nu radeti de nestiinta mea: cum introduc coordonatele N 45 garde 49 min 754 sec, E 23 grade 19 min 771 sec? secundele alea ma cam fac sa ma uit crucis.

  1. Tata Uraniu

   sînt aproape sigur greșite. sau puteți transforma: 754 sec. =12 min și 34 secunde, 771 sec=12 min 51 sec

   1. aaaaa

    m-am gandit si la asta, dar ma duce prea departe

   2. Tata Uraniu

    atunci au buba. Dacă n’ar fi 771 la ultimul, aș zice să ignorați “7” la ambele. mai verificați dacă sînt corecte, altfel nu văd ce se poate face.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450