«

»

May 18 2012

Agenția spațială privată în acțiune

Mîine dimineață la 4:55 ET (adică pe la prînz, la noi), compania SpaceX (privată) lansează racheta Falcon 9 (privată), care are la bord capsula Dragon (privată), cu cîteva sute de kile de cargo. Capsula urmează să se cupleze cu Stația Spațială Internațională (ISS) astfel încît astronauții rezidenți să se bucure de ceva pizza “proaspătă”. Mă rog, nu știu, de fapt, ce cară Dragon, da’ io să viu în spațiu de cîteva luni mi-aș dori o pizza caldă.

Space X (pre numele ei adevărat Space Exploration Technologies Corporation) e o firmă tînără (are doar 10 primăveri) fondată de Elon Musk, un jdemilionar de care poate ați auzit: el a fondat PayPal (cel mai răspîndit sistem de plată online), Tesla Motors (prima mașină electrică funcțională produsă în serie, Tesla Roadster, vă place cum arată?) și SolarCity (care în prezent este cel mai mare furnizor de soluții  pe bază de energie solară din Statele Unite). În doar zece ani, SpaceX a făcut niște pași destul de mari în proiectarea, fabricarea și operarea rachetelor. De altfel, odată cu lansarea zborului de testare din 8 decembrie 2010, SpaceX a devenit prima companie privată care a reușit să lanseze un vehicul spațial care a completat cel puțin o orbită și s-a întors pentru a fi refolosit.

Lansarea de mîine este, normal, doar primul pas în implicarea companiilor private în explorarea spațială. Dacă totul merge bine, următorul pas mare este lansarea capsulei Dragon cu echipaj uman la bord, după care, firește, ar urma colonizarea planetei Marte. 😀

UPDATE: După multe amînări, zborul Dragonului a mai fost întîrziat o dată: în ultimele secunde înainte de decolare, calculatorul a întrerupt-o, pentru că a detectat o presiune ușor mărită într-o cameră de combustie. Următoarea încercare e marți. Țineți-i pumnii!

4 comments

Skip to comment form

 1. dominic

  Oare la ce pret iese pizza aia? Sau depinde de toppingul pe care il comanda clientul?

  1. Tata Uraniu

   😆 Să vezi cît mai e și bacșișul…

   1. dominic

    Hmm… S-au lins pe bot de bacsis. Daca s-a amanat zborul, or sa ajunga cu pizza rece-beton 🙁

 2. dominic

  Stau si ma intreb cam cati ani vor trece intre colonizarea lui Marte si prima actiune “Let’s do it, Mars!” 🙄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450