«

»

Jan 28 2013

A mai trecut un sfîrșit al lumii

Acum, cînd citiți textul ăsta, a trecut vreo săptămînă lună deja de la sfîrșitul lumii. De la cel mai recent sfîrșit al lumii. Eu am mai prins cel puțin două, în 1999 și în 2000. Da, știu, unii mai cred că secolul XX și mileniul 2 s-au încheiat în 1999, deh.

Mai urmează cîteva, dar nițel mai tîrziu. Știți voi, alea cu asteroizii de peste vreo douăzeci de ani. Între timp, sigur vor mai fi o mulțime de filme pe tema asta, iar după ce Bruce Willis va deveni prea bătrîn ca să mai fie atît de bătut, jumulit, ars, înecat și distrus în alte două mii de feluri, se va găsi vreun tinerel să-i facă treaba de salvator al omenirii.

Dar să mai lăsăm prostiile și să ne concentrăm nițel pe viitor. Ce ne va aduce 2013? În zona tehnologică, mai ales, că în știință e tare greu să faci previziuni.

Să începem cu cel mai interesant proiect, Gaia (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) al agenției spațiale europene. Ca o paranteză, de mult am suspiciunea că savanții se dau peste cap să găsească acronime “cu sens” pentru fiecare proiecțel pe care-l lansează. Ăsta pare a fi unul dintre cazuri. Planul e nobil și amplu: Gaia urmează să măsoare caracteristicile a peste un miliard de stele din Calea Lactee, adică vreo 1% dintre toate astrele din galaxia noastră. Deocamdată noi vedem, cu ochiul liber, în jur de o mie de stele. Asta, ca să înțelegeți proporțiile acestei misiuni.

Dar înainte de misiunea de lansare a operațiunii Gaia, mai avem o premieră tehnică: primul zbor al rachetei Falcon Heavy, a companiei SpaceX, primul contractor privat al agenției NASA. Racheta Falcon Heavy va fi în stare să urce pe orbita joasă a stației spațiale internaționale cam 53 de tone. Adică, foarte curînd, prima companie privată va duce astronauți pe ISS.

Ar mai fi chestii noi pentru 2013. Probabil ceva fotocelule foarte sensibile și ieftine. Pe undeva aștept și niște progrese remarcabile în medicină. Cred că și transportul terestru va cunoaște o mică revoluție, prin linii ferate de mare viteză. Desigur, nu în România, că nu-i cazul.

Dar, de departe, cea mai mișto chestie va fi în domeniul comunicațiilor mobile. Lăsînd de o parte augmented reality, probabil cea mai revoluționară inovație sînt senzorii tactili flexibili. Cu alte cuvinte, o să avem parte de telefoane mobile flexibile! Yupiii, vă dați seama ce-o să ne mai jucăm? Aaa, și am uitat să spun: vor fi și mai ieftine.

Iar, cu ocazia lui Iphone 6-cel-flexibil poate își repară și Apple aplicația de hărți, că n-o fi așa de greu.

Acest text a fost publicat în Cațavencii din 26 decembrie 2012.

 

20 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Alina79

  Bine ai revenit !!! Cand o sa iasa ifonul flexibil si lavabil la masina, o sa-mi iau doua :))

 2. Dongabone

  Tatucă, treci direct la INGSINA cu teleportare si la telefonul bagat in creier, cu display pe retina, ca ne plictisim, zau! 🙂

 3. Savoir Faire

  Bine ai revenit tata uraniule, restul conteaza mai putin.

 4. Tata Uraniu

  Mulțam frumos, bine v-am regăsit, dar să știți că o să mai lipsesc din cînd în cînd…

 5. dicanel

  Muică, cică o să caute un miliard de stele în 5 ani. Asta ar însemna cam 500.000 de stele pe zi?
  Adică 547.945 pe zi? 22.831 pe oră? Cred că îl trimit pe Data din Star Trek cu Gaia asta…

 6. dicanel

  Apropo, urmăriți pozele din spațiu ale colonelului Chris Hadfield?

  1. Tata Uraniu

   Nu, bagă un link, să văz și io…

 7. Florin Iaru

  Hărţile mai au mult de aşteptat, da’ Google n-are treabă. A comis-ot: e tot gratis şi, fireşte, mult mai precis(ă)!:
  https://itunes.apple.com/gb/app/google-maps/id585027354?mt=8

 8. Irina

  Bine ai revenit, Tata Uraniu! Sa fii sanatos!

 9. matrixbrain

  Dac-ai stii ce sperietura ne-ai tras. Bineeee, Nick, deci asa, daaa?

  Multa sanatate iti doresc si revenire grabnica pe platouri. Pe Simona las-o in grija rozaliilor, ca au ei solutii destule. A propos … tu stiai cat te iubeste fata asta? Zau daca te mint! Intreab-o!;))

 10. Runner

  Ajung sa se indeseasca sfarsiturile de lume atat de mult, ca, probabil vom incepe sa le sarbatorim :((( Sa lipsesti putin si rar. Cam avem nevoie de tine 😉 SANATATE, Tata Uraniu!!!!

 11. baobab

  Poate nu chiar de la iphone 6-7, dar pe la 10+ sper sa vedem si ceva procuri/electronica pe baza de Graphene. Suna promitator dupa infuzia de finantare de la UE, pe langa Blue Brain de la EPFL.

  Bine ai revenit! Multa Sanatate!

  May the Force be with you!

 12. adelinailiescu

  Ce bine ca aruncam banii pe studierea caracteristicelor stelelor,ca ne plictiseam de cand am terminat cu studiul cancerului si altor boli, prea suntem toti sanatosi si apatici de atata bine!Abia astept prima agentie imobiliara care sa vanda pamant pe Marte, ca Luna deja e la lichidare de stoc…

 13. dicanel

  Ah, și îl mai urmăresc pe Chris Hadfield și pe youtube: (chitară în imponderabilitate)
  http://youtu.be/9eAaUycwSHo

 14. ik

  Sanatate.

 15. ik

  PS: cand vb de progrese in medicina la ce te gandesti mai exact?

 16. Sanyi

  Tata, in ce buncar te..ai destrabalat, asteptand sfarsitul lumii? Ma bucur ca esti bine si nu ai uitat sa en scrii!

  1. Tata Uraniu

   you really don’t want to know. 😀 Nu am uitat să vă scriu, stați liniștiți!

 17. matrixbrain

  To Father Uraniu & Dicanel both:
  http://www.youtube.com/watch?v=l1rPuJafOro
  Ca sa vedeti si ce vedea Chris Hadfield.
  Nah, ca acu’ vede toti:))))

 1. Ce ne aduce 2013 în zona tehnologică | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

  […] “A mai trecut un sfârșit al lumii” zice Nic, pe blogul lui, referindu-se la ăla din decembrie, pe care l-am depășit cu toții. După care ne povestește ce va aduce 2013 în zona tehnologică. AICI. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450