«

»

Sep 28 2011

Luna de mere

Poate nu știați, dar așa cum avem nume pentru fiecare lună (ianuarie-decembrie), există cîte un nume pentru fiecare lună plină. Și, pe rînd, o să le învățăm pe toate, ca niște buni fermieri ce ar trebui să fim. Iaca, de exemplu, ultima lună plină, care s-a întîmplat pe 11/12 septembrie, a fost una specială. Fiind cea mai apropiată de echinoțiulul de toamnă, se bucură de o proprietate aparte.

În genere, Luna răsare cu vreo 50 de minute mai tîrziu, de la o zi la alta. În această perioadă însă, dată fiind geometria eclipticii, Luna răsare cu doar 30 de minute mai tîrziu azi față de ieri. Ceea ce face ca, la lună plină, între apusul Soarelui și răsăritul Lunii să treacă foarte puțin timp. Din cauza luminii puternice a lunii pline, în vechime agricultorii puteau, în perioada asta, să lucreze continuu, zi și noapte, la strînsul recoltei. Drept care au numit, cu obidă și oboseală, luna plină cea mai apropiată de echinocțiul de toamnă Luna Recoltei – Harvest Moon.

Halo

Acum, de la Edison încoace, nu ne mai prea pasă. Decît dintr-un alt motiv, dar pentru ceea ce urmează e bună și următoarea lună plină, pe 12 octombrie, căreia i se spune Luna Vînătorului – Hunter’s Moon (evident, cine rata faza cu recolta mai avea o șansă pentru iarnă, vînătoarea): date fiind condițiile atmosferice specifice toamnei, pe care le puteți admira tremurînd as we speak, lumina Lunii se încurcă printre cristalele de gheață, formînd halouri la un unghi de 22 de grade (din cauză că razele se refractă în interiorul cristalelor).

cîini de lună

Culorile sînt vagi, pentru că lumina e foarte slabă și abia reușește să stimuleze receptorii de culoare ai ochiului. Cu puțin noroc, veți vedea și niște „cîini de lună“, puncte luminoase de-o parte și de alta a haloului. Eu n-am văzut niciodată, dar n-au intrat zilele (mă rog, nopțile) în sac.

coronă lunară

Un alt fenomen fizic, difracția luminii în picăturile de apă, formează o coronă frumos colorată, dar mult mai rară. Iar dacă există nori trecători prin fața Lunii, o să aveți parte de o coronă pulsantă, în funcție de mărimea picăturilor prin care trece lumina.

Altfel, lunile pline din septembrie/octombrie nu sînt nici mai pline, nici mai mari, nici mai roșii ca altele. Chit că așa ar putea părea la prima privire, dacă n-ați fi citit aici și aici care-i șpilul. Dar, evident, nu e cazul vostru. 😉

Una peste alta, poate de recoltat noaptea ați scăpat, dar la următoarea lună plină nu scăpați ocazia să vă aruncați un ochi pe cer. Poate vă face și Luna cu ochiul, înapoi.

 

5 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Dedi Grigoroiu

  in sfarsit te-ai intors. 🙂

 2. Mostrofontz

  Mai, noroc cu tine ca mai aflam si noi cum îi cu Luna aiasta si cu stelele de prin jur. Că altfel ramaneam facuti gramada si si lipsiti de romantism ca Toparceanu la tara:

  Doarme-apoi adanc comuna…
  Numai luna
  Galbena ca un bostan
  Iese, mare si rurala,
  La iveala,
  Dintr-o margine de lan.
  Cand si cand un caine urla
  Ca din surla…
  Carul mare s-a oprit
  Suspendat, ca un macabru
  Candelabru,
  Peste satul adormit…

  Hai sa traiesti si bine te-ai intors.
  P.S. Citesc Catavencii, dar ii lipseste ceva, nu-s prea multumit. Mai incerc insa: suntem impreuna de multa vreme si nu-mi vine sa o parasesc…

 3. Tata Uraniu

  Hai noroc și bine te-am regăsit! Faină asta, a lui Topîrceanu…
  PS: zi, bre, ce lipsește în Cațavencii, că sîntem receptivi și adunăm opinii. Altfel, cum să fim mai buni? 8)

 4. Mostrofontz

  Mai, nu stiu exact ce nu-mi place, poate nu m-am invatat inca cu ea… Dar ce stiu e ca vom avea nevoie de umor: cred ca ne asteapta vremuri grele…

  1. Tata Uraniu

   na, că iar am fost plecat și m-am întors. apropo de vremuri, you can say that again. Tomnai ce-am luat Economist-ul de vineri și pe copertă e un amestec mai rar între fizică și politică:
   http://www.facebook.com/TheEconomist
   🙄

 1. Senzațional! De neratat! Citește aici ce se întîmplă diseară, cînd vine lună albastră! | Science Friction

  […] ciclul poveștilor lunii (despre care am mai amintit aici), diseară ne întîlnim din nou cu o lună […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450