«

»

Jan 10 2011

Culorile cerului

Acum cîteva zile, un prieten l-a întrebat pe Tata Uraniu de ce conducînd într-o seară, pe autostradă, a văzut Luna răsărind și era foarte roșie. Peste vreo oră, Luna (care urcase nițel pe boltă) devenise la loc, așa cum o știm, galbenă ca un cașcaval (fin’că – nu-i așa? – din asta e facută!).

Răspunsul e simplu. Trivial, cum spunem în fizică: Luna e roșie la răsărit și apus fin’că Soarele e roșu la răsărit și apus. :D. Păi, lumina Lunii este doar lumina Soarelui, reflectată. Iar dacă Soarele e roșu la apus și răsărit, musai să fie și Luna, nu?

Acum ajungem, de fapt, la întrebarea corectă: “De ce, la apus și răsărit, Soarele e roșu?”. Asta se leagă cu altă întrebare simplă: „De ce e cerul albastru?“. Care are un răspuns pe măsură de simplu. Lumina care vine de la Soare e albă, deși nouă ne pare, uneori, că astrul zilei e galben ca floarea lui. A Soarelui. Dacă vreți să vă convingeți de chestia asta, tot ce aveți de făcut este să ieșiți afară și să scoateți o foaie de hîrtie. Nu, nu vă dă nimeni lucrare neanunțată. Hîrtia reflectă practic toată lumina care cade pe ea. Dacă o puneți sub razele unei lanterne roșii, va fi roșie. Faptul că e albă cînd o scoatem la soare vă spune că lumina Soarelui e albă și ea. Adică un amestec al ROGVAIV-ului ăla din curcubeu, pe care l-a descoperit Newton.

Da’ atmosfera noastră are un pitic: niște molecule care absorb preferențial radiația albastră, după care o emit din nou, doar că o emit în ce direcție vrea mușchii lor. Cînd razele Soarelui trec prin atmosfera de deasupra voastră, albastrul e „supt“ și împrăștiat care încotro, uneori și către ochii voștri. Din toate părțile. dacă atmosfera n-ar face chestia asta cu absorbția, chiar și cerul zilei s-ar vedea negru, ca noaptea.

Iar dacă ne uităm direct la Soare, ceea ce nu e cea mai bună idee (dar știu că tot o faceți), din cauză că albastrul este scos puțin din spectru și împrăștiat în alte părți, ce rămîne are o culoare galbenă. Doar o mică parte din albastrul respectiv e împrăștiat, însă îndeajuns. Pe de altă parte, cînd Soarele e la apus, lumina care vine de la el parcurge o distanță mult mai mare prin atmosferă (vezi desenul), drept care și mai mult albastru este împrăștiat, ba chiar și nițel din celelalte culori, mai puțin roșu, pe care atmosfera îl absoarbe (și reîmprăștie) cel mai greu. Așa că Soarele ajunge să arate ca pe steagul japonez.

Nu știu dacă ați remarcat vreodată, dar, mai ales din București (sau alte orașe mari) uneori avem parte de niște apusuri de soare cu totul ieșite din comun (v. foto): culori pe care doar dintr-un oraș intens poluat le poți vedea pe cer. Ei bine, totuși, apusurile astea se mai văd și de la țară. Adică am ajuns să otrăvim chiar atît de rău aerul cu mașinile noastre cu tot? Nu chiar. Sau nu noi. Ci Terra. Mai precis, vulcanii ei. Ei bine, erupțiile aruncă în atmosferă mari cantități de cenușă, dioxid de sulf și sulfați hidrați. Substanțele cu pricina absorb și apoi reflectă nu doar lumina albastră, ci o paletă întreagă de culori. Iar vînturile de altitudine cară norii ăștia pînă deasupra noastră, dînd naștere unor domuri violete, unor raze roz de neuitat și chiar unor aureole roșii ca focul în jurul planetei Venus. Asta așa, ca să ne aducă aminte că, dacă nu ne potolim cu terfelirea Pămîntului, de distrus îl distrugem sigur, da’ măcar știm o treabă: o să tragem niște poze foarte mișto!, că pînă și norii poluării au dantele argintate.

N-am reușit să găsesc decît o imagine a apusului “generată” de erupția celebrului Eyjafjallajökul (din 14 aprilie 2010, cea de mai sus), dar există cîteva foarte spectaculoase de la erupția vulcanului Kasatochi, din Alaska (în 7 august 2008). Pe ăstea vi le pot oferi, că doar nu dau de la mine.

44 comments

2 pings

Skip to comment form

  1. catalin

    Sefule, nu scrii si tu ceva de polii magnetici? Ce nu inteleg eu e de ce a fost nevoie sa se inchida nu stiu ce aeroport din cauza asta. Stiam ca nu se mai folosesc vechile busole, care indica nordul magnetic; aparatele mai noi arata nordul geografic. Si oricum exista GPS-ul.

    1. Tata Uraniu

      Scriu, scriu, da’ dă-mi un link, că io acum aud de faza cu închisul aeroporturilor. Care?

  2. Mostrofontz

    “Da’ atmosfera noastră are un pitic: niște molecule care absorb preferențial radiația albastră, după care o emit din nou, doar că o emit în ce direcție vrea mușchii lor.”
    Aaaa, acu’ am priceput in sfarsit de ce Pokemonu’ ala care invartea potai avea muschi! 😉
    Da’ adanc le desenezi mai Tata…

  3. Mostrofontz

    Si p-aia cu raza verde de ce n-o bagi? Ca, de cauti, se gasesc poze si cu asta!

    1. Tata Uraniu

      Aaa, green flash-ul? Am uitat de el, da’ pomenesc zilele astea, cînd pun în practică un experiment pentru faza cu soarele roșu.

  4. Bogdanescu

    Tată Uraniule … saitu’ matale a devenit pagina de start pentru Firefoxu’ meu. Acu’ nu cred că te interesează în mod special lucru’ ăsta, da’… aşa … să ştii…. Si am să te rog, când ai să poţi, să ne spui şi nouă de şteluţele atea de merge de nebune pe cer pe o traiectorie “rectilinie şi uniformă” de-mi ies ochii ca la melc în nopţile de vară când ma uit după ele.

    Tată URANIULE… SĂ TRĂIEŞTI! 🙂

    1. Tata Uraniu

      Bună, Bogdănescule, și mersi de încredere! O să ajungem noi și la steluțe, cît de curînd… Și normal că mă interesează că SF a ajuns pagina ta de start. Deja sîntem doi! 😉

      1. Quasy

        la mine nu e inca pagina de start, insa klar e sus de tot in topul preferintelor (si m-a determinat pt prima data sa ma interesez si eu ce e ala RSS feed si la ce foloseste; iar apoi sa imi fac un feed cu blogul asta – singurul de pana acum).
        Iar asta cu “de ce e cerul albastru” e suuuper! multa lume nu stie (nici eu nu am stiut pana cand nu am citit Bad Astronomy a’ lui Phil Plait – tare buna carte daca ajungeti vreodata sa puneti mana pe ea).

        Tine-o tot asa Tata Uraniu, ca mananc blogul tau ca untul pe paine 🙂 (stiu ca multa lume zice “ca painea calda” insa cica nu e sanatoasa – dar mananc si dinaia 🙂 )

        Ce nu stiu insa, care e molecula minune care face fantasmagoria asta de dispersie a luminii albastre (in principal). Motivul pt care intreb e ca nici imaginile de pe Marte nu arata un cer negru. Acolo e mai rosiatic (alta molecula? sau praful plin de oxid de Fe din atmosfera?), insa tot departe de a fi un cer negru pe care sa poti sa vezi macar ceva stele…

        http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap090110.html

      2. Tata Uraniu

        Ooo, cartea lui Phil Plait e grozavă, și site-ul la fel, sînt un mare fan.
        Acum, treaba cu împrăștierea e simplă: nu e o moleculă anume care împrăștie albastrul, e vorba despre împrăștiere Rayleigh, care face ca radiația să fie absorbită și reemisă de particule mult mai mici decît lungimea de undă a radiației. Iar lumina cu lungime de undă mai mică (deci albastrul) e împrăștiată mai tare ca roșul. Uite aici detalii:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Rayleigh_scattering
        Marte are atmosfera mai roșiatică din cauza prafului foarte prezent în atmosferă.

  5. Bogdanescu

    😯 Mulţumesc de răspuns şi … stau cu ochii pe https://www.sciencefriction.ro … ca pe butelie! 😀

  6. aurelian

    hmmmm pai molecula aia de lasa doar lumina albastra sa treaca ar fi ea un atom de oxigen si 2 de hidrogen??! ca io asa am invatat cum ca in apa lumina albastra trece iar aialalta se reflecta… dar se poate sa gresesc ca am invatat asta cand eram tanar… 😯 🙄

    1. Tata Uraniu

      Aurelian, e pe dos: atmosfera tocmai că nu lasă albastrul să treacă, ci îl împrăștie. Iar în apă nu se reflectă restul, doar e absorbit mult mai ușor, din ce rețiu io. 🙂

  7. cruela de vila

    pa mine fie-mea m-a-ntrebat, cand ava vreo 4-5 ani “de ce cerul atat de sus”
    si pt ca blogul tau nu se inventase inca ( eram inca in secolul , respectiv mileniul trecut :mrgreen: ) a trebuit sa-i raspund io singura, cu puterile mele:
    ” ca sa nu dam cu capu!”
    😳
    copilu s-a declarat satisfacut!
    8)

    1. Tata Uraniu

      😆 Bun răspuns…

  8. badmf

    cruela,vezi,cand nu spui bancuri esti chiar profunda. esti super-hyper-META-fizica.

  9. cruela de vila

    badmf:io nu vreau sa fiu fizica!
    ca daca sunt fizica, se ocupa de mine d-alde “phisicians” :mrgreen:
    io vreau sa fiu spirituala!:oops:
    sau spiritista?:roll:
    cum sa zice la voi la romaneste?:roll:
    ps: e cel mai frumos compliment pe care l-am primit anul asta!
    😳
    dau de baut!:wink:

    1. Mostrofontz

      Nici spirituala, nici spiritista, ci de-a dreptul divina!

      1. Quasy

        @Mostrofontz – ai vazut ca da cruela de baut pe complimente si vrei si tu o bere? 🙂

  10. chat noir

    teoretic, daca ochiul uman nu ar avea o asa zisa preferinta pentru albastru, cerul ar trebui sa fie violet. violetul avand cea mai scurta lungime de unda.

    mdeh, trebuie sa fii “ales” ca sa poti vedea violetul.

    la multi ani!

  11. Tata Uraniu

    Păi, nu e chiar așa (uite tot aici cum împrăștie atmosfera: http://en.wikipedia.org/wiki/Rayleigh_scattering). Nu e chiar așa, în sensul în care violetul e foarte puțin prezent în spectrul solar, dar da, e cel mai împrăștiat. De fapt, toată lumina e împrăștiată, mai mult sau mai puțin, dar culoarea “medie” rezultată e albastru-verde. De altfel, ochiul uman are sensibilitate maximă pe la lungimi de undă de 550nm, adică verde-albăstrui, să zicem, în absența unui fashionist care să ne explice că ăla se cheaă “teal” sau mai știu io cum. Și e normal să fie așa: și ochii, și plantele, își aleg sensibilitățile la culoarea cea mai puternică din spectru. D-aia frunzele sînt verzi și nu roșii.
    La mulți ani și ție!

    1. borg

      Aici o cestiune. Daca plantele sunt verzi, asta inseamna ca tocmai ca nu sunt sensibile la verde, adica il reflecta si absorb restul. De aia le vedem noi verzi.

      1. Tata Uraniu

        Nu e chiar așa. uite cîteva argumente:
        1. Plantele terestre au evoluat din plante acvatice. În apă, roșul ajunge foarte repede să fie absorbit, iar verdele e absorbit mai rapid ca albastrul. Prin urmare, dacă plantele au, în apă, capacitatea de a absorbi culoarea albastră, supraviețuiesc mai bine. Și atunci, vor reflecta culoarea verde, fin’că o absorb pe ailaltă. Ei bine, cînd au ieșit pe uscat, au dat de atît de multă lumină că n-a mai fost nevoie de modificări, au putut rămîne verzi.
        2. Faptul că plantele sînt verzi înseamnă că absorb albastrul și roșul. Ceea ce e un avantaj: în timpul zilei, e destulă lumină pentru toți. Dimineața și seara, lumina care mai ajunge la plante e majoritar roșie. Deci plantele verzi vor hali mai multă energie, nu?

  12. Quasy

    Si de aia folosesti lanterna cu lumina rosie noaptea ca sa citesti hartile de astronomie. Altfel, ti-ai strica adaptarea la intuneric, insa cu lumina rosie ai cele mai putine probleme (ochiul nu e foarte sensibil, asa ca atunci cand stingi lumina sa te uiti prin telescop, ochiul nu e foarte “deadaptat” de la intuneric).

  13. Mostrofontz

    Uite, iti mai dau o idee despre ce sa ne vorbesti: ce greutate vom avea pe masura ce mergem printr-un tunel de la suprafata pana in centrul Pamantului? Un soi de Gedankenexperiment, da’ interesant zic eu!

    1. Tata Uraniu

      Bună ideea, deși răspunsul e simplu. 😉 Da’ e o chestie drăguță, deci o facem, s-a notat.

      1. Mostrofontz

        Nu stiu daca e chiar asa simplu pentru oricine… Mie, care nu mi-s astronom deloc, mi s-a parut foarte interesant…

  14. Civilizatu'

    @Catalin:daca vrei sa stii exact cum sta treaba cu polii magnetici,urmareste filmuletul.Iti explica acolo tot despre miezul pamantului!
    http://www.youtube.com/v/Hf74Sp0Xe6Q

  15. Bogdanescu

    Da’ chiar, Tată Uraniule, treaba cu apa… care ba-i verde… ba-i albastră…. deşi e pe “fond” de nisip .. cum este? Că toată lumea ştie că apa e de culoare… “incoloră” 😀

    1. Mostrofontz

      Daca stii ceva englezeasca, ia d-aici:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Color_of_water

      Daca nu, asteapta-l pe Tata, cand o avea timp… Ideea e ca apa (foarte pura) absoarbe nitelus in rosu, si de aceea e albastruie. Dar tre’ sa fie stratul gros ca sa se vaza ceva, altfel pare incolora… Si tre’ sa mai fie si curata apa aia. Daca are alge sau mai stiu io ce alte oratanii, e mai verzuie.

      1. Bogdanescu

        Frățică Mostrofontz … m-ai lămurit! De la roșu dă în albastru!? 😐
        E ca la coacăze… că alea negre când sunt verzi… sunt roșii! :mrgreen:

      2. Mostrofontz

        Tocmai fiindca absoarbe in rosu (culoarea complementara), apare ca fiind albastra. Pentru ochii tai, fiindca lumina rosie nu mai e in lumina pe care tu o vezi (ca a papat-o apa), chestia aia apare albastra. Mai bine-l astepti pe Tata…

  16. Bogdanescu

    😳 Stai aşa.. că mai am o intrebare…. ştii pe ce “prinţip” funcţionează busola din telefoanele cu Android? Mulţumesc! Sper să nu fiu stresant cu intrebările da’ eu la Fizică eram doar o prezenţă…. fizică! :mrgreen:

    1. Tata Uraniu

      Le-am notat, sper să apuc să răspund cît de curînd (sînt prins azi cu una, alta…). 🙂

      1. Bogdanescu

        Dacă am stat eu vo’ cinşpe, ani de când am terminat liceul, fără să aflu de ce apa e albastră… mai rezist un pic!
        Oricum nu cred că e ceva greu. Că doar toată lumea ştie de ce se numeşte… cum se numeşte… MAREA NEAGRĂ! 😀

        Spor la toate! 🙂

  17. aurelian

    deci io nu mai inteleg nimic… daca apa nu lasa albastrul sa treaca atunci de ce e singura lumina care ajunge in adancuri?!? 😯 ❓ 🙄

    1. Tata Uraniu

      Stai, io ziceam altceva: că albastrul e împrăștiat în AER, deci de-aia se vede cerul albastru. Cu apa e pe dos, da’ vine acum, în juma’ de oră…

  18. cruela de vila

    deci ce (d0efectul de piramida nu ne’ntzelegem… 🙄
    bineeeeeeeeeeeeeeeeeee
    da da calendaru mayash bagi shi tu ceva shtiintzific?
    sau macar fantastic?
    😳
    http://www.epochtimes-romania.com/articles/2011/01/article_97437.html

    1. Tata Uraniu

      neah, nici la sfîrșitu’ lumii nu mă bag. Încă.

  19. badmf

    tati,tati,si cu aia cum e? eee? baga cu multiversu’,lasa vrajeala

  20. alex

    partea frumoasa si practica in povestea cu culoarea cerului la rasarit si (mai ales) la apus este ca pe baza ei se poate aprecia timpul probabil de a doua zi pentru ca reflecta si gradul de umiditate al atmosferei. rozul e pentru vreme buna, portocaliul pt ploaie, violetul pt furtuna etc.

  21. Vali

    M-a intrebat fiica-mea intr-unul din momentele de mare mirare- Mami why do we have a shadow?
    I-am trantit cu nesimtirea oboselii un ‘ because we’re not transparent to light’ de m-a durut sufletu’. No, zi tu cum sa-i explic treaba asta la 4 ani. 😯

    1. Tata Uraniu

      Păi, ideea este bună, execuția lasă de dorit 🙂
      dacă o iei cu exemple, cu un pahar cu apă, cu geamul, și îi arăți cum lumina nu trece prin toate lucrurile, și cînd nu trece nu ajunge în spatele lor, deci e mai întuneric, îți iese. Na, umbra e un întuneric mititel 🙂

  1. Tweets that mention Culorile cerului | Science Friction -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Simona Tache, Nic Sarbu. Nic Sarbu said: Culorile cerului, sau de ce e soarele roșu la apus: http://wp.me/p16bBJ-ht […]

  2. RCA (II): Întoarcere la laguna albastră | Science Friction

    […] Și mai răspîndită este ideea că apa e albastră fin’că reflectă cerul, care – nu-i așa? – e […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450