«

»

Aug 31 2012

Senzațional! De neratat! Citește aici ce se întîmplă diseară, cînd vine luna albastră!

Foarte pe scurt, NIMIC. Dar asta nu înseamnă că nu va arăta bine.

Din ciclul poveștilor lunii (despre care am mai amintit aici), diseară ne întîlnim din nou cu o lună albastră.

Dincolo de a fi extrem de rară (pentru că nu este), luna de diseară nu e nici măcar albastră. E doar o lună plină. De ce se cheamă “Blue Moon” s-a pierdut în negura istoriei. Una dintre primele atestări istorice apare într-un text de prin secolul XVI, din, evident, Anglia, dar nici ăla nu e extrem de convingător.

Cert este că luna albastră este a doua lună plină care se întîmplă într-o lună calendaristică. Uneori are loc și chestia asta, la doi-trei ani diferență. Prima lună plină din august 2012 a fost pe 2 ale lunii, și, iată, 29 de zile mai tîrziu, luna plină ne lovește din nou.

E oarecum drăguț că noua lună plină are loc azi, cînd sînt și serviciile funerare pentru Neil Armstrong, cel care a adus-o mult mai aproape de noi.

Iar dacă vă aflați diseară pe stadion, la Red Hot Chili Peppers, aruncați-vă și un ochi pe cer. O să vă bucurați de o frumoasă lună dodoloață.

Acum, nu vă așteptați să fie albastră, pentru că cel mai probabil nu va fi. Uneori luna apare albastră, mai ales din cauza erupțiilor vulcanice masive care aruncă particule în atmosferă, iar particulele blochează culorile roșu-galben din spectru. Acum 130 de ani, pe vremea erupției vulcanului Krakatoa, s-a întîmplat ca luna să fie albastră în toate fazele ei, timp de vreo doi ani.

Deci, dacă nu erupe nici un vulcan pînă diseară, n-aveți norocul să vedeți o lună literalmente albastră. Asta se întîmplă, cu adevărat, “once in a blue moon”. Pînă atunci, enjoy the song.

[audio:https://www.sciencefriction.ro/wp-content/uploads/2012/08/07-BLUE-MOON.mp3|titles=07 – BLUE MOON]

4 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. camouflage

  La ce oră răsare?

  1. Sorin

   Răsare la ora 19,26. Enjoy!

 2. dominic

  Tata Uraniule, esti cam rautacios… Exista ochelari de soare cu lentile albastre, cu care vezi Blue Moon si daca vrei si daca nu vrei. E drept ca risti sa fii luat drept cocalar daca ii porti noaptea, dar stiinta merita un mic sacrificiu personal 🙂

 3. windwhisperer

  asa a fost , o sa compar – depinde de my moon mood 😉
  http://windwhisperer.wordpress.com/2010/01/01/blue-moon/

 1. polimedia.us/fain

  Senzational- De neratat- Citeste aici ce se intimpla diseara- cind vine luna albastra- – Science Friction…

  “Foarte pe scurt, NIMIC. Dar asta nu înseamnă că nu va arăta bine. […] Dincolo de a fi extrem de rară (pentru că nu este), luna de diseară nu e nici măcar albastră. E doar o lună plină.”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450