«

»

Aug 17 2016

De ce se învîrt acele ceasului “în sens orar”?

N-ați zice că există o legătură între acele ceasurilor noastre și rotația Pămîntului în jurul propriei axe, dar există.

Mai precis, legătura există pentru că civilizația, în mare parte, s-a dezvoltat în emisfera nordică. Și ea e așa: dacă ne-am uita la Pămînt de sus, de deasupra Polului Nord, am vedea că Terra se învîrte în sens antiorar (invers mișcării acelor de casornic, duh!). Și atunci, dacă am sta cu fața la nord, am vedea cum Soarele se ridică pe boltă dinspre dreapta, ar urca prin spatele nostru și ar apune în stînga. Din cauza asta, dacă am înfige un băț în pămînt, umbra lui s-ar mișca invers (privită dinspre băț), dinspre stînga spre dreapta pe măsură ce Soarele ar urca pe cer și ar coborî, apoi, spre apus. Imaginați-vă, dacă vă e mai ușor, că vă uitați la propria umbră (sînteți cu fața spre nord tocmai ca să vă vedeți umbra). Cînd Soarele răsare din dreapta voastră, umbra e în stînga. Pe măsură ce Soarele urcă spre ceafa voastră și apoi după, umbra vine spre dreapta. Asta-i și ideea din spatele ceasului solar.

Iar bățul ăla înfipt în pămînt ca să-i urmărim umbra se numește gnomon (mă rog, un gnomon este, de fapt, îndreptat spre steaua Polaris, dar astea sînt detalii). Apropo, dacă am avea un ceas solar în Australia, umbra s-ar învîrti invers, dinspre dreapta spre stînga. Dar na, primele ceasuri solare le-au făcut ăștia din nord. Mai precis, egiptenii și babilonienii, acum vreo 5500 de ani (aparent, era unul dintre rolurile obeliscurilor; dup-aia au făcut și ceasurile ăstea mai mici, de grădină). Și de atunci, timpul curge în sens orar. Așa se face că, prin secolul XIV, cînd au apărut primele orologii cu brațe pentru indicat timpul, meșterii le-au păstrat sensul identic cu cel al ceasurilor solare, cu care toată lumea era deja familiarizată.

De la ceasurile solare vin și inițialele AM/PM. Ele înseamnă ante și post meridiem, adică înainte și după prînz. Pe ceasurile solare, prînzul era momentul în care umbra bățului înfipt în pămînt era cea mai mică, iar dat fiind că Soarele era atunci spre sud, umbra era spre nord. De-a lungul meridianului, adică a liniei ăleia care pleacă din orice punct spre nord. De-acolo îi și vine numele, de altfel.

160803 ceas solar de buzunarȘi să știți că miniaturizarea e o chestie pe care o avem din cele mai vechi timpuri. Ca dovadă, aflați că existau ceasuri solare de buzunar. Cu busolă incorporată.

 

Text apărut în Cațavencii din 3 august 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450