«

»

Oct 03 2016

Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie 2016

161003-ohsumiTocmai ce s-a anunțat, la Stockholm,  premiantul Nobel în Fiziologie/Medicină. Este vorba despre Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirile privind mecanismul autofagiei, mecanismul fundamental prin care componentele celulare sînt degradate și reciclate.

Totul a început prin anii ’60, cînd cercetătorii au remarcat faptul că celulele își distrug propriul conținut: practic, înveleau componentele în niște membrane și le duceau la centrul de reciclare, aflat tot în celulă. Mecanismul a fost dificil de studiat pînă prin anii ’90, cînd Yoshinori Ohsumi a făcut o serie de experimente strălucite și a elucidat mecanismele și genele implicate în autofagie.

Zice comitetul Nobel:

Descoperirile lui Ohsumi au condus la o nouă paradigmă în înțelegerea modului în care celulele își reciclează conținutul. Descoperirile lui au deschis calea înțelegerii importanței fundamentale a autofagiei în multe procese fiziologice, precum adaptarea la înfometare sau răspunsul la infecții. Mutațiile în genele responsabile de autofagie pot provoca boli, iar procesul autofagic este implicat în cîteva afecțiuni, inclusiv cancerul și bolile neurologice.

Mai multe detalii, pentru curioși, pot fi găsite în comunicatul de presă al Nobel Assembly

Pe scurt, conform comitetului Nobel, studiile lui Ohsumi (și a celor care i-au urmat pașii) au demonstrat că autofagia este un element fundamental din viața celulară: furnizează rapid energie și “blocuri de construcție” pentru reînnoirea componentelor celulare, lucrează în infecții la eliminarea bacteriilor și virușilor din celulă, ajută la dezvoltarea embrionului, la diferențierea celulară, și funcționează și ca CTC pentru eliminarea organelelor defecte (luptă împotriva îmbătrînirii, dacă vreți). În plus, s-au stabilit legături între perturbarea autofagiei și diabetul de tip II, boala Parkinson și alte afecțiuni ale bătrîneții. Mutațiile în genele autofagiei duc la boli genetice, iar defectarea mecanismului autofagiei poate duce la cancer. Normal că se fac studii peste studii, acum, privind autofagia și tratamentele problemelor asociate, iar toate astea (și un viitor mult mai sănătos pentru noi) sînt posibile datorită studiilor revoluționare ale lui Yoshinori Ohsumi.

2 pings

  1. Premiul Nobel în Fizică pentru 2016 » Science Friction

    […] « Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie 2016 […]

  2. Premiul Nobel în Chimie pe 2016 » Science Friction

    […] in linkurile următoare aflați despre Nobelul pentru Medicină și despre cel pentru Fizică pe […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450