«

»

Sep 28 2016

Laptele de vacă fără vacă

Acum cîteva săptămîni vă povesteam despre fabricarea pielii artificiale. Și vă spuneam atunci că ne așteaptă chestii muult mai tari. Chestiile muult mai tari au început, deja, să apară. Viitorul va avea de-a face, probabil, mai ales cu carne produsă sintentic, pentru că este o sursă uriașă de proteine dar costă ridicol de mult să fie produsă. Carnea artificială ar fi una dintre soluțiile perfecte pentru o lume tot mai numeroasă, mai aglomerată și mai flămîndă. (O alta ar fi insectele, dar am impresia că nu vreți încă să vorbim despre asta.)

160907-milk-no-cowEi, uite că deja cercetătătorii aproape au reușit să facă un înlocuitor pentru lapte. Ce să spun! Păi, avem deja: lapte de soia, de migdale, de orez… Da, dar ăsta e făcut din proteine DE LAPTE! Doar că fără vaci. Laptele este produs de către drojdii, este vegan și fără lactoză. Știți, probabil, că după înțărcarea bebelușilor, majoritatea ăstora mici dezvoltă ceea ce se cheamă “intoleranță la lactoză”, o incapacitate de a mai digera lactoza și a o transforma în glucoză. (Majoritatea, adică pînă-n 90% din Asia/Africa. Însă doar vreo 5% din Europa de Nord. Dar și cam toate mamiferele. Europenii au dezvoltat toleranța la lactoză după domesticirea rumegătoarelor, pentru că brusc au căpătat o sursă masivă de energie și toleranța a fost un avantaj evolutiv.)

Ei bine, cercetătorii unei companii de tehnologie alimentară din Berkeley au produs niște lapte care, prin eliminarea vacilor din producție, generează cu pînă la 84% mai puțin dioxid de carbon, față de laptele produs “tradițional”.

Metoda e “simplă”: a fost modificată genetic o tulpină de drojdie pentru a sintetiza cazeină (proteina-cheie din lapte) din zahăr. Cam la fel se face și insulina, și combustibilul biologic… totu-i să te pricepi la genetică. Cazeina este amestecată cu grăsimi și zaharuri vegetale plus vitamine și minerale și, gata, ai lapte fără lactoză și colesterol.

Însă chestia cu adevărat interesantă are de-a face cu beneficiile pentru planetă ale laptelui fără vaci: consumul de apă ar fi, după estimările preliminare, cu 98% mai mic decît pentru aceeași cantitate de lapte extras din vacă, aceeași producție are nevoie de doar 9% din suprafață iar procesul generează, cum spuneam, cu 84% mai puțin dioxid de carbon. Alternativa e scumpă tare. Știați că pentru un singur litru de lapte de migdale se consumă 5 litri de apă?

Iar compania inventatoare planifică, deja, lansarea laptelui fără vaci spre sfîrșitul anului viitor. Parcă-i văd pe regii ciocolatei alergînd disperați după mascote, că drojdia n-arată deloc bine pe ambalaje. Chiar și vopsită în mov.

Text apărut în Cațavencii din 7 septembrie 2016.

6 comments

Skip to comment form

  1. dan

    Vesnicul dusman al sanatatii: colesterolul. Pseudostiinta.

    1. Tata Uraniu

      Huh?

  2. Traian

    Nu înţeleg faza cu 5 litri de apă pentru 1 litru de lapte de migdale. Intră în calcul şi apa consumată de copac, sau cum?

    1. Tata Uraniu

      Migdalii sint foarte mari consumatori de apa. Cre’ ca sint consumatorul nr. 1 in California

  3. o femeie

    Rare la romani sunt cazurile de intoleranta la lapte de vaca (veritabila, de la coada vacii nu a vanzatoarei) deoarece sunt sute de generatii inaintea noastra ce au trait si selectat natural pt laptele de vaca. Eu am dezvoltat intoleranta la lactoza dupa 30 de ani. Apoi am remarcat ca de fapt am la laptele industrializat (descompunerea si omogenizarea distruge structura proteinei). Asa ca am ramas la lapte de ferma, il pun la prins si moama ce ospat dezmat trag cu el.
    Pentru romani (popor crescator de animale, daca tineti minte ce ziceau ungurii ca au gasit aici) am remarcat ca laptele e obligatoriu, multi parinti se crizeaza cand copilul refuza laptele la 1-2 ani si se panicheaza ca nu consuma.

  4. Shoric

    americanii , cu ajutorul cercetatorilor de la berkely , inca mai spera ca USA o sa fie prima natiune care va popula o planeta similara pamantului . acuma na , e greu sa mergi cu vaca pe alte planete . rusii pe de alta parte , au renuntat la orele de astrofizica din scoli si au bagat religia intensiv . acuma nu stiu , dar daca rusii au gasit raiul si americanii ca prostii, cauta iadul pe alta planeta ? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450