«

»

Oct 25 2013

And the Nobel goes to… tata lu’ bosonul Higgs!

Peter Higgs May 30th 2008-small_2Ştirea săptămînii trecute (n.a.: e vorba de săptămîna cu 8 octombrie, cînd s-a întîmplat asta) a fost decernarea Nobelului în fizică. Sau ar fi trebuit să fie, dacă am trăi într-o lume normală. Şi asta pentru că, în ciuda aparentei hiperteoretizări a subiectului, subiectul pentru care s-a decernat Nobelul e precum mecanica cuantică: pe la începutul secolului XX părea un domeniu foarte abstract şi fără nici o consecinţă practică, însă doar cîteva zeci de ani mai tîrziu, “din cauza asta” avem tranzistori şi toate electronicele moderne: telefoane mobile, calculatoare, televizoare şi ce mai vreţi voi. Plus sisteme de navigare în maşini, avioane, sateliţi. Plus aparate de RMN. Plus microscoape electronice. Plus laseri, frate! Aşa că cine ştie ce-o să aducă, peste douăj’ de ani, bosonul Higgs.

Dar pînă atunci să povestim puţin despre el. În anii de după cel de-al doilea Război Mondial a început să ia formă ceea ce se numeşte azi “Modelul Standard al Particulelor Fundamentale”. Care era ca un fel de tabel al lui Mendeleev, toate particulele cunoscute (şi unele încă nedescoperite) se aşezau frumos în căsuţele lor, erau prezise interacţiunile dintre ele, mă rog, într-un cuvînt modelul explica mai toată lumea cunoscută. Iar confirmările predicţiilor făcute pe baza lui erau spectaculoase. Dar exista o mică problemă: electronii (şi nu numai ei) nu aveau masă în modelul ăsta. Şi atunci domnul Higgs a inventat un cîmp care-i şi poartă numele. Interacţiunea particulelor cu acest cîmp le dădea acestora masă. Ca să înţelegeţi mai bine, o să folosesc o analogie imaginată de fizicianul John Ellis: cîmpul Higgs e ca o pîrtie de schi.

Cei cu schiuri alunecă frumos şi lin, fără prea multă interacţiune cu zăpada. Ăstea ar fi particulele fără masă sau cu masă foarte mică, precum neutrinii. Dacă cineva ar avea rachete de tenis în picioare (nu ştiu cum se cheamă, da’ eschimoşii le folosesc tot timpul) s-ar scufunda cîte puţin, ar interacţiona mai mult cu zăpada şi ar merge mai încet. Astea ar fi particulele mai grele. Iar un pantofar obişnuit s-ar scufunda la greu în zăpadă şi ar merge foarte încet. El ar reprezenta particulele foarte grele. Ca toate cîmpurile din fizică, şi cîmpul ăsta Higgs are o particulă asociată. I s-a spus bosonul Higgs şi fizicienii au căutat-o din anii ’60. În rest, găsiseră toate celelalte particule prezise de Modelul Standard. Ăsta era diamantul coroanei. Dacă-l găseau, ştiau că ideea din spatele Modelului Standard e bună. Dacă nu, aveau o problemă cît casa: era nevoie de cu totul altceva care să explice lumea din jurul nostru.

Ei bine, anul trecut, după ce folosesc de cîţiva ani binoclul magic de la CERN, fizicienii au ajuns suficient de siguri că l-au văzut pe eluzivul boson Higgs. Care-i atît de masiv, încît e nevoie de energii uriaşe ca să-l pună în evidenţă. Ştiţi voi: E=mc2. Prin urmare, creatorul lui, care a avut curajul, acum patruzeci de ani, să şi-l imagineze ia, pe bună dreptate, premiul Nobel.  Iar dacă nu vă e totul clar, e firesc: în 3000 de semne, nici mie nu mi-ar fi. Dar, hei, e un început!

Text apărut în Caţavencii din 16 octombrie 2013.

11 comments

Skip to comment form

 1. Shoric

  este in chineza ce e scris pe tabla aia din poza ?

  1. Tata Uraniu

   😀 Chineza-i mai uşoară, trust me.

  2. Mostrofontz

   Io cre’ ca e chineza simplificata…

 2. Fmiuniu

  Buna vreme Nick,
  n-am mai fost de ceva saptamini pe “la tine” dar azi, ca de fiecare data cind iti citesc blogul, am acelasi sentiment de placere si alinare intelectuala ca sa zic asa… “You made my day again”….si iti multumesc.
  In plus clipul cu John Ellis m-a salvat de multe explicatii stiintifice in limbi barbare prin gubernia corporatista
  in care asudez. 😳

  P.S. Intrebarea zilei …mai tii minte cui ii apartine celebrul citat “Adeca kerr de f”?

  1. Tata Uraniu

   Damn, nu mai ţin minte. Costescu? Mă bucur că “I made your day”. That’s what we’re about, here. 😀

 3. Fmiuniu

  Era Mrs. Vraciu…alias “doamna cu caramida” la cursurile ei de algebra …Intrebarea daca “este scris in chineza” m-a amuzat si m-a dus cu gindul la “nechinezismele hiragana si katakana” practicate de saraca profa intr-o maniera sacadata si cu disciplina de samurai, dealtfel privat foarte simpatica.

  O zi buna iti doresc si continua sa faci ce-ai inceput ca-i tare frumos si face bine la neuron!

 4. Tata Uraniu

  Aolio, aşa-i, uitasem. Da’ noi îi ziceam simplu, “cărămida”. 😀
  Mulţam, la fel!

 5. catalin

  Tata, imi explici si mie ghicitoarea cu girafa? 😀

  Eu mi-am prins urechile in altceva. Uite: mergi pe lac cu barca, iar in barca ai un pietroi si un trunchi de copac. Daca arunci bolovanu in apa, nivelul lacului va creste, va scade, sau va ramine la fel? Dar daca arunci buturuga?

  Eu zic ca buturuga, ori in barca, ori in lac, tot acelasi volum de apa dizloca. Dar de bolohan … nu stiu. Eu la ore in liceu am jucat poker.

  1. Tata Uraniu

   😀 cu girafa e simplu, uită-te pe wall în FB la mine sau la Simona şi te prinzi mincenaş.
   Fii antenă cum e cu piatra:
   În cazul oricărei chestii care pluteşte, ea dezlocuieşte propria masă de lichid. Cu alte cuvinte, forţa lui arhimede e g* volumul dezlocuit*densitatea apei, forţa gravitaţională e g*masa, sînt la echilibru, deci volumul dezlocuit e masa barcă+piatră împărţit la densitatea apei. Adică, lăsînd barca la o parte, piatra dezlocuieşte din lichid propria masă. adică volumul1 =masa piatră/densitate apă. Cînd piatra e în apă, dezlocuieşte chiar propriul ei volum. Adică volum2=masă piatră/densitate piatră. Cum densitatea piatră e mai mare ca densitatea apei, volumul 1 e mai mare ca volumul 2, deci cînd piatra e în barcă dezlocuieşte mai multă apă. Deci, cînd arunci piatra în apă, nivelul apei SCADE.
   acum, cu buturuga: volumul 1 = masă buturugă/densitate apă. Volumul 2= la fel, că pluteşte. Deci nivelul nu se schimbă, ezagt cum ziceai şi tu.
   Eu jucam poker noaptea. şi dormeam în timpul orelor. 😀

 6. catalin

  Esti tare! Nitica algebra. 🙂

  No, bine ca nu i-o venit nimanui ideea sa puna pe Fb asa ghicitoare, ca aflam din ziare ca greutatea e directionata deseori in jos, dar mai pot exista si exceptii. 🙂

  1. Tata Uraniu

   corect! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450