«

»

Oct 04 2016

Premiul Nobel în Fizică pentru 2016

Academia Regală de Științe a Suediei tocmai a făcut publice numele laureaților (pentru că sînt trei) de anul ăsta ai premiului Nobel pentru fizică.

O jumătate din premiu s-a dus la David J. Thouless (University of Washington), iar cealaltă jumătate este împărțită între F. Duncan M. Haldane (Princeton University) și J. Michael Kosterlitz (Brown University).

screen-shot-2016-10-04-at-13-54-38

Toți trei au primit premiul Nobel pentru “descoperirile teoretice ale tranzițiilor topologice de fază și ale fazelor topologice ale materiei”.

Dacă vă sună ciudat, nu vă speriați, și mie mi-a sunat suficient de extraterestru încît n-am fost convins dacă “topological phase transitions” înseamnă tranziții între faze topologice” sau “tranziții topologice de fază”. A trebuit să sap puțin, și nici măcar așa nu sînt sigur. Merg totuși pe versiunea b). Dar să explicăm frazele astea.

Două cuvinte despre fază și tranzițiile de fază, pînă la topologie. Fazele sînt stările de agregare ale materiei: solid, lichid, gaz, plasmă… Astea-s cele standard, despre care învățăm toți la școală. Iar tranzițiile de fază înseamnă, vă imaginați, trecerea între ele: topirea, înghețul, evaporarea, condensarea, chestii banale, nu?

Dar deși multă vreme oamenii au crezut că astea sînt toate fazele materiei și toate tranzițiile dintre ele, uite că au mai venit, în ultimii 40-50 de ani, diverși băieți care au studiat problema mai în detaliu și au constatat, spre surpriza lor, că materia are și alte forme în care se aranjează, cu proprietăți extrem de interesante și utile. Supraconductorii și superfluidele sînt unele dintre aceste stări. Iar cei trei de mai sus au reușit să și explice teoretic fazele astea, cu ajutorul unui instrument numit “topologie”.

Topologia este o ramură a matematicii în care mi-am prins frecvent urechile în primii ani de facultate. Nu, serios acum, e o ramură a matematicii care se ocupă de descrierea proprietăților spațiului cînd îl întinzi și îndoi, dar nu cînd îl tai sau lipești. Mai simplu, topologia vă spune diferențele dintre o bandă simplă de hîrtie, lipită ca să facă un cerc (și care, printre altele, are două fețe), și banda lui Moebius, aia care are o singură față, lipită “răsucit”.

Ei, cei trei fizicieni de mai sus au folosit metode topologice pentru a descrie stări ciudate ale materiei, cum ar fi supraconductorii, superfluidele sau filmele magnetice subțiri.

Iar asta a permis studiul multor “faze topologice”, nu doar în pelicule și filamente, ca cele studiate inițial, dar și în materiale obișnuite tridimensionale. În ultimul deceniu, domeniul fazelor topologice a împins cercetarea în fizica solidului către noi limite; se așteaptă ca noile materiale topologice să fie utilizate în viitoarele generații de electronice, în superconductori și în calculatoarele cuantice.

Iar dacă vreți o poveste “pentru civili” despre faze, tranziții, fizica suprafețelor bidimensionale și realizările celor trei, Academia Regală de Științe a pregătit-o aici.

Iar aici citiți despre premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie de anul ăsta, anunțat luni, 3 octombrie.

 

4 comments

Skip to comment form

 1. Claudia

  Ma simt din ce in ce mai proasta… Nu numai ca abia mai pricep explicatii despre fenomene recent descoperite, explicatii care evident sint super-simplificate, dar am impresia ca nu prea mai pricep nici limba romana, de cind cu descoperirile de care ziceam…. Explicatiile (super-simplificate, da?) alatura termeni din domenii atit de diferite, incit creierasul meu simte ca ramine cracanat cind incearca sa devina “flexibil” ca sa inteleaga macar 1%, acolo… Of, Doamne, e tare frustrant sa stii ca exista o explicatie pentru fenomene, dar ca nu poti intelege explicatia aia…

 2. Io

  Lucruri fabuloase si absolut fascinante! Cu burta pe carte (cu placere) iarasi sa pricepem ce-au facut oamenii astia! Parca vad ca peste 20 de ani vom vedea aplicatii la care nici macar nu putem sa ne gindim azi. Chapeau!

 3. Io

  LE – Sint foarte curios ce randament au motoarele astea.

 4. sorel

  http://www.imdb.com/title/tt2106550/?ref_=nv_sr_1 pentru cei interesati de aplicarea/explicarea bandei Moebius in politica si in general in societate 🙂 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450